Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Alexandriakvartetten

Alexandriakvartetten

Inbunden bok. Norstedts. 1 uppl. 2012. 946 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Ett av 1900-talets stora romanverk

Spårvagnar, palmer och gatustånd med vattenmeloner ligger i strålande solsken; i stadens mörka sovrum pågår kärleksakter i hemlighet. Men i en värld som står och darrar inför andra världskrigets utbrott är passion och död omöjliga att skilja åt. När Darley, en fattig skollärare i Alexandria, inleder ett förhållande med den gifta, glamourösa kvinnan Justine sätts ett ödesdigert händelseförlopp i gång. Deras respektive partners, Melissa och Nessim, dras in i en virvel av svartsjuka och våld.
I Alexandriakvartetten, ett av 1900-talets stora romanverk, genomför Lawrence Durrell en omvälvande och drömlik undersökning av villkoren för den moderna kärleken. Intrigerna skruvas åt allt hårdare, och till synes lika oundvikligt när det gäller sexuella möten som världspolitiken och det annalkande kriget. I den egyptiska hamnstaden - där den engelska befolkningen har levt sedan länge - växer oron, och med oron begären.
I översättning av Aida Törnell, med ett nyskrivet förord av Hans-Roland Johnsson, fil.dr i franska och forskare på Stockholms universitet.

LAWRENCE DURRELL var en engelsk författare av irländsk härkomst, som föddes i Indien 1912 och avled 1990 i Frankrike. I början av författarskapet arbetade han också som diplomat och pressattaché, bland annat i Alexandria och Kairo, varifrån han hämtade miljöer och stämningar till Alexandriakvartetten, som består av fyra romaner - Justine, Mountolive, Balthazar och Clea - utgivna mellan 1957 och 1960. Här presenteras hela detta storverk i en volym.

»En magnifik, glimrande bedrift.« Times Literary Supplement

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789113045511
Titel
Alexandriakvartetten
Författare
Durrell, Lawrence
Förlag
Norstedts
Utgivningsår
2012
Omfång
946 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
145 x 215 mm Ryggbredd 63 mm
Vikt
1190 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Lawrence Durrells romanepos Alexandriakvartetten, bestående av delarna Justine (1957), Balthazar (1958), Mountolive (1958) och Clea (1960), var tänkt att bedömas som ett enda verk. Platsen är det mångkulturella Alexandria strax före och under andra världskriget och det genomgående temat är den moderna kärlekens förvecklingar. Samma historia skildras i tre delar ur tre olika perspektiv medan historien i den fjärde delen pekar framåt och fortsätter för de inblandade.

I inledningen till Justine sitter en engelsman av irländsk härkomst på en grekisk ö och minns sin tid i Alexandria och de människor han där umgicks med. Mannen, senare känd som Darley, minns sin stora kärlek, den undersköna Justine, rik och undflyende, maka till den välbärgade kopten Nessim Hosnani, berättarens nära vän. Vidare minns han läkaren Balthazar, diplomaten Mountolive, konstnärinnan Clea och ett flertal andra spännande figurer som alla på omvägar hamnat i Alexandria.

I den sista delen råkar läkaren Balthazar med ångfartyg passera den grekiska ö där Darley bor. De båda slår följe till Alexandria för att söka upp sina gamla vänner. Darley stöter ihop med konstnärinnan Clea och de tar obesvärat upp sin gamla kärleksförbindelse, trots Justines och Melisssas närvaro i staden, och relationen till Clea framstår som en jämbördig relation mellan två vuxna människor om än mycket svalare och förnuftigare än den passionerade förälskelsen i Justine och den trösterika, bekräftande i Melissa.

Lawrence Durrell hävdade alltid att han hade vänt sig till naturvetenskapen för att försöka fullborda en roman i fyra dimensioner, i en form som var tänkt att grunda sig på relativitetsteorin. Han ville genomföra ett experiment för att se om han inte kunde upptäcka en form som man lämpligen skulle kunna klassisk för vår tid. Och klassisk blev den ju.

Nytt förord av Birgitta Stenberg.