Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

Så säljer du

 

Om du säljer privat

Bokbörsens system och användarvillkor är i första hand anpassade för konsumenthandel, dvs. det som gäller enligt lagar och regler och god sed då privatpersoner handlar från företag. Det innebär att du som säljer som privatperson har ett större ansvar gentemot dina kunder än du kanske är van vid från andra marknadsplatser. På Bokbörsen har kunden t.ex. alltid ovillkorlig ångerrätt, och det förvalda betalsättet är vanligtvis en faktura som kunden betalar efter mottagen leverans. Detta är ett medvetet val från vår sida. Samma köpvillkor ska gälla för kunden oavsett vem säljaren är!

Vi vill också uppmärksamma dig på att Bokbörsen alltigenom är anpassad för distanshandel, och att stöd för fysiska direktköp saknas. Det innebär bl.a. att säljarens geografi inte visas i annonserna, och att fraktavgiften påförs automatiskt när du bekräftar en ny order.

Men du kommer också att upptäcka att de enhetliga villkoren och det enhetliga systemet gör det enkelt att sälja på Bokbörsen. Du fakturerar med några klick, bokar billig spårbar frakt med några klick, och om din kund inte betalar fakturan i tid skickar du den till gratis påminnelse och inkasso, givetvis även det med några klick.

Kort sagt: Du är som privatperson mycket välkommen till oss på Bokbörsen för en något mer professionell säljupplevelse.

 

Bli säljare

För att annonsera på Bokbörsen måste du vara registrerad som säljare. Om du redan har ett kundkonto loggar du bara in, annars klickar du på Skapa konto och registrerar dina uppgifter. När du väl är inloggad på Bokbörsen hittar du menyvalet Bli säljare, där du komplettera det befintliga kontot med de uppgifter som behövs för att du ska kunna hantera annonser och ordrar.

Så snart du fyllt i alla uppgifter och godkänt våra användarvillkor för säljare blir alla funktioner för att lägga in annonser, hantera ordrar, fylla på säljarsaldot etc tillgängliga på Mina sidor.

För att kunna sälja på Bokbörsen måste vi kunna hämta dina personuppgifter från oficiella register, du kan alltså inte ha skyddade personuppgifter, och du måste kunna bekräfta din identitet med bank-id.

 

Om du redan är säljare..

..och inte använt Bokbörsen på ett tag måste du komplettera dina uppgifter i vår inloggningsguide. Ange på vilka sätt du vill att kunden betalar dig och välj om du vill sälja till kunder utomlands eller ej. När du gått igenom guiden är du inloggad och kommer åt nya ordrar och dina annonser.

 

Kundens betalningsalternativ

I säljarregistreringen anger du det plusgiro, bankgiro eller bankkonto du vill använda för att ta emot inrikes betalningar. Kontonumret kommer att stå på dina kundfakturor, och visas som ett av flera betalsätt vid inrikes förskottsbetalning. Du kan även frivilligt erbjuda betalning med Swish eller kortbetalning.

Dina utrikes kunder betalar alltid i förskott med kontokort eller PayPal. När du får en kortbetalning betalas pengarna till ditt paypalkonto. Om du inte har något paypalkonto än kan du vänta med att registrera konto tills du fått avisering från PayPal om din första inkommande betalning.

 

När du får en order

En ny order ska antingen faktureras eller betalas av kunden i förskott. I vissa fall är förskott tvingande, i andra fall är det du som väljer, men om kunden godkänts för att handla mot faktura finns bara det alternativet. Läs mer om förskott och faktura.

Fakturan levereras via e-post till kunden, men vi rekommenderar att du skriver ut den och bifogar den med din leverans. En fakturerad order packar och skickar du inom två vardagar. Kunden betalar när hon mottagit försändelsen. Här finns tips på hur du skickar billigt.

Vi rekommenderar att du hanterar dina ordrar på en vanlig dator (ej padda eller telefon), samt att du har möjlighet att skriva ut adresslappar och fakturor som tillhör försändelsen.

Om någon kund inte betalat en förfallen faktura trycker du bara på knappen för påminnelse, som då går ut automatiskt.

Läs mer om påminnelsehanteringen.

När du ska leverera mot förskott bekräftar du ordern som vanligt men inväntar sedan kundens förskottsbetalning. När du tagit emot betalningen markerar du ordern som betald och får då fram leveransadressen. Om kunden betalar med kort eller via PayPal känner vi automatiskt av att ordern är betald och du bli aviserad. Du har sedan två vardagar på dig att packa och skicka artiklarna i ordern.

Läs mer om orderhanteringen.

 

Säljarsaldo

Som säljare på Bokbörsen har du ett s k Säljarsaldo, som du fyller på efter behov. Pengarna du betalar in på ditt saldo hamnar på Bokbörsens klientmedelskonto och är alltså fortfarande dina pengar. När du t ex öppnar en order eller köper en frakt dras avgiften från ditt säljarsaldo. Om du avslutar ditt konto på Bokbörsen återbetalas saldot.

Läs om hur du fyller på ditt saldo.

Läs mer om orderavgifter.

 

Enhetliga säljvillkor

På Bokbörsen har alla säljare samma säljvillkor. Det innebär att oavsett om du säljer som privatperson eller antikvariat konkurrerar du om kunderna på exakt samma villkor.

 

Enhetsfrakt

Enhetsfrakten innebär att du alltid får 62 kr i fraktavgift från kunden per inrikes order, d v s det kunden beställer från dig i en och samma kundvagn. Det betyder att du får full kostnadstäckning för spårbar frakt upp till 3 kg om du använder dig av vår integrerade frakt som du bokar direkt från ordern. Viss korrigering av priset på tunga böcker kan vara nödvändig för att kompensera förluster på tunga försändelser över 3 kg.

Här kan du läsa mer om enhetsfrakt.

 

Ångerrätt

För att ge dig som privatperson samma fördel som du som säljer som antikvariat erbjuds kunden alltid ovillkorlig ångerrätt. Ångerrätten innebär att kunden, utan någon särskild orsak, kan ångra sitt köp och på egen bekostnad återsända eventuellt skickad artikel. För att kunden ska få använda sin ångerrätt måste ångringen genomföras enligt våra regler.

Här kan du läsa mer om kundens ångerrätt.

 

Utrikes kunder

En kund kan välja land och språk. Det betyder att det är lätt för en användare som inte kan svenska att välja att använda Bokbörsen på engelska. Du väljer under Leveransvillkor om du vill leverera utrikes eller inte. Utrikes kunder använder alltid kortbetalning och du får betalningen till ditt paypalkonto.

När du får en utrikes order gäller inte enhetsfrakt, utan du lägger på den ökade kostnad du har för full kostnadstäckning innan du bekräftar ordern.

Ibland händer det att en utrikes kund väljer land Sverige. Om det händer meddelar du alltid Bokbörsens support som då tar bort kundens användaruppgifter. Meddela dig också omgående med kunden och kräv den extra fraktkostnaden och betalning i förskott, alternativt meddela att du inte levererar utrikes.