Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Omodernt : människor och tankar i förmodern tid

Omodernt : människor och tankar i förmodern tid

Inbunden bok. Nordic Academic Press. 1 uppl. 2009. 320 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 64 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789185509188
Titel
Omodernt : människor och tankar i förmodern tid
Författare
Fazlhashemi, Mohammad
Förlag
Nordic Academic Press
Utgivningsår
2009
Omfång
320 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 227 mm Ryggbredd 26 mm
Vikt
730 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Kan vi idag ha något att lära av de klassiska, medeltida och tidigmoderna kulturerna? Många skulle svara ja på den frågan, men det finns också de som skulle beskriva det förmoderna som irrationellt, traditionsbundet, kollektivistiskt och framför allt otidsenligt. Men att behålla kontakten med det förmoderna behöver inte betyda att man bekräftar ett "arv" från det förflutna eller erkänner samband och ägnar sig åt återbruk av äldre tiders idéer. Bättre är att omvandla, utveckla eller avveckla tidigare tankar eller kritik kring sociala och estetiska mönster.

I antologin Omodernt - Människor och tankar i förmodern tid medverkar elva forskare som representerar en rad humanistiska discipliner. Deras texter berättar på mångfacetterade sätt om idéer och föreställningar, språk och texter från antiken till 1600-talet som är relevanta än idag. De argumenterar för vikten av kunskap om de perioder som ligger före vår moderna tid och ger konkreta exempel på forskning i den andan. Det viktiga är att uppmuntra kommunikationen över seklen, viljan att vidga sina egna associationer kring mänskligt handlande, att fördjupa sina insikter om hur människor i historien försökt att hantera sin existentiella och samhälleliga situation. Genom sådana perspektivbyten kan vi i bästa fall få klargörande idéer även om vår egen tid.

Mohammad Fazlhashemi är professor i idéhistoria vid Umeå universitet och Eva Österberg, professor i historia vid Lunds universitet. Övriga medverande är: Marcia Sá Cavalcante Schuback, docent i filosofi och lektor vid Södertörns högskola, Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, Eva-Carin Gerö, professor i antik grekiska vid Stockholms universitet, Bo Lindberg, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, Janken Myrdal, professor i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala, Anders Piltz, professor emeritus i latin vid Lunds universitet, Catharina Raudvere, professor i religionshistoria vid Köpenhamns universitet, Eva Rystedt, professor i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, Henrik Williams, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet.

Ytterligare medarbetare:
Författare: Fazlhashemi, Mohammad; Österberg, Eva