Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Lerans barn : essäer om den moderna poesin : från romantiken till avantgardet

Lerans barn : essäer om den moderna poesin : från romantiken till avantgardet

Inbunden bok. Stockholm : Bromberg. 1990. 219 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Mycket fint exemplar. Oläst. Aningen gulnat boksnitt, liten blekning baktill och några minimala skavanker på skyddsomslaget, för övrigt i nyskick.

Octavio Paz räknas som en av 1900-talets stora latinamerikanska författare. Octavio Paz lämnade en omfattande produktion efter sig, varav bara en del översatts till svenska. Han var poet och essäist. Hans tilltro till poesin var stor. Både hans essäer och dikter handlar ofta om just poesin, t.o.m. om de egna dikterna och dess tillkomst. Han skrev också nya versioner av dem allt eftersom han ändrade ståndpunkt eller på annat sätt ville förbättra dem. "Det finns ingenting som heter en färdig version, varje dikt är kladden till en annan dikt som vi aldrig kommer att fullborda." Till hans viktigaste diktsamlingar räknas "Den våldsamma årstiden" och prosadiktsamlingen "Örn eller sol?".

Paz har genom åren visat på likheten mellan diktning och erotik och menade att erotiken är en kroppslig poetik och diktningen en verbal erotik. Fantasin är den kraft som omvandlar sexualitet till erotik och språket till rytm och metafor. Poesin är språkets erotisering. Paz skrev också om hur konsumtionssamhället gjort kärleken oigenkännlig, förvandlat den till en handelsvara. På 90-talet argumenterade han i olika sammanhang mot de marknadsliberala krafternas utbredning i spåren efter sovjetväldets fall.

År 1990 tilldelades han Nobelpriset i litteratur "för en lidelsefull diktning med vida horisonter, präglad av sinnlig intelligens och humanistisk integritet".


AV OCTAVIO PAZ: Den våldsamma årstiden Vid världens strand / Till klarhet / Ensamhetens labyrint / Varje dags eld och andra dikter / Indiska dikter / Lerans barn : essäer om den moderna poesin / Rappaccinis dotter / Örn eller sol? / Sor Juana / Den dubbla lågan : om kärlek och erotik / Till analogins lov.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9176085163
Titel
Lerans barn : essäer om den moderna poesin : från romantiken till avantgardet
Författare
Paz, Octavio - Cullhed, Anders
Förlag
Stockholm : Bromberg
Utgivningsår
1990
Språk
Svenska