-
Hemmets Kokbok
Inbunden bok. Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. 49 uppl. 1945. 263 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, klotband.
Illustrerad med 22 planscher i färg.
Fint skick.Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKFackskolan för huslig ekonomi i Uppsala 49 -
Den törstiges val - Dryckernas svenska histor...
Inbunden bok. Norstedts. 1 uppl. 2003. 350 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Inbunden, pappband med skyddsomslag.
Illustrerad i s/v.
Fint skick.Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789113012131
- Titel
- Den törstiges val : Dryckernas svenska historia
- Författare
- Niklas Ericsson
- Förlag
- Norstedts
- Utgivningsår
- 2003
- Omfång
- 350 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 0 x 210 mm
- Vikt
- 565 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vad har svensken druckit genom tiderna? Dracks det verkligen mer alkohol förr? Hur blandar man lättast en effektiv kärleksdryck?
I en lättläst, lärd och humoristisk ton berättar historikern Niklas Ericsson om dryckernas svenska historia från vikingarnas mjöd till Arlas jordgubbsmjölk.
Alla måste vi dricka lite då och då för att må bra. Vi måste ha vatten för att överleva, mjölk för att bli starka och sprit för att stå ut. Men varför dricker vi det vi dricker? Vad drack man förr? Är det sant att man tog sängfösaren på morgonen i gamla tider?
Historikern Niklas Ericsson tar I den törstiges val ett samlat, om än inte heltäckande, grepp om den svenska dryckeskulturen: från väringarnas honungsmjöd till dagens smaksatta mjölk och alkoläsk. Det mesta handlar dock om tiden fram till andra världskriget, pilsnerfilmen och motboken, eftersom tonvikten är lagd på det kulturhistoriska. Mängder av anekdoter och historiska personer levandegör den svenska dryckeshistorien.
I en lärd och elegant ton berättar han om alkoholdryckerna, den stabila bas varpå vår nation vilar; om kolonialdryckernas intåg under 1700-talet då importen av kaffe och te rubbade handelsbalansen så kraftigt att de förbjöds; om vardagsdryckerna läsk och mjölk; och slutligen om kärleksdryckerna: alla vet väl vad ett glas eller två kan göra för kärleken ...
Norstedts 1 9789113012131 -
Bröd för alla sinnen - Baka hemma med traditi...
Inbunden bok. Gullers förlag. 2008. 175 sidor.
Nära nyskick. Rikt illustrerad i färg.
Fint skick.Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789188238818
- Titel
- Bröd för alla sinnen : baka hemma med tradition och känsla
- Författare
- Algotson - Hansson - Karlsson
- Förlag
- Gullers förlag
- Utgivningsår
- 2008
- Omfång
- 175 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 200 x 237 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 841 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "Det är inte svårt att baka och man kan lätt variera och experimentera. Den här boken vill ge inspiration både till vana bagare och till dem som vill pröva."
Stina Algotson vet vad hon pratar om Hon har lång erfarenhet som hushållslärare, kokboksförfattare, matkonsulent vid Hushållningssällskapet - och en stor passion för bröd. I en tid när många av oss nöjer sig med köpebröd vill hon och de andra eldsjälarna vi möter i boken slå ett slag för det hembakade, locka oss att upptäcka hur mycket brödbak har att ge - inte bara för magen, utan för alla sinnen. Händerna som knådar den varma degen, doften vid gräddningen och smöret som smälter på det knappt svalnande brödet.
Recepten är vår tids bästa, bröd med tradition i modern tappning. Bröd som kan serveras varje dag, till soppan eller på festbuffén. Många bröd går snabbt att baka och andra kräver mer tid och omsorg, men alla smakar verkligen bröd.
Gullers förlag 9789188238818 -
RÖK - Allt om maten, smaken, metoden
Inbunden bok. Norstedts. 1 uppl. 2015. 187 sidor.
Nära nyskick. Inbunden, pappband.
Rikt fotoillustrerad i färg.
Fint skick.Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789113065335
- Titel
- Rök : allt om maten, smaken, metoden
- Författare
- Åkerberg, Johan
- Förlag
- Norstedts
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 187 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 195 x 266 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 879 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 i kategorin "Speciallitteratur - metod".
Kocken Johan Åkerberg tar oss djupt in i rökens dimmor och lär oss allt om den uråldriga tekniken som blivit trendig igen. Hur röker du din egen mat? Och varför ska man göra det egentligen? Kan man till och med bygga sin egen rök?
Det är långsam matlagning, präglad av dofter och smak från träflis och grenar: äpple, hickory, gran - allt beroende på din experimentlusta. Men kan man röka mat hemma i lägenheten? Finns det mat som passar bättre än annan för just rökning? Håller maten verkligen längre om man röker den?
Enkla recept från hela världen som ger en extra smakdimension. Kött, fisk, grönsaker, såser, smör och annat gott - allt går att röka.
Johan Åkerberg är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har en fil.kand. i måltid-och livsmedelskunskap. Dessutom bred erfarenhet som kock från restauranger i Sverige och utomlands. En konstnär i köket som behärskar smaker från världens alla kök.
Norstedts 1 9789113065335 -
Försvinnande god - En svensk läskhistoria
Inbunden bok. Nordiska Museets Förlag. 2001. 136 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, pappband med tygrygg.
Rikt illustrerad i s/v och färg.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789171084750
- Titel
- Försvinnande god : en svensk läskhistoria
- Författare
- Kenneth Ahlborn - Urban Nilmander
- Förlag
- Nordiska Museets Förlag
- Utgivningsår
- 2001
- Omfång
- 136 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 172 x 239 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 577 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Läsk är en av tillvarons allra lättviktigaste bagateller. Ändå - medan tyska prepositioner och svensk kungalängd bleknat genom åren, har många äldre svenskar ännu detaljrika minnen av färger, etiketter och flaskor till läskedrycker de inte sett på 50 år. Försvinnande god är den första svenska läskhistorien, och berättar om de hundra årens dominerande tillverkare och klassiker som Citronil, Sockerdricka, Pommac, Champis, Loranga, Blodapelsin, Cuba Cola, Trocadero, Zingo, Merry och Tom Collins. Bilder av etiketter och reklambilder ger garanterad nostalgitripp.
Nordiska Museