Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Med kluven tunga : LO och genusordningen

Med kluven tunga : LO och genusordningen

Pocketbok

Nära nyskick. Atlas. 2001. 460 s. Pocket. Verkar närmast oläst.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789189044258
Titel
Med kluven tunga : LO och genusordningen
Författare
Yvonne Hirdman
Förlag
Bokförlaget Atlas
Utgivningsår
2001
Omfång
461 sidor
Bandtyp
Pocket
Mått
109 x 177 mm Ryggbredd 26 mm
Vikt
372 g
Språk
Svenska
Baksidestext


Med kluven tunga är en beskrivning av LOs motstridiga tal om kvinnors plats i samhället. Yvonne Hirdman skriver om perioden 1946-1986, den tid så kvinnans roll i arbetslivet och hemmet förändrades snabbt. Det var inte alldeles enkelt för fackföreningsrörelsen att uppskatta de nya maktförhållandena, och när kvinnorna under 70- och 80-talen blev allt större del av LOs aktiva medlemmar stötte de på motstånd.

Om man kallar en bok: "Med kluven tunga" med underrubriken "LO och genusordningen" - ja, då har man en del att förklara. Att det ska handla om LO är tydligt. Ändå är det något som måste förklaras: att det LO som ska stå i fokus i boken är ett "LO-i-princip", dvs det LO som står bakom remisser, som skriver programskrifter till kongresser mm; kort sagt den institution (i praktiken enskilda människor) som uttalar sig i form av LO.

Den kluvna tungan avser LOs motstridiga tal om kvinnors plats i samhället. Yvonne Hirdman skriver om perioden 1976-1986 och här har utvecklingen blivit både mörkare och ljusare. Genuspolitiken kapslas under perioden in under jämställdhetens begrepp. Samtidigt förvandlas LO till en riktig kvinnoorganisation. En allt större andel kvinnor är aktiva inom Landsorganisationen och på LO-kongresserna. Kvinnors röster hörs på ett halt anat sätt än tidigare.

Yvonne Hirdman blev 1988 professor i kvinnohistoria, numera verksam vid Stockholms universitet. Hon har skrivit om svensk arbetarrörelse i en rad böcker.

"Inte visste jag att arbetarrörelsehistoria kunde vara så spännande." - Moa Matthis i Dagens Nyheter

"Yvonne Hirdman har skrivit en gedigen bok om fackföreningsrörelsen och genusordningen som är högst uppslagsrik och idéväckande - om än inte på något sätt okontroversiell. Den kan varmt rekommenderas." - Jonas Olofsson i Arbetet