-
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Det ängsliga matsamhället. Det fina med färdi...
Inbunden bok. Fri Tanke Förlag. 2018.
Nyskick. Förlagsny bok.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789188589033
- Titel
- Det ängsliga matsamhället : det fina med färdigmaten
- Författare
- Håkansson, Andreas
- Förlag
- Fri Tanke Förlag
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 309 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 152 x 215 mm Ryggbredd 25 mm
- Vikt
- 501 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vad är egentligen problemet med industrimaten? Allt mer av det vi stoppar i oss har vid något tillfälle befunnit sig i fabrikernas rostfria ståltankar, transporterats på löpande band, behandlats med kemiskt framtagna tillsatser och förpackats i färgglada förpackningar. Istället för gladlynta kockar eller känsliga mathantverkare är det idag kemister, ingenjörer och industriarbetare som designar,
Fri Tanke Förlag 9789188589033 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789173318617
- Titel
- Mat och måltid på Öland
- Författare
- Medelius, Hans
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2017
- Omfång
- 363 sidor
- Bandtyp
- Halvklotband
- Mått
- 158 x 217 mm Ryggbredd 25 mm
- Vikt
- 800 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Maten, måltiderna och livets högtider har alltid varit viktiga. För drygt hundra år sedan användes ungefär hälften av all arbetstid åt att bereda och tillreda familjens matvaror. Förr var det självklart med det närodlade och lokalt uppfödda.
Mat och måltid på Öland skildrar hur människan historiskt har ätit och skaffat fram sin föda. Här finns uppgifter om vilken säd man odlade beroende på jordens sammansättning; vilka rotfrukter som gav rikast skörd; vilka fiskar man drog upp ur havet som på alla sidor omslöt ön. De många fåren passade bäst i en trakt medan kalvar och ko fann frodigare föda på annat håll. Jakten av småvilt pågick, om än inte för alla. Det större bytet som hjort och älg var enbart förunnat de kungliga. Vissa fruktsorter trivdes bättre i trädgårdarna än andra, de vilda bären hittade man på särskilda ställen. Oxar eller hästar på gårdarna berodde på ägornas storlek och bördighet. Allt avgjorde vad som sedan tillagades och förtärdes bland välbemedlade och mindre lyckligt lottade.
Åldrade rätter får idag nytt liv. Traditionella recept beredes med nyare teknik. På Öland finns den välbekanta kroppkakan, unik på sitt sätt men ingalunda ovanligt på andra håll vare sig inom eller utom landet. "Lufsan" är likaså något speciellt för ön. Ända in på 1950-talet saltades strömmingen och torsken in; flundran och gäddan torkades; annat röktes. I denna myllrande rika framställning serveras läsaren en utförlig inventering av vad ölänningarna haft på bordet under hundratals år. Kosten varierade med årstiden liksom med tillfället. När det bjöds till bröllop, dop, jämna födelsedagar och begravning trakterades gästerna rikligt med lämplig dryck, kött, fisk och annat passande. Mat och måltid på Öland är generöst illustrerad med äldre fotografier, något som ytterligare fördjupar denna underbart faktafyllda volym om allt som är värt att veta om öns mat, råvaror, måltider och livets stora tilldragelser.
Hans Medelius (1933-2014), själv född och uppvuxen på Öland, etnolog och museiintendent, arbetade i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv vid Nordiska museet i Stockholm. Hans livsverk om den öländska maten sysselsatte honom under nästan fyra decennier.
Carlsson 9789173318617 -
10°C : Recept från Forsmarks skärgård
Inbunden bok. Jon Brunberg Förlag. 2016. 104 sidor.
Nyskick. Förlagsny bok.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789163700316
- Titel
- 10°C : Recept från Forsmarks skärgård
- Författare
- Erikson, Carl Johan
- Förlag
- Jon Brunberg Förlag
- Utgivningsår
- 2016
- Omfång
- 104 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 200 x 246 mm Ryggbredd 13 mm
- Vikt
- 562 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- 10°C - Recept från Forsmarks skärgård är något så ovanligt som en hybrid mellan en kokbok och experimentell samtida konst som dessutom kan läsas som ett inlägg i debatten om människans miljöpåverkan. All fisk som används i den här vackert utformade receptsamlingen är fiskad i de uppvärmda vattnen utanför Forsmarks kärnkraftverk. Hur påverkar det vår uppfattning om de maträtter och recept som presenteras? Med 10°C har Erikson och Willén skapat en hybrid mellan en kokbok och experimentell samtida konst som ställer frågor om relationen mellan människa och miljö.
