Med smak av Västerbotten : [ett möte med mat, människor och miljöer]
Inbunden bok. Skellefteå kommun. 2003. 120 sidor.
Mycket gott skick.
20,5x21,5 cm, 476 g.
Rikt illustrerad.
ISBN 9186072900.
Förord: Per Olov Enquist.
Hur det egentligen gick till den där dagen i början av 1870-talet när mejerskan Eleonora Lindström radikalt förändrade sättet att göra ost vet ingen. Vissa hävdar att det var ett misstag, andra att det handlade om avancerad produktutveckling. Hur det än var med den saken skapade hon en ost vars smak man minns om man vågat prova den.
Västerbottenost är idag ett av Sveriges mest kända varumärken. Ända sedan kronprins Gustaf Adolfs och Sibylla af Sachsens bröllop 1932 har den varit ett stående inslag vid det svenska kungahusets galamiddagar. Men osten har numera blivit så folkkär att den också ofta används på frukostmackor.
I boken får vi veta mer om myten bakom Västerbottenost. Vi ger oss ut på en tur i bygden där korna producerar råvaran. Vi hälsar på i Burträsk mejeri och ostlagret i Ånäset och slutligen möter vi osten i förädlad form som förrätter, huvudrätter och desserter gjorda av tio skickliga svenska kockar.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9186072900
- Titel
- Med smak av Västerbotten : [ett möte med mat, människor och miljöer]
- Författare
- Westerlund, Lars - Degerman, Patrick - Lundqvist, Jonas
- Förlag
- Skellefteå: Skellefteå kommun
- Utgivningsår
- 2003
- Språk
- Svenska