Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Manligt läkarskap, kvinnliga läkare och normala kvinnor – Köns- och läkarskapade symbolik, metaforik och praktik

Manligt läkarskap, kvinnliga läkare och normala kvinnor – Köns- och läkarskapade symbolik, metaforik och praktik

Häftad bok. Stehag: Förlags AB Gondolin (diss., Uppsala Universitet). 2003. 395 sidor.

Gott skick. Lättare yttre nötningar från hantering. Ur baksidestexten: "Med utgångspunkt i deltagande observationer vid två medicinska universitetskliniker och intervjuer med gynekologer, kirurger och heterosexuella par problematiserar författaren ett flertal paradoxer rörande frågan om kön. På den läkarprofessionella arenan 'saknar kön betydelse' men 'könsblandning är bra'. Kvinnliga läkare beskrivs som exceptionella och samtidigt bristfälliga kvinnor. Manliga läkare förkroppsligar ett kropps-, köns- och sexualitetslöst läkarideal. En krävande läkarkarriär är oförenlig med ett aktivt föräldraskap för honom men inte för henne. Den hierarkiska och förmodat könsneutrala läkarprofessionen målas vidare med en färggrann köns- och sexualiseringsmetaforik, medan kön – än mindre sexualitet – sällan görs explicit när paraktörerna med jämställdhet som tolkningsram diskuterar parets hemarbetsfördelning. Och samtidigt som han och hon strävar mot och skapar jämställdhet under för-handlingarna, skapas också hans över- och hennes underordning."

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789188821515
Titel
Manligt läkarskap, kvinnliga läkare och normala kvinnor
Författare
Kristina Eriksson
Förlag
Gondolin
Utgivningsår
2005
Bandtyp
Häftad
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad har kön för betydelse i en professionell respektive privat vardag i jämställdhetens Sverige? I denna studie går jakten på könade betydelser vidare, denna gång på en läkar-professionell arena och en pararena. Vi får följa en grupp aktörer och deras köna(n)de praktiker på dessa båda arenor.

Med utgångspunkt i deltagande observationer vid två medicinska universitetskliniker och intervjuer med gynekologer, kirurger och hetero-sexuella par problematiserar författaren ett flertal paradoxer rörande frågan om kön. På den läkarprofessionella arenan ”saknar kön betydelse” men ”köns-blandning är bra”. Kvinnliga läkare beskrivs som exceptionella och samtidigt bristfälliga kvinnor. Manliga läkare förkroppsligar ett kropps-, köns- och sexualitetslöst läkarideal. En krävande läkarkarriär är oförenlig med ett aktivt föräldraskap för honom men inte för henne.

Den hierarkiska och förmodat köns-neutrala läkarprofessionen målas vidare med en färggrann köns- och sexualiseringsmetaforik, medan kön – än mindre sexualitet – sällan görs explicit när paraktörerna med jäm-ställdhet som tolkningsram diskuterar parets hemarbetsfördelning. Och samtidigt som han och hon strävar mot och skapar jämställdhet under för-handlingarna, skapas också hans över- och hennes underordning.

Dessa (och andra) paradoxer väcker frågor: Hur kan vi, mot bakgrund av åtskilliga politiska och kunskapande jämställdhetsåtgärder och betydande samhällsförändringar på olika nivåer, förstå könens fortsatta relevans och strukturerande kraft i svenskt samhälls-, arbets- och familjeliv? Vad är egentligen jämställdhet i dagens ”jämställda” Sverige? Dessa frågor, liksom nämnda paradoxer, handlar i grunden om hur vi kan förstå kön och det är denna fråga som diskuteras i föreliggande studie.

Kristina Eriksson är verksam vid sociologiska institutionen vid Uppsala universitet. Detta är hennes doktorsavhandling.