Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Djävulens bakdel : Ernst Blochs liv och verk

Djävulens bakdel : Ernst Blochs liv och verk

Daidalos (serien Modern filosofi och samhällsteori), 1992. Hft.

Gott skick. 365, [3] s. ISBN 91-86320-25-4.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9186320254
Titel
Författare
Zudeick, P
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
1992
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska
Baksidestext
"Djävulens bakdel" är en levande skildring av Blochs hela liv: Barndomen och uppväxten i en välbärgad men trångsynt borgerlig familj i det wilhelminska Tyskland, de bohemiska ungdomsåren i München och Berlin, exilen i Schweiz under första världskriget, det kulturella och politiska engagemanget under Weimarrepubliken och det kringflackande livet i landsflykt efter nazisterna maktövertagande. Därefter alltså den korta tid av töväder då ”hoppets filosof” blir uppburen statsfilosof i ddr, för att sedan stämplas som ”ungdomens förförare” och ställas ut i kylan. När Walter Ulbricht 1961 beslutar att resa en ”antifascistisk skyddsmur” i Berlin lämnar Bloch DDR och slår sig ner i Västtyskland. Därmed inleds det sista kapitlet i detta växlingsrika liv. I takt med att den politiska medvetenheten växer under 60-talet blir Blochs utopiska tänkande alltmer inflytelserikt. För den västtyska studentrörelsen blir Bloch en moralisk auktoritet av närmast gammeltestamentligt format.
I "Djävulens bakdel" möter man också alla de 1900-talets stora tänkare som Bloch umgicks med. Zudeick skildrar seminarierna och semesterresorna med Georg Simmel, salongslivet hos Max Weber i Heidelberg, de nära men komplicerade vänskapsrelationerna med Georg Lukács och Walter Benjamin, med Bertold Brecht och Theodor Adorno. På så sätt vidgas Zudeicks porträtt till ett färgstarkt panorama och läsaren får del av ett viktigt kapitel i 1900-talets politiska och intellektuella historia.
"Djävulens bakdel" utgör emellertid inte bara en beskrivning av Blochs liv, den fungerar även som en introduktion till hans tänkande. Genom att noggrant redogöra för framväxten av Blochs författarskap lyckas Zudeick teckna konturerna av en filosof som undgått de flesta klassificeringsförsök. Bloch tänkte originellt, stundom ganska svårsmält och ofta kontroversiellt. Han lyckades med konststycket att vara kättare i nästan alla läger. Medan många marxister avfärdade honom som alltför spekulativ förklarade han själv för de teologer som intresserade sig för hans tänkande att ”en sann kristen måste vara ateist, och först en ateist kan vara sant kristen”.