Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

Bandtyper

I vår sökmotor och i varje annons på Bokbörsen finns en formatkategori angiven. För pappersböcker är formatkategorierna “Inbunden bok”, “Häftad bok” och “Pocketbok”. För en detaljerad beskrivning av bokens bindning vecklar du antingen ut förlagsinformationen under ISBN-länken i annonsen, eller läser vad säljaren själv angivit i den beskrivande texten. Om du är säljare på Bokbörsen uppmanar vi dig att vara så tydlig du kan i din beskrivning av bokens bindning. Här finns en beskrivning av olika bandtyper.

Häftad (softcover, paperback)
Samlingsbeteckning för bandtyper med mjuka pärmar som limmats fast direkt på bokblockets rygg. Förr var en häftad bok självklart trådhäftat, men numera är begreppet i praktiken synonymt med "bok med mjuka pärmar". (formatkategori “Häftad bok”)

Inbunden (hardcover)
Samlingsbeteckning för bandtyper där inlagan hängts in i styva pärmar på traditionellt sätt. Förr var inlagan i en inbunden bok självklart trådhäftat, men numera är begreppet i praktiken synonymt med "bok med hårda pärmar". (formatkategori “Inbunden bok”)

Många inbundna bandtyper benämns efter det material som används i pärmöverdraget, vanligtvis papper, klot (=tyg) eller något slag av skinn. För pärmdekoren, särskilt vid hantverksmässigt bokbinderi, används många olika tekniker. Några av de vanligaste finns kortfattat beskrivna i ordlistan.

Amatörband (amateur binding)
Bok som bundits in av hobbybokbindare.

Danskt band Häftad bok med invikta pärmflikar. (formatkategori “Häftad bok”)

Förlagsband (publisher's binding)
Mer eller mindre massproducerad och industriellt inbunden bok. (formatkategori “Inbunden bok”)

Halvfranskt band (half leather)
Inbunden bok med rygg och pärmhörn överdragna med skinn, och pärmsidor överdragna med papper eller klot. (formatkategori “Inbunden bok”)

Halvklotband (half cloth)
Inbunden bok med rygg och pärmhörn överdragna med klot, och pärmsidor överdragna med papper. (formatkategori “Inbunden bok”)

Kartonnage
Inbunden bok i enklare utförande. Termen har skiftat i betydelse genom åren, men vanligtvis avses numera en bok tryckt på papper av sämre kvalitet och med limhäftad inlaga, ofta med omslagsillustrationer tryckta direkt på pärmöverdraget i stället för på löst skyddsomslag. (formatkategori “Inbunden bok”)

Klotband (cloth)
Inbunden bok vars pärmar är helt överdragna med något textilt material. Ibland även "helklotband". Klot finns av många slag och kvaliteter: förutom den traditionella tättvävda bomullskloten bl.a. linneklot (ofta grövre väv) och olika slag av syntetiskt konstläder. (formatkategori “Inbunden bok”)

Klotryggband
Inbunden bok med ryggen överdragen med klot, men med pärmarna f.ö. överdragna med papper. (formatkategori “Inbunden bok”)

Pappersband
Inbunden bok vars pärmar är helt överdragna med papper. Ibland även, kanske något missvisande, "pappband". (formatkategori “Inbunden bok”)

Pocket
Bok i fickformat med mjuka pärmar, vanligtvis limhäftad. (formatkategori “Pocketbok”)

Privatband
Bok som bundits in hantverksmässigt av yrkeskunnig bokbindare.

Skinnband (leather)
Även "helt skinnband" (full leather). Bok med pärmarna helt överdragna med skinn. Det finns bokbindarskinn av många slag och kvaliteter, med benämningar som marokäng, chagräng och pergament, för att nämna några. Att fastställa exakt vilket slag av skinn som använts i det enskilda fallet är sällan helt lätt. Om man som säljare inte är mycket säker på sin sak kan det därför vara klokt att hålla sig till den allmänna beteckningen "skinnband". (formatkategori “Inbunden bok”)