Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Bricken på Svartvik

Bricken på Svartvik

Libris förlag 2011. Inbunden, kartonnage, 342 sidor, 21,5x14cm. 395 gram.

Nyskick. ?Sågverksungen? (2009) av Vibeke Olsson utspelar sig under efterdyningarna av den stora sågverksstrejken i Sundsvall 1879. Huvudpersonen Bricken är elva år och arbetar som spånflicka på sågverket i Svartvik.

I Olssons senaste roman ?Bricken på Svartvik? har tre år förflutit och Bricken har kommit i tonåren. Hon har blivit ?utvuxen både här och där?, som det så fint beskrivs. Bricken och fadern arbetar på sågverket, medan modern står för kosthållet.

Den stora strejken är inte glömd, det man tagit med sig är den genuina sammanhållningen som uppstod, känslan av att förändringar är möjliga, även om 1879 var ett misslyckande därvidlag. Den ronden vann träbaronerna.


Jag har svårt att begripa mig på vad som hänt mellan böckerna, men jag njuter oavbrutet av Vibeke Olssons senaste bok. ?Sågverksungen? kändes en smula pekpinnemässig, om än vackert och insiktsfullt skriven; ?Bricken på Svartvik? är visserligen en traditionellt berättad historia (som man bara i dessa postmoderna tider kan komma på att ha invändningar emot), men den är utsökt skriven och gestaltad.

Det är en gedigen arbetarskildring. Varje detalj av sågverksarbetarnas tillvaro återges; terminologin firar triumfer. Beskrivningen av Bricken som blir av med fingrarna på höger hand i ramsågen (som naturligtvis vid denna tidpunkt inte var begåvad med något ramskydd, eftersom arbetarna själva bar ansvaret för om de sågade armar och ben av sig eller inte), och hennes grubbel över att ingen kanske kommer att fästa sig vid henne, är förödande för den som vill bli lagom förströdd.


Det är omöjligt att förbli likgiltig inför den kloka, fina, men också mänskligt nog kluvna Bricken, som inte alltid ? åtminstone i sin inre värld ? är något dygdemönster. Hon brottas med sin nymornade vuxenhet. Hon längtar efter kärleken, hon vill bli något som hon kanske aldrig kan bli med tanke på de saknade fingrarna på högerhanden.

Jag är full av beundran inför Vibeke Olssons förmåga att förena de båda viktigaste synvinklarna, det kollektiva och det enskilda; det är en arbetarklassberättelse samtidigt som den djuppejlar ett individuellt öde. Dessutom gestaltas arbetet ? om än livsfarligt, hårt och slitsamt ? med en genuin kärlek, som tycks sprungen ur den stolthet sågverksarbetarna kan ha känt över att behärska sitt yrke.


Bricken älskar arbetet vid sågverket och beskriver det i termer som för en utomstående känns poetiska. Inte minst ordet ?Maskinsången? återkommer med jämna mellanrum. Bricken attraheras av maskinsången också efter att ha blivit av med sina fingrar. De termer hon använder om varje del av sågverket visar en komplicerad och mångfasetterad värld av lukter, ljud och funktioner.

På denna plats ska man inte fördjupa sig i hur det hela utvecklar sig, men Bricken är en av de mest älskansvärda hjältinnor jag på mången god dag stött på i litteraturen; jag kommer sent att glömma henne.



Erik Löfv

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173871921
Titel
Bricken på Svartvik
Författare
Vibeke Olsson
Förlag
Libris förlag
Utgivningsår
2012
Omfång
341 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Mått
144 x 217 mm Ryggbredd 26 mm
Vikt
400 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Bricken har blivit ribbkaperska. "Arbete gör en till en riktig människa", säger mamma Frida som gärna skulle vilja lära upp henne så att hon blir en riktigt duktig tvätterska också. Men Bricken märker att både hon själv och sågverket håller på att förändras - varför tittar Nilsson så underligt på henne, och vad är det med Jorma som alltid har varit hennes bäste vän? Men snart blir det helt andra tankar som fyller Brickens sinne när hela hennes tillvaro kastas omkull.

Andra efterlängtade romanen om Bricken. Sågverksungen, som kom sommaren 2009 när det var 130 år sedan den stora sågverksstrejken i Sundsvall, har sålts i flera upplagor.

SvD hyllar Bricken på Svartvik:

" ... jag njuter oavbrutet av Vibeke Olssons senaste bok.
... den är utsökt skriven och gestaltad.
... en gedigen arbetarskildring. Jag är full av beundran ...
Bricken är en av de mest älskansvärda hjältinnor jag på mången god dag stött på i litteraturen; jag kommer sent att glömma henne."
Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet

"Vibeke Olsson har nogsamt forskat i ämnet och ger en mycket ingående och detaljerad bild av livet på ett sågverk. ... Boken vänder sig till alla som är intresserade av arbetarrörelsens historia, men kan också läsas som en vacker skildring av en flickas svåra uppväxt i slutet av 1800-talet. En utmärkt bok att sätta i händerna på skolelever som bredvidläsning i historia."

Katrine Hamori, Bibliotekstjänst

Sagt om Sågverksungen:

"Vibeke Olsson är en skicklig berättare och romanen är författad med en stor kärlek till ord och ords valörer."
Erik Löfvendahl, Svenska Dagbladet

"Man kunde kanske säga att det är som att läsa en kvinnlig, kristen Vilhelm Moberg."
Kaj Hedman, Kyrkpressen

"Det har blivit en varm bok, snudd på allåldersbok. En klassisk arbetarroman, spännande och lärorik."
Boel Söderberg, Nerikes Allehanda
Ytterligare författare: Olsson, Vibeke