Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
I revolutionens Peking : intriger, drömmar, stormaktspel

I revolutionens Peking : intriger, drömmar, stormaktspel

Inbunden bok Carlsson. 1 uppl. 2018. 316(1) sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Boken är illustrerad

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789173318808
Titel
I revolutionens Peking : intriger, drömmar, stormaktspel
Författare
Örjan Berner
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2018
Omfång
316 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
160 x 217 mm Ryggbredd 24 mm
Vikt
790 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Författaren tjänstgjorde 19671971 på svenska ambassaden i Peking. Det var Mao Zedongs och kulturrevolutionens tid. Landet var i kaos. Gränsstrider pågick mellan Kina och Sovjetunionen och ett storkrig hotade. Vietnamkriget rasade. År 1971 kom den första kontakten med USA som ledde till Nixons historiska besök. Stormaktstriangeln KinaSovjetUSA omvandlades.

Under denna period fanns inga andra västerlänningar i Kina än de fåtaliga diplomaterna. Örjan Berner hade alltså en unik observatörsroll. Boken skildrar intriger och maktspel kring Mao, den ledare i världshistorien som haft flest liv på sitt samvete; kampen om inflytande och positioner i Förbjudna staden; inbördeskrig och revolutionärt våld i Kina; krigshot mellan Kina och den sovjetiska supermakten; rockad på det storpolitiska schackbrädet mellan KinaSovjetUSA.

Här ges en skildring av livet i Peking såväl för kineser som levde med kulturrevolutionens fasor som för diplomaterna. Tillvaron i dessa två världar kontrasteras. En spegelbild ges av atmosfären i denna absurda revolutionära tid. Några av aktörerna porträtteras, främst Mao, Zhou Enlai och de mest extrema såsom Maos hustru Chiang Ching och försvarsministern Lin Biao liksom även ledarna i Nordvietnam och Nordkorea.

Kina har omvandlats men kulturrevolutionen präglar dagens makthavare. Många av dem var då i 1520-årsåldern och deltog aktivt som rödgardister i den våldsamma kampen mot allt gammalt och borgerligt. Maktstrukturerna krossades och efter Mao kunde något nytt byggas upp. Det var en tid som förändrade världshistorien.

Örjan Berner (f. 1937) är en svensk diplomat, bland annat ambassadör i Moskva under Sovjetunionens upplösning och östblockets fall.
Ytterligare författare: Berner, Örjan
Ytterligare designers: Eriksson, Ludvig