Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Den bittra fejden

Den bittra fejden

Inbunden bok. Historiska Media. 2000. 237 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Hel och ren inlaga, namnad på smutsblad, omslag helt och rent men med kantriss.
"Den bittra fejden" skriven av Göran Rystad är skriven på svenska. Boken är på ca 240 sidor och tar upp det mesta om kriget. Allt ifrån varför det blev krig till Richmonds fall. Boken innehåller en bra blandning av både bilder och text. Bilder består både av autentiska foton och illustrationer. Boken tar upp intressanta fakta om kända gestalter

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789189442016
Titel
Den bittra fejden
Författare
Rystad, Göran
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2000
Omfång
237 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
462 g
Språk
Svenska
Baksidestext
"Glory! Hallelujah! Sanningen är på marsch! Herren har låtit trumpeten ljuda, och den kommer aldrig att kalla till återtåg."

Denna kampsång, "Republikens stridshymn", ger uttryck för något av den idealistiska glöd som utgjorde ett element i det blodiga inbördeskrig som rasade i usa åren 1861-65. En amerikansk historiker har kallat kriget "vårt stora, nationella trauma". Under striderna fick fler amerikaner sätta livet till än under de båda världskrigen tillsammans. Krigets följder har djupt präglat det amerikanska samhället, det tog generationer innan såren läktes och ärren finns fortfarande kvar.
Göran Rystad är historiker i Lund och expert på USA:s historia. "Den bittra fejden" är en skildring av det nordamerikanska inbördeskriget med alla dess aspekter. Historien om krigets dramatiska händelser och färgstarka personligheter levandegörs med ögonvittnesberättelser och unika samtida teckningar, målningar och fotografier.

"Det första moderna kriget"
Kampen mellan nordstater och sydstater i USA vid mitten av 1800-talet har kallats det första moderna kriget. Man tänker då på faktorer som användning av luftballonger för spaning, monitorer och torpeder inom sjökriget, landminor, kamp om järnvägar för transporter och fälttelegrafi för kommunikation. För första gången skedde också en omfattande omställning av industrin för vapenproduktion. Nytt var dessutom försöken att vinna seger genom att ödelägga motståndarens försörjningsområden och förstöra hans basresurser. Kravet på ovillkorlig kapitulation var på sitt sätt också en innovation. Och kriget var det första som systematiskt dokumenterats såväl fotografiskt som genom tidningsreportage.

Litteraturen om amerikanska inbördeskriget är givetvis utomordentligt omfattande, men på svenska är utbudet begränsat. I "Den bittra fejden" har eftersträvats att ge en bild av krigets verklighet sådan den upplevdes av såväl befälhavare som män i ledet hos "de blå" och "de grå" samt av ögonvittnen, krigets offer, tidningsreportrar och andra.

Göran Rystad har varit professor i historia vid Umeå universitet 1972-75 och vid Lunds universitet 1975-91. Vid flera tillfällen har han varit verksam i USA som Research Fellow vid University of Wisconsin och Indiana University 1963-64 samt Harvard University 1966-67 och 1970. Hans specialområden är europeiskt 1600-tal och modern amerikansk historia. Hans tidigare böcker utgör en omfattande produktion, bland annat "Vägen till Vita huset" (1980), "Furstarnas tid" (1985) och "Dream and Reality". "The United States in Search of a Role in the Twentieth Century World" (1999).

"Den bittra fejden" är en utvidgad och moderniserad nyutgåva av "Nordamerikanska inbördeskriget" (1968).