Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

Bokens anatomi

Bokens delar beskrivs enklast med hjälp av några arbetsmoment i bokbinderiet:
Image title

Falsning

De stora tryckarken från tryckeriet, vanligtvis med 8 eller 16 boksidor på vardera sidan, falsas (=viks) till bokark i sidformat.


Häftning

De falsade arken häftas samman till ett bokblock. Traditionell trådhäftning ger det hållbaraste och mest bläddervänliga resultatet. Moderna massproducerade böcker, även inbundna, är ofta limhäftade utan tråd.

Om boken inte ska bindas in limmas omslaget direkt mot bokblockets rygg. Resultat blir efter skärning en "häftad" bok med mjuka pärmar.


Skärning

Bokblocket kantskärs på tre sidor. De jämnskurna kanterna blir bokens toppsnittframsnitt respektive fotsnitt.

Om bokblocket inte kantskärs måste boken "sprättas" för att kunna läsas.


Inbindning

Om bokblocket ska bindas in brukar en strimla gasväv sys eller limmas fast på bokblockets rygg i samband med häftningen. Gasväven sticker ut ett par centimeter utefter ryggens båda långsidor. Vid mer hantverksmässigt bokbinderiarbete kan bokblocket förstärkas ytterligare med tvärgående bind av bindgarn som fälls in i sågade skåror i bokblockets rygg, som även de får sticka ut några centimeter.

Inlagan, dvs. det tråd- eller limhäftade bokblock som ska bindas in, hängs in i pärmen med hjälp av två försätts i dubbelt sidformat. Den ena halvan av de båda försätts, spegeln, limmas direkt mot pärmens insidor. Den andra halvan, fribladet eller flygbladet, kommer på så vis att bli det första respektive sista bladet i boken. Utstickande gasväv och ev. uppfransade och tillplattade bindändar limmas in mellan försätts och pärm för att hålla inlagan på plats.