Jämten : årsbok för Jämtlands läns museum : Kreativa traditioner : mat med historia. Årg. (2011)
Inbunden bok. Jamtli Förlag. 2010. 192 sidor.
Nära nyskick. Gravfiskens hemligheter ; Ost och osttillverkning förr ; Messmör och mesost - väcker känslor och smaklökar ; Gamla traditioner och ny teknik hos moderna getbönder ; Basturökt kött - läckerhet ur historiens skafferi ; Samiska mattraditioner ; Rökt, torkat och färskt - renkött från Mittådalen ; Stut, bäta, brösull och flottmilja - om hembakning och brödtraditioner ; Öl, dricka och brännvin ; Sur, härsken, rutten - om kosten förr i världen
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789179482343
- Titel
- Jämten : årsbok för Jämtlands läns museum : Kreativa traditioner : mat med historia. Årg. (2011)
- Författare
- Zipsane, Henrik - Hemmendorff, Ove
- Förlag
- Jamtli Förlag
- Utgivningsår
- 2010
- Omfång
- 192 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 215 x 215 mm Ryggbredd 18 mm
- Vikt
- 707 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- En matresa i Jämtland och Härjedalen är en lustfylld upplevelse. Skickliga mathantverkare tillverkar ostar, bröd, charkuterier och drycker som erövrar det ena priset efter det andra. Boken ger en smakfylld inblick i den regionala matkulturen idag och förr i tiden. Här finns en rad artiklar av olika skribenter, som var och en är specialist inom sitt område. Läs och gamla tiders traditionella mat i bondehem och samevisten - specialitéer som soltorkat älgkött, gravad sik, praktiskt säckbröd, syrlig tjockmjölk, pickebröd, vällagrad fäbodost och näringsrik renost. Men också hur de gamla mattraditionerna stöps om till produkter för vår tid.