Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
[F-båten] I försvarsfrågan. Tal vid försvarsmötet i Göteborg den 19 februari 1912. Utgifvet af Centralbyrån för nationalinsamling till pansarbåt, Uppsala.

[F-båten] I försvarsfrågan. Tal vid försvarsmötet i Göteborg den 19 februari 1912. Utgifvet af Centralbyrån för nationalinsamling till pansarbåt, Uppsala.

Häftad bok.

Mycket gott skick. Stockholm, 1912. Klammerhäftad. Bra ex. Manfred Björkquist (1884-1985) var präst och biskop. Björkquist gjorde sig bemärkt i vida kretsar genom att 1912 ta initiativet till en nationalinsamling till förmån för sjöförsvaret, vilket skedde efter att den liberala regeringen Staaff gick emot riksdagens beslut och vägrade låta bygga en F-båt. Några dagar senare bildades försvarsvänliga Svenska pansarbåtsföreningen i syfte att samla ihop pengar till en F-båt, och denna förening fick efter några månader ihop 17 miljoner kronor. Björkquists insamling hade det uttalade syftet att samla pengar till sjöförsvaret och fick med tiden regeringens gillande, till skillnad från Svenska pansarbåtsföreningen som motarbetades öppet av statsminister Karl Staaff. Eftersom Björkquist insamling kommit så långt efter nationalinsamlingen, beslutade man sig för att lägga ned insamlingen och istället skänka summan som grundplåt till ett svenskt flygvapen.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK