Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Leksakslexikon

Leksakslexikon

Häftad bok. GML-förlag. 2010. 244 sidor.

Nyskick. (82) Oläst. Inplastad bilb.bok med stämplar. DATA ÖVER CA 1200 OLIKA LEKSAKSTILLVERKARE VERKSAMMA I OLIKA LÄNDER UNDER 1900-TALET

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789186215453
Titel
Leksakslexikon
Författare
Myrtorp, Jan
Förlag
GML-förlag
Utgivningsår
2010
Omfång
244 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
148 x 210 mm Ryggbredd 18 mm
Vikt
342 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Boken vänder sig till alla som önskar sig, antingen koncentrerat eller mer fylligt, information om leksakstillverkare, kända leksaker och olika termer och uttryck som används inom leksakssamlandet.

Den här boken innehåller en förteckning över leksakstillverkare från 1900-talet med tonvikt på tillverkare av litograferade plåtleksaker, men även med kända tillverkare av dockor, spel o pussel, träleksaker, gjutna modellbilar med flera.

Här finns data för mer än 1200 olika leksaksfabriker stora och små, kända och okända. De flesta av dessa tillverkare kommer från Tyskland, Japan, England eller USA. Tyskland är det land som har de stoltaste traditionerna när det gäller tillverkning av leksaker. Redan i slutet av 1850-talet grundades ett av Tysklands mest berömda leksaksföretag nämligen Märklin som allt sedan dess producerat leksaker av hög kvalitet. Nürnberg blev i slutet på 1800-talet centrum för den tyska leksaksproduktionen med många fabriker (Bing, Carrette, och massor av andra) som inte bara täckte den inhemska efterfrågan på leksaker utan även exporterade mängder av leksaker till olika länder. År1913 hade Tyskland 30% av leksaksmarknaden i USA men den siffran sjönk drastiskt vid första världskrigets utbrott, eftersom USA införde importförbud från Tyskland. I Japan startade leksaksproduktionen i större skala under ockupationen av USA i slutet av 1940- talet och början av 1950-talet. Leksakerna som producerades under denna tid märktes ofta med Made in Occupied Japan.
Leksaksproduktionen i England och Storbritannien startades av bland andra Meccano, Mettoy och Lines Brother.

I boken finns också uppgifter om leksakstillverkare från Frankrike, Sverige, Danmark och Spanien samt många andra länder.

I tabellform kan man även se kortfattade data över samtliga leksakstillverkare med varumärke och produktionstid. Vidare finns en lista med förklaringar på vanliga ord och uttryck som används inom leksakssamlarkretsar.

Allmänt kan konstateras, att det är ett känt faktum, att i många fall finns ytterligt få uppgifter om de personer som i början på 1900-talet startade leksaksföretag, ofta med hjälp av släkt och vänner, ett brinnande intresse och en hängiven tro på sin idé.

Inga anspråk görs på att detta lexikon är helt komplett. Det finns säkert ytterligare en hel del tillverkare som borde ha varit med i denna bok, och säkert finns det många uppgifter om en del tillverkare som saknas i detta lexikon. Jag är därför tacksam att bli kontaktad av den som upptäcker brister eller fel i denna bok

Jag hoppas att detta lexikon skall vara till nytta och även nöje för leksaksintresserade i allmänhet och leksakssamlare i synnerhet. Kanske finns det även andra användningsområden för denna bok. Områden som inte ens jag som författare har kunnat förutse.

Genom att använda denna bok kan kanske intresset för att samla gamla leksaker väckas, eller behållas, eller rent av ökas, vilket i så fall betyder att ett av mina mål med denna uppslagsbok har uppfyllts.

Fjugesta
Jan Myrtorp