Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Katedral

Katedral

Inbunden bok. Bakhåll. 2023. 236 sidor.

Nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789177425984
Titel
Katedral
Författare
Carver, Raymond
Förlag
Bakhåll
Utgivningsår
2023
Omfång
236 sidor
Bandtyp
Halvfranskt
Språk
Svenska
Baksidestext
Raymond Carvers novellsamling Katedral.

Carver föddes i Oregon 1938 med arbetarklass­bakgrund. Han började skriva när han jobbade som nattvakt på sjukhus och fick sin första framgång med novellen "Will You Please Be Quiet, Please" i antologin Best American Short Stories 1967. Mest känd är han för samlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek. Han dog 1988, bara 50 år gammal efter många års duster med alkoholen.

Carver är en legend inom novellkonsten. Hans åtstramade, kyliga stil som trots ordknappheten "säger allt" har blivit en evig inspiration för efterföljande författare.

Berättelserna befolkas av män och kvinnor som hamnat i skeden i livet som gjort dem fundersamma. Den dunkla slöja som vanligen omsveper tillvaron och kan få oss att framleva våra dagar lite mekaniskt, lite nonchalant och arrogant, kan av någon anledning ryckas undan. När livet ställs på sin spets. När verkligheten helt plötsligt behagar visa sig, fullt ut och utan skygglappar.

Carvers texter är effektiva. Och tydliga. Konturskarpa. Han har ett sparsmakat sinne för detaljer, han möblerar inte ett rum förrän han behöver en viss möbel. Omsorg, kan man också kalla det.

Det han skildrar är det påtagliga. Vanliga människors liv i vardagen. Det är fråga om vinddrivna existenser, män och kvinnor i ett Amerika som Gud glömde. Allt i kristallklara scener som på ett fascinerande vis uppenbarar det meningsfulla i tillvaron. Det meningsfulla i det lilla.

Det är en stor glädje för Bakhåll att få stå som förlag för denna moderna klassiker, Raymond Carvers berömda novellsamling Katedral. För första gången utkommer boken på svenska med samma novellurval som i den amerikanska utgåvan. Översättningen är av Kerstin Gustafsson, efterordet om Carvers liv, verk och betydelse är av Oline Stig. Tre av samlingens noveller ("Tåget", "Kupén" och "Betslet") har aldrig översatts till svenska tidigare.

Raymond Carvers novellsamling Katedral i översättning av Kerstin Gustafsson, efterord Oline Stig. ISBN 978-91-7742-598-4. Högkvalitetspapper, sydda ark, klotband (=hårda pärmar med tygrygg). 240 sidor.