Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Drottningens chirurg

Drottningens chirurg

Norstedts. 2006. Inbunden med skyddsomslag, 225 sidor, 21,5x14,5cm. 410 gram.

Mycket gott skick. Herman Schützer är läkare i Stockholm under 1700-talets andra hälft. En tämligen bemärkt man, har egenhändigt hjälpt kungabarnen till världen. Det som främst intresserar honom är det avvikande, det ovanliga. En söndag får han en vädjan om att hjälpa en kvinna som håller på att föda. En utmaning för Schützer ? föderskan är småväxt, en dvärginna. Ska han kunna rädda henne och barnet?

Så inleds Anita Pleijels roman Drottningens chirurg. Den är första delen i en släktkrönika, baserad på hennes egen släkt. Jag hade länge tvekat att läsa den. Inte för att jag trodde att den skulle vara dålig. Men temat avskräckte. Läkarvetenskapen på 1700-talet hade inte så mycket med vetenskap att göra. Jag förväntade mig bloddrypande skildringar av hur patienter dör i parti och minut efter groteska felbehandlingar.

Men när jag såg att Pleijel skulle besöka bokmässan tyckte jag att det var dags att ta tag i hemskheterna. Jag började läsa Drottningens chirurg. Och fastnade omedelbart.

Anledningen var Agneta Pleijels strama berättarteknik. Hon frossar inte i otäcka detaljer, tvärtom. Hon skriver fåordigt och varje ord tycks vägd på guldvåg. Mycket lämnas åt läsaren att fundera över. Följaktligen är Drottningens chirurg en tunn bok, drygt 220 sidor, och typsnittet är ovanligt stort.

Snart fångades jag också av beskrivningen av Schützers arbete som läkare. Och jo, emellanåt blir det otäckt, oftast slutar det i tragedi. Schützer är mestadels maktlös inför sina patienters lidanden. I stället får han nöja sig med att undersöka, iaktta och anteckna. Han är en vetenskapsman i en tid då läkarvetenskapen ännu ligger i sin linda. Inte heller hans relationer till kollegorna är okomplicerat.

Om boken bara hade handlat om Schützers yrkesliv hade den blivit lite enformig. Men Pleijel berättar också om Schützer som privatperson och om personerna i hans hushåll. Särskilt hustrun Nella och flickan Liten ? dotter till Schützers kusk - blir levande. Och kanske är det i beskrivningen om dem som Pleijels stramhet kommer mest till sin rätt. Mycket antyds bara, tolkningsmöjligheterna är många ? så som det ofrånkomligt blir när nutiden försöker lära känna människor som varit döda i sekler.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9113015982
Titel
Drottningens chirurg
Författare
Pleijel, Agneta
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2006
Omfång
224 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
447 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Herman Schützer var kirurg och hovläkare i slutet av 1700-talet i Stockholm. Han var framstående men omstridd, sökte sig till det outforskade, och då helst kvinnans inre. Agneta Pleijels nya roman bjuder på en tidsresa till Gustaf IIIs Sverige.

En roman om kärlek och vetenskap, kvinnor och läkare, förnuft och vantro. Drottningens chirurg bygger på historisk grund. Huvudpersonen Herman Schützer, son till den invandrade tyske fältskären Salomon Schützer, var verksam som förlossningsläkare i Stockholm i slutet av 1700-talet. Han var en stark anhängare till vetenskapens framåtskridande och ville i tidens skarpa strid mellan medicinare och kirurger sätta sitt märke. Han anlitades av hovet och förlöste drottning Lovisa Ulrikas son, som sedermera skulle bli Gustaf III.
I Agneta Pleijels roman skildrar hon en man som drivs av vetenskaplig framåtanda men även av sin stora fåfänga. Herman Schützer är ingen helt lycklig man, hans betydligt yngre hustru som gifts bort med honom, har sitt hjärta någon annanstans. Hans läkargärning är dessutom ständigt ifrågasatt, inte minst av drottningens gunstlingar.
Agneta Pleijel har skrivit en liten tät roman på ett musikaliskt språk med stark tidsdoft, och som i sin närgångna skildring av tiden, miljön och människorna påminner till en del om P O Enquists Livläkarens besök.
Detta är första delen av tre i en serie romaner med motiv och porträtt ur Agneta Pleijels släkthistoria.