Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Stockholms blodbad

Stockholms blodbad

Häftad bok. Historiska Media. 1 uppl. 2005. 111 sidor.

Mycket gott skick. Dekorerat danskt band med ryggtitel i vitt. Aningen snedläst exemplar. Till synes oläst.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9185377031
Titel
Stockholms blodbad
Författare
Sundberg, Ulf
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2005
Omfång
111 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
139 x 201 mm Ryggbredd 11 mm
Vikt
250 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Stockholms blodbad ägde rum den i november 1520, på Stortorget i Stockholm. Kung Kristian II beordrade avrättning av några biskopar, många adelsmän, och en hel del högre borgare, sammanlagt ett åttiotal personer. Främst anhängare till Sten Sture d.y. men även andra drabbades. Händelsen i sig var över på några dagar, desto längre tid hade historien bakom händelserna utspelat sig.

Danskarna hade länge eftertraktat den svenska kronan. Den danske kungen Kristian II kämpade mot riksföreståndaren Sten Sture d.y. som avled efter slaget vid Bogesund i januari 1520. Sten Sture hade en stark motståndare även i biskop Gustaf Trolle. När Sten Sture d.y. hade dött fortsatte hans hustru Kristina Nilsdotter Gyllenstierna kampen. Hon stod emot Kristian II länge och höll Stockholm som ett fäste tills han till slut besegrade henne.

Kristina Gyllenstierna och hennes vänner lovades total förlåtelse och hon skulle få behålla alla sina gårdar osv. Det löftet höll inte så många dagar: Kristian blev krönt till svensk kung. En galge restes på Stortorget i Stockholm och i slutet av festligheterna, som varade i tre dagar, kom ärkebiskop Gustaf Trolle fram till kungen och läste upp en anklagelseskrift om hur Sturarna och deras anhängare begått kätteri (genom att skada och fängsla bl.a. honom och f.d. ärkebiskopen Jakob Ulfsson).

Portarna till festen låstes utifrån. Flera av festdeltagarna tillfångatogs och avrättningarna började. Genom blodbadet gjorde Kristian II sig av med flera presumtiva motståndare. Men han fick trots allt inte behålla makten ändå. En son till en av de avrättade var Gustav Eriksson (Vasa) och han störtade omsider kungen. Historien är trots allt inte glasklar. Skuldfrågan har diskuterats genom århundraden. Var Sturarna kättare? Var det Gustaf Trolle som ville bli av med fiender och fick kungen som medhjälpare. Eller tvärtom? Det påstås ibland att Kristian II var en svag och obeslutsam person, var det kanske hans danska rådgivare som låg bakom blodbadet?

Detta tar Ulf Sundberg upp, och han redogör för de olika åsikterna inom svensk historieforskning. Och att ingen egentligen har nått fram till ett enkelt svar.

Ulf Sundberg är civilekonom med ett aktivt historieintresse. Han har tidigare gett ut Svenska freder och stillestånd 1249-1814 och Svenska krig 1521-1814 på annat förlag samt Kungliga släktband (2004) hos Historiska Media.