Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Kvällsdoppet i Katthult : essäer om Astrid Lindgren diktaren

Kvällsdoppet i Katthult : essäer om Astrid Lindgren diktaren

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2004. 265 sidor.

Mycket gott skick. Laminierat biblioteksband med några etiketter. Mycket fin inlaga, känns oläst...............// I Kvällsdoppet i Katthult samlar Vivi Edström ett antal uppsatser som belyser olika sidor av Astrid Lindgrens författarskap. Vivi Edström har velat röra sig fritt i Astrid Lindgren-världen - hon tar upp de perspektiv som intresserar henne och som samtidigt kan engagera en läsande publik. Därför har hon valt essäns fria, men ändå strama, form. Det är diktaren Astrid Lindgren som står i fokus i dessa studier. Lindgrens speciella tonfall: det ironiska och roliga men också poetiska språket, vigheten, de olika nivåerna och bottnarna i hennes berättelser skärskådas. Vivi Edström diskuterar också Astrid Lindgrens livsvision, som rymmer både sorg och glädje och en medvetenhet om livets krav. Essäerna kan fungera som en mosaik - de är byggstenar som bildar ett slags mönster. Bokens titel syftar på en episod ur Emil i Lönneberga där Emil och Alfred badar i sjön efter en dag fylld av dramatik. Författaren tar sikte på samspelet mellan texten och Björn Bergs illustration till scenen med de badande hjältarna. Flera av dessa uppsatser har varit publicerade tidigare i olika sammanhang, men alla är grundligt omarbetade och uppdaterade. Några texter är nyskrivna, t ex "I rosens namn" som undersöker rosens och rossymbolikens betydelse för både personen och författaren Astrid Lindgren.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127097668
Titel
Kvällsdoppet i Katthult : essäer om Astrid Lindgren diktaren
Författare
Vivi Edström
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
2004
Omfång
265 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
24 x 217 mm Ryggbredd 146 mm
Vikt
481 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I Kvällsdoppet i Katthult samlar Vivi Edström ett antal uppsatser som belyser olika sidor av Astrid Lindgrens författarskap. Vivi Edström har velat röra sig fritt i Astrid Lindgren-världen – hon tar upp de perspektiv som intresserar henne och som samtidigt kan engagera en läsande publik. Därför har hon valt essäns fria, men ändå strama, form.
Det är diktaren Astrid Lindgren som står i fokus i dessa studier. Lindgrens speciella tonfall: det ironiska och roliga men också poetiska språket, vigheten, de olika nivåerna och bottnarna i hennes berättelser skärskådas. Vivi Edström diskuterar också Astrid Lindgrens livsvision, som rymmer både sorg och glädje och en medvetenhet om livets krav. Essäerna kan fungera som en mosaik – de är byggstenar som bildar ett slags mönster.
Bokens titel syftar på en episod ur Emil i Lönneberga där Emil och Alfred badar i sjön efter en dag fylld av dramatik. Författaren tar sikte på samspelet mellan texten och Björn Bergs illustration till scenen med de badande hjältarna.
Flera av dessa uppsatser har varit publicerade tidigare i olika sammanhang, men alla är grundligt omarbetade och uppdaterade. Några texter är nyskrivna, t ex "I rosens namn" som undersöker rosens och rossymbolikens betydelse för både personen och författaren Astrid Lindgren. En annan nyskriven essä är "Lindgren och Lagerlöf" (de två bästa, enligt Vivi Edström) som visar beröringspunkter – men också olikheter – mellan dessa betydande berättare.

Essäerna kan läsas rakt av, som lustläsning, med boken är också försedd med källhänvisningar, litteraturförteckning, personregister och en kronologisk förteckning över Astrid Lindgrens författarskap. Med dessa komplement kan boken användas av studerande och forskare, men den är också avsedd för en intresserad allmänhet.

Vivi Edström (f 1923), tidigare professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, är en av banbrytarna när det gäller forskning kring barnlitteratur. Hon har utgivit en rad böcker i litterära ämnen, senast den Augustnominerade Selma Lagerlöf. Livets vågspel (2002). Vivi Edström har haft ett mycket nära förhållande till Astrid Lindgrens författarskap och var en av de första som vetenskapligt bearbetade olika teman i Lindgrens böcker, bl a i Astrid Lindgren. Vildtoring och lägereld (Rabén & Sjögren 1992, 2000) och Astrid Lindgren och sagans makt (Rabén & Sjögren 1997). Hon har också givit ut en antologi med Astrid Lindgrens favoritdikter: Astrid Lindgren i diktens träd (Eriksson & Lindgren, 1994).