Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Konflikten om katekesundervisningen

Konflikten om katekesundervisningen

Häftad bok. Recito Förlag. Första uppl. 2018. 164 sidor.

Nyskick. Hjalmar Branting framförde 1889 att man borde avskaffa katekesläsningen i skolan. Detta uttalande ledde bland annat fram till en konflikt med de schartauanska företrädarna i Västsverige. De politiska debatterna slutade med att katekesundervisningen blev reducerad i skolan år 1919. LM Engström var en av de präster som kämpade för att katekesen skulle få finnas kvar som lärobok i folkskolan. Han lyckades till viss del. På många håll fortsatte man med katekesundervisning. Den anordnades utanför skoltid, men av skolans lärare. Denna bok är i grunden en C-uppsats i historia av teol master Susanne Rogesund och handlar om LM Engströms kamp för att behålla katekesen som lärobok i skolan.

FRI FRAKT inrikes
Betala med Swish Fraktfritt

Förlagsfakta

ISBN
9789177652069
Titel
Konflikten om katekesundervisningen
Författare
Rogesund, Susanne
Förlag
Recito Förlag
Utgivningsår
2018
Omfång
164 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
125 x 200 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
Susanne Rogesund är teol. Master och har skrivit en Masteruppsats om Rosenius och Waldenströms försoningslära samt en Magisteruppsats om Peter Lorenz Sellergren. Susanne är också fil. kand. i historia. Denna bok är en C-uppsats i historia och handlar om L M Engströms kamp för katekesen som lärobok i folkskolan.
Hjalmar Branting framförde redan 1889 att man borde avskaffa katekesläsningen i skolan och att katekesen borde brännas. Detta kristendomsfientliga uttalande ledde naturligtvis fram till en konflikt med de schartauanska företrädarna. De politiska debatterna ledde fram till att katekesundervisningen blev reducerad i skolan år 1919. L M Engströms kamp var inte förgäves. Enligt uppgift i GST hade man samlat in 340 000 namnunderskrifter.
Många människor fick upp ögonen för vikten av att lära sig katekesen, men denna undervisning flyttades till hemmen eller Söndagsskolan. Konflikterna mellan arbetarrörelsen och schartauanerna berodde bland annat på att schartauanerna var motståndare till föreningslivet och att arbetarna i den schartauanska miljön inte ville ansluta sig till facket.
Jag har i min uppsats belyst konflikterna mellan schartauanerna och socialdemokraterna inom skolväsendet perioden 1880-1940. I stor utsträckning bedrevs undervisningen som förr, på sina håll. På några håll anordnade man extra katekesundervisning, som var frivillig. Den ordnades utanför ordinarie skoltid, men av skolans lärare.