Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss
MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss

MÅLTIDSAKADEMIENS ÅRSBOK 2002 – Kommunikativa måltider del III – Fest på våg, om mat till sjöss

Inbunden bok. Grythyttan / Måltidsakademien. 2001. 97 + 199 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. –– ABSOLUT NYSKICK på inlagan, liten vit etikett på försättssidan. Små kant- och hörnmärken på skyddsomslaget. – Se fler bilder! Stort format, ca 25x30 cm! ––

"Arbetet med temaböckerna om matens historia inleddes av Carl Jan Granquist från Grythyttan, numera ansvarig för restaurangen vid Moderna Museet i Stockholm.
• Tidigare böcker i serien är Fest på spår, om mat på tåg, och Fest på gång, om mat under fjällvandringar.
För något år sedan besökte Carl Jan Granqvist Karlskrona stadsbibliotek och berättade tillsammans med Karlskronas husfru, kokerskan Ann-Mari Williamsson, om mat och måltidens sociala betydelse. Denna idé färgar också boken Fest på våg.
• För kulturintresserade finns här mycket att hämta om blekingska mattraditioner ombord. Bland annat har Ingrid Nilsson besökt Marinens Intendenturskola i Karlskrona. Här utbildas flottans blivande kockar. Skolan har funnits sedan 1940-talets början, fast till en början under annat namn.
Nästan alla kapitel i boken innehåller recept. I kapitlet om Karlskrona Intendenturskola hittar jag bland annat recept på marinerad böckling, kokt oxbringa, skeppsskorpor "Knax" samt Anckarstock (surdegsbröd). Anckarstock var ursprungligen ett krigsbröd av "syrad deg med avlång fyrkantig form". Det lär ha bakats ännu vid sekelskiftet på Kronobageriet på Stumholmen. Bäst blev brödet när båtsmän från Gotland tjänstgjorde som "degtrampare"...
• Här finns också berättelser om matlagning och umgängesliv ombord på utbildningsfartygen Älvsnabben och HMS Carlskrona. Lotta Brandström på Kustbevakningen i Karlskrona och Sven Norén, förutom Ann-Mari Williamsson, har hjälpt Ingrid Nilsson med de blekingska mattraditionerna.
• Det är ett gediget material på 200 sidor som Ingrid Nilsson har sammanställt. Läsaren får bland annat följa med på polarforskaren Nordenskiölds expeditioner bland packisen vid Beringssund. Vi får veta vad de första emigranterna över Atlanten åt och kan återhämta oss med de överväldigande måltiderna på Svenska-Amerikalinjens båtar. Ingrid Nilsson har även letat sig långt tillbaka, till bibeln och kosthållningen på Noaks ark liksom på vikingaskeppen. Hon har också besökt några klassiska skärgårdsrestauranger på Utö i Stockholms skärgård och Käringön vid Bohuskusten.
Recepten blandas med kulturhistoria om livet och matlagningen till sjöss, bland annat när sjösjukan härjade som värst och allt hängde på sned i skeppsköket.
Svartvita foton, nytagna bilder, bilder på färdiglagad mat och bilder från både köksmiljöer ombord berikar läsningen.
Och ack, vad man blir hungrig. Fast jag föredrar Bohusläns fiskpudding framför halstrade björntassar. Dock avråder bokens redaktör från den sistnämnda menyn av "etiska skäl".
• Fest på våg är en vacker bok med fascinerande läsning, skriven på ett mycket gott språk av Ingrid Nilsson." -
Jane Betts.

–– GLÖM INTE ATT TITTA PÅ ALLA MINA ANDRA BÖCKER! –– Samma fraktpris oavsett hur många böcker du beställer! (Gäller inom Sverige)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789197359450
Titel
Måltidsakademiens årsbok
Författare
Måltidsakademien
Förlag
Grythyttan: Måltidsakademien
Utgivningsår
2001
Språk
Svenska