Konstnärerna Carl Johan Erikson och Karin Willén har var sitt sommarhus i närheten av Forsmarks kärnkraftverk och tillbringar mycket tid i den uppländska naturen. För några år sedan började de att tillreda och bjuda på fisk från området i en serie konstnärliga aktioner. Nu har de sammanställt tolv fiskrecept i denna ”muterade” kokbok som också innehåller bilder från en av aktionerna och en ”dykritual” i varmt kylvatten samt efterord av författaren Jesper Olsson.
I aktionerna och i arbetet med boken har Erikson och Willén tillagat fisk som är fångad i närheten av kylvattenutloppet från Forsmarks kärnkraftverk. Vid utloppet är vattentemperaturen betydligt högre än normalt vilket påverkar fisken och andra organismer. Till exempel bidrar det varmare vattnet till att fiskarnas ämnesomsättning och storlek ökar vilket samtidigt innebär en större påfrestning på deras inre organ. Kanske är det till och med så att genetiska mutationer och evolutionära språng under kort tid ägt rum i dessa vatten? Hur bör vi i så fall förhålla oss till de förvandlingarna?
Jesper Olsson skriver i efterordet: ”På ett av fotografierna är det gröna mer kompakt, mer articifiellt. Som om fotosyntensen slagit fel.” Han fortsätter: ”Denna vaga oro i kombination med kokboksgenrens praktiska och muntra målmedvetenhet anger grundtonen i Eriksons och Willéns receptsamling. En kokkonst av andra graden, kanske man kalla det. För till skillnad från de ingrepp i naturen som en gång, i historiens gryning, separerade det kokta från det rå, som lade grunden till en struktur för kultur och natur, så är det här en konst som vill upphäva den typen av skillnader – eller åtminstone undersöka och fundera kring deras (o)hållbarhet idag.”
Jon Brunberg Förlag 9789163700316 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
-
-
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Samling kring bordet
Inbunden bok.
Gott skick. Rabén & Sjögren. 1976. 167 s. Inbunden. Plastad bibl.bok. Gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9129454050
- Titel
- Samling kring bordet
- Författare
- Ejdestam, Julius
- Förlag
- Stockholm : Rabén & Sjögren
- Utgivningsår
- 1975
- Språk
- Svenska
9129454050 -
Favoritdrinkar
Häftad bok.
Mycket gott skick. B. Wahlströms. 2004. Häftad. Mycket gott skick. Rikt illustrerad.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9132330308
- Titel
- Favoritdrinkar
- Författare
- Jody Vasallo
- Förlag
- B Wahlströms
- Utgivningsår
- 2004
- Omfång
- 78 sidor
- Bandtyp
- Häftad
- Mått
- 135 x 165 mm Ryggbredd 8 mm
- Vikt
- 168 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Detta är en av marknadens mest inspirerande drinkbok dessutom i behändigt fickformat.
Fräscha fruktjuicer, krämiga frukostsmoothies, kvällsdrinkar som det verkligen är drag i alla finns de med i denna färgstarka samling med våra favoritdrinkar.
Vare sig du letar efter varm choklad med sting, en elegant champagnedrink att överraska gästerna med eller den läckrast tänkbara hallonshaken, så hittar du det här.
Jody Vassallos stora passion är mat och resor. Hon har bott i USA, Kanada, Israel och Storbritannien och har rest mycket i Asien och Mellanöstern. Hennes recept har inslag från alla dessa kök.
9132330308 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Det goda brödet för alla tillfällen
Mycket gott skick. ICA 1982. Recept på matbröd, vetebröd, wienerbröd, skorpor, kex, mjuka kakor, småkakor, tårtor, bakelser och hälsobröd. Kart. Ill. Mycket gott skick. … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Rött - Vitt - Rosé. En grundläggande och enke...
Mycket gott skick. ICA Bokförlag 1999. Inb. Rikt ill. 121 s. Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK -
Det ljuva livet: Kaffe
Nyskick. Wahlströms 2002. Inb. Rikt ill. 64 s. Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn