Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Biskopen och törntaggen

Biskopen och törntaggen

Inbunden bok. Skara : Skara stiftshistoriska sällskap. 2004. 335 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag saknas. Hel och ren inlaga, bunden i förlagets kartonnageband, bandet med lätta hanteringsspår.
Bokens tyngdpunkt ligger på biskop Brynolf Algotssons liv och efterföljande kult, även om törnekronan och dess kult också får specifik behandling i några artiklar. Flera av bidragen har endast indirekt samband med Brynolf. Till exempel, får vi veta en hel del om Brynolfs anfäder och släkt (Bo J. Theutenberg), hans tjänstebostäder och borgar (Ragnar Stigsjö), hans skrivare (Per-Axel Wiktorsson), studentmiljön i Paris (Bengt Wahlström) samt den långa kristna traditionen att fokusera Kristi lidande, inte minst Heliga Birgittas uppfattning av den (Tore Nyberg). Alla dessa bidrag ger värdefulla inblickar i den miljö som biskop Brynolf levde i.
Bokens andra huvudtema är den törntagg, som biskop Brynolf fick som gåva. De historiska omständigheterna kring mottagandet av gåvan i Lödöse och färden till Skara skildras av Rune Ekre, medan tidegärdsliturgin för törnekronefesten i Skara behandlas av Alf Härdelin och Ingmar Milveden. Den senare har redan tidigare ifrågasatt Brynolfs författarskap till törnekroneofficiet och går i föreliggande volym närmare in på frågor om kompilatorskap och litterära lån från redan existerande material. Milveden bidrar också med förarbeten till vad som förhoppningsvis kan bli en kritisk vetenskaplig edition av törnekroneofficiet, något som ännu saknas.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789197500401
Titel
Biskopen och törntaggen
Författare
Hagberg, Johnny - Skara stiftshistoriska sällskap
Förlag
Skara : Skara stiftshistoriska sällskap
Språk
Svenska