Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sången om den röda rubinen

Sången om den röda rubinen

Inbunden bok. Stockholm : Bonniers. 1995. 346 sidor.

Nära nyskick. Mycket fint exemplar. Känns oläst / knappast läst. Lätt gulnat boksnitt och några minimala hanteringsspår, för övrigt i presentskick.

Om få romaner har det stått sådan strid som Agnar Mykles sexuellt frispråkiga "Sången om den röda rubinen". Men den vill vara långt mera än en serie öppenhjärtiga sexualskildringar. Mykle försåg sin succébok med ett motto: "Denna bok bör läsas två gånger. Den har ett budskap också."

Romanen handlar om den unge Ask Burlefots resa genom skam och besvikelse. Vi möter på nytt den unge Ask Burlefot, som vi först stiftade bekantskap med i "Lasso kring fru Luna". Det är en berättelse om hur han som ung handelsstuderande kommer till storstaden, om studier och kamratliv, om heta debatter kring Iivet, litteraturen och politiken, om försöken att nå kontakt och få hållpunkter i tillvaron.

Ask Burlefot erövrar kvinnor på löpande band, han blir ett slags erotisk allätare, men på samma gång är han innerst inne en blyg och romantisk ung man på jakt efter den stora kärleken. Den möter han också till slut - och då finner han att kärleken mellan två människor är något oändligt mycket finare och väsentligare än jagandet efter den tillfälliga njutning som stunden ger.

Bokens erotiska beskrivningar var kontroversiella och Mykle blev 1957 åtalad för grovt sedlighetsbrott. Romanen bedömdes vara osedlig och skulle konfiskeras. Författaren och förläggaren friades dock, när Högsta domstolen ett år senare slutligen fastslog hävandet av domen. Uppståndelsen kring boken kan förutom sexskildringarna även ha berott på att den lästes som en nyckelroman där verkliga personer figurerade i lätt maskerad form.

Sången om den röda rubinen är en energifylld, rolig och rörande berättelse om en ung mans väg ut i livet. Den är också en av de stora kärleksromanerna i nordisk litteratur, väl värd sin plats i hyllan bredvid storheter som Den allvarsamma leken.

AGNAR MYKLE (1915-1994) debuterade 1948 och skrev flera romaner, pjäser och noveller, men Sången om den röda rubinen är hans mest kända bok. Mykle var själv student vid universitetet i Bergen och det cirkulerade många rykten om vilka av stadens gifta och ogifta damer man kunde hitta som karaktärer i romanen.

AV AGNAR MYKLE: Lasso kring fru Luna / Sången om den röda rubinen / ... men jag förstår mig på mirakel ... / Tjuv och tjuv det skall du heta / Rubicon / Largo : två noveller.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100561274
Titel
Sången om den röda rubinen
Författare
Mykle, Agnar - Fritz-Crone, Pelle
Förlag
Stockholm : Bonnier
Utgivningsår
1995
Språk
Svenska