Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

9789185433797

Din sökning gav ingen träff. Spara sökningen som en Bevakning  
Visa endast

Just nu finns inte titeln du söker på Bokbörsen. Skapa ett användarkonto eller logga in om du vill skapa en bevakning. Klicka sedan på knappen nedan. Du aviseras via e-post så snart artikeln kommer in igen.
Idrottens olösta gåtor

Idrottens olösta gåtor

Häftade böcker. SISU Idrottsböcker. 2009. 175 sidor.

Hur kom du på idén att skriva den här boken?

- Idén kom en dag då jag satt och bläddrade i en bok från Illustrerad Vetenskap. Något av kapitlen handlade om en olöst gåta. Då slog det mig att även idrottsvetenskapen är full av spännande gåtor eller frågeställningar där forskarna har olika uppfattningar. De som läser tidningen Idrott&Kunskap kommer att känna igen en del av kapitlen i boken, men samtliga är mer eller mindre fördjupade och några är helt nyskrivna.

Vad handlar boken om?

- Den röda tråd som knyter samman boken är att de olika kapitlen handlar om frågeställningar inom idrott som i vissa fall kan rubriceras som gåtor, i andra fall som outredda frågor. Alternativt kan utgångspunkten vara att det på ett område råder delade meningar bland forskarna. Ett exempel på den senare varianten är en pågående forskningsdiskussion om vilket organ i kroppen som till slut trycker på stoppknappen då en idrottare tar ut sig fullständigt. Är det hjärnan eller hjärtat? Svaren på frågor av det här slaget är inte alltid givna och det är därför jag tycker de är så intressanta.

Vilka "gåtor" inom idrotten tycker du själv är mest intressanta?

- Spontant tycker jag att frågan om det även inom idrottens värld existerar ett placebofenomen (någon tror sig ha fått ett prestationshöjande medel men får ett verkningslöst piller - och presterar bättre) - är oerhört kittlande. Ytterst handlar den ju om det gamla talesättet att "tron kan försätta berg" verkligen stämmer. Men den viktigaste gåtan att lösa måste förstås vara den om plötslig hjärtdöd.

Vilka "gåtor" tror du är mest svårlösta?

- Det finns flera kandidater men att verkligen med säkerhet kunna slå fast att fenomenet idrottsplacebo existerar, och i sådana fall hur, måste onekligen vara en tuff metodologisk utmaning för de som forskar i det fältet. På senare år har det ju kommit några studier som faktiskt ger stöd för att det finns en viss substans i de här påståendena. Men alla är nog inte övertygade om att det stämmer.

En annan fråga som är både skrämmande och intressant är om idrottsvärlden nu står inför en ny dopingproblematik, i form av gendoping. Ännu har inget fall dykt upp men det faktum att World Anti Doping Agency (WADA) satsar stora pengar på att utveckla metoder för att kunna spåra manipulation av gener visar att det finns all anledning att ta frågan på stort allvar. WADA:s egna experter hävdar att de kommer att kunna spåra ett eventuellt fusk. Men andra forskare är inte lika övertygade.

Slutligen, vem vänder sig boken Idrottens olösta gåtor till?

- I och med att boken spänner över vitt skilda fält inom idrottsvetenskapen så tror jag att den kan attrahera en ganska bred grupp människor med ett lite djupare intresse av idrott. Idrottslärare, tränare och andra med enidrottsutbildning i botten hör definitivt till de jag hoppas ska intressera sig. Men jag tror även att allmänt idrottsintresserade personer som inte jobbar professionellt inom de här områdena kan få ut en hel del och förhoppningsvis även lära sig något nytt. Det här är en bok för dom som föredrar problematiseringar före förenklingar, som tänker att allt här i livet inte är antingen eller utan ibland även både och. Samt för de som tycker om att själva dra sina slutsatser när forskare och andra experter har skilda uppfattningar i en sakfråga.

Förlagsfakta

ISBN
9789185433797
Titel
Idrottens olösta gåtor
Författare
Christian Carlsson
Förlag
SISU Idrottsböcker
Utgivningsår
2009
Omfång
175 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
220 x 170 mm Ryggbredd 14 mm
Vikt
263 g
Språk
Svenska