Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Berusad av Gud

Berusad av Gud

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 2002. 232 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i gott skick. Tillskrift från förf. (I butik: nr 4423)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9127085228
Titel
Berusad av Gud
Författare
Antoon Geels
Förlag
Natur & Kultur
Utgivningsår
2002
Omfång
232 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
544 g
Språk
Svenska
Baksidestext
De kom från när och fjärran, från Persien, Anatolien, Tyskland och Frankrike. Mäster Eckhart infann sig, liksom Rumi, Gertrud av Helfta, Moses de León och åtta andra judiska, kristna och muslimska mystiker – män och kvinnor. De sammanstrålade på ett kloster i spanska Andalusien, en smältdegel för kulturmöten. Året var 1302. Medeltidens värld var kaotisk. Korståg, krig, hungersnöd och digerdöd ledde till befolkningsminskning och kulturell nedgång. Var det Guds straff? Kunde de göra något för att lindra världens lidande?

Mötets initiativtagare var Ibn Arabi, en av den muslimska mystikens förgrundsgestalter. Under sina långa resor hade han lagt märke till att mystiker från olika traditioner var själsfränder. Kunde man inte betrakta detta samförstånd som ett bidrag till fred och försoning? Mystikerna svar var ja; under mötet betonade de vad som förenar de tre religionerna i form av gemensamma tankar och andliga övningar. Att söka denna enhet i mångfalden var viktigt. Lika viktigt nu som då. Mystikerna förde livliga diskussioner om Guds närvaro. Hur skall man beskriva det obeskrivbara? De visste hur svårt det är att med språkets hjälp gestalta denna närvaro; mystiker kämpar både med och mot språket. Den yttersta verkligheten låter sig inte lätt fångas i ord. Men många har försökt. Mötet med Gud kan uttryckas i paradoxer eller i passionerade erotiska bilder. Eller som ett rus. En nykter berusning. Att vara berusad av Gud.

Antoon Geels bjuder läsaren att följa med på en fascinerande resa i tid och rum, rakt in i den mystika erfarenhetens kärna. Mötet mellan mystikerna ägde aldrig rum i verkligheten. Samtalens fiktiva karaktär öppnar nya och oväntade perspektiv på människans andliga sökande.

Antoon Geels är professor i religionspsykologi vid Lunds universitet och en uppskattad föredragshållare. Hans doktorsavhandling 1980 handlade om den svenske mystikern Hjalmar Ekström. Han har gett ut ett tiotal böcker, bl a Judisk mystik (1998), Muslimsk mystik (1999) och Kristen mystik (2000), samtliga på Norma förlag. Natur och Kultur har tidigare givit ut Den religiösa människan (med Owe Wikström, 1999).