Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Till min bästa vän : brevväxling med Nadezjda von Meck 1876-1878

Till min bästa vän : brevväxling med Nadezjda von Meck 1876-1878

Inbunden bok Akvilon. 1 uppl. 2014. 516 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. (89) Oläst. Bibl.bok med stämplar.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789198202403
Titel
Till min bästa vän : brevväxling med Nadezjda von Meck 1876-1878
Författare
Pjotr Tjajkovskij
Förlag
Akvilon
Utgivningsår
2014
Omfång
516 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 230 mm Ryggbredd 40 mm
Vikt
1030 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I slutet av 1876 fick tonsättaren och konservatorieprofessorn Pjotr Tjajkovskij i Moskva ett kort brev från fru Nadezjda von Meck, förmögen änka efter en järnvägsmagnat, själv musikmecenat och en stor beundrare av hans musik. Detta blev upptakten till en omfattande och unik brevväxling som kom att vara i nästan fjorton år. Deras förbindelse utvecklades till en av de viktigaste och märkligaste i musikhistorien. De skrev över 1 200 brev till varandra ibland två om dagen. Vid flera tillfällen bodde de på samma ort eller i varandras närhet. Nadezjda von Meck blev Tjajkovskijs främsta stöd och förtrogna vän, men de kom aldrig att träffas.


Åren 1876-1878 var kanske de mest kritiska och viktiga i Tjajkovskijs personliga och musikaliska liv. Äktenskapet som han motvilligt ingår slutar med nervsammanbrott och flykt utomlands; borta från hemlandet skriver han sin fjärde symfoni, sin finaste opera Eugen Onegin, den praktfulla violinkonserten och många andra mindre verk. Under de drygt två år som boken omfattar skrev de närmare 280 brev till varandra, där de delar sina tankar och diskuterar de stora frågorna musik, litteratur, religion, filosofi. Breven är personliga, där inte minst von Meck visar en sällsynt finkänslighet, empati och förståelse för Tjajkovskijs plågade själ och ger en unik inblick i tonsättarens känsloliv och skapandeprocess.

"Ni frågar, min vän, om jag är bekant med den ickeplatoniska kärleken. Både ja och nej. Om frågan formuleras något annorlunda, alltså om jag upplevt fullkomlig lycka i kärleken, är svaret nej, nej och åter nej!!! Dock tror jag att min musik ger svaret på denna fråga. Om Ni i stället frågar mig, om jag förstår hela kraften, all den omätliga styrkan i denna känsla, är svaret: ja, ja, och låt mig säga det igen, att jag kärleksfullt försökt upprepade gånger att genom musiken uttrycka kärlekens plågsamhet och samtidiga salighet. Huruvida jag lyckats med detta, vet jag inte, eller snarare, må andra döma."

Pjotr Tjajkovskij