Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Några idéer och tänkesätt på Carl Carlesons väg genom den tidiga frihetstiden

Några idéer och tänkesätt på Carl Carlesons väg genom den tidiga frihetstiden

Inbunden bok. Monitorförlaget. 2008. 183 s. Inbunden. 450 gram.

Nära nyskick. Oläst,utrangerat biblioteks-ex. "Denna studie gäller den typ av litteratur som går under beteckningen essäpress, dvs. tidskrifter - vanligen veckotidskrifter - som behandlar bara ett tema, eller en fråga, i varje nummer. Under den första hälften av 1700-talet upplevde en särskild variant av denna essäpress en kort, men intensiv blomstringsperiod i Västeuropa och även i Sverige. Det gäller de s.k. moraliserande veckoskrifterna vilka vanligen, var för sig, var kortlivade, cirka två till fyra år. Mest känd i Sverige är Den svenska Argus (1732-1734). Argus hade emellertid föregåtts av en tidskrift med titeln Sedolärande Mercurius (1730-1731). Utgivarna av Sedolärande Mercurius var Carl Carleson tillsammans med brodern Edward Carleson. Bröderna var vid tillfället 27 resp. 26 år. I boken skildras även bröderna Carlesons släkt olch barndomsmiljön vid Södermalmstorg i Stockholm samt studiemiljön vid akademien i Uppsala. Intressanta äldre illustrationer".

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789185517046
Titel
Några idéer och tänkesätt på Carl Carlesons väg genom den tidiga frihetstiden
Författare
Esbjörn Funck
Förlag
Monitor förlaget
Utgivningsår
2008
Omfång
184 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
152 x 215 mm Ryggbredd 15 mm
Vikt
450 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Denna studie gäller den typ av litteratur som går under beteckningen essäpress, dvs. tidskrifter - vanligen veckotidskrifter - som behandlar bara ett tema, eller en fråga, i varje nummer. Under den första hälften av 1700-talet upplevde en särskild variant av denna essäpress en kort, men intensiv blomstringsperiod i Västeuropa och även i Sverige. Det gäller de s.k. moraliserande veckoskrifterna vilka vanligen, var för sig, var kortlivade, cirka två till fyra år.
Mest känd i Sverige är Den svenska Argus (1732-1734). Argus hade emellertid föregåtts av en tidskrift med titeln Sedolärande Mercurius (1730-1731).
Utgivarna av Sedolärande Mercurius var Carl Carleson tillsammans med brodern Edward Carleson. Bröderna var vid tillfället 27 resp. 26 år.
I boken skildras även bröderna Carlseons släkt olch barndomsmiljön vid Södermalmstorg i Stockholm samt studiemiljön vid akademien i Uppsala. Intressanta äldre illustrationer.

Esbjörn Funck är född 1930, fil.mag. 1969, fil.dr 1981 (akademisk avhandling, Uppsala: Berättaren från fattighuset. Åke Wassing och hans roman Dödgrävarens pojke), lektor vid gymnasiet i Söderhamn från 1984 till pensioneringen 1995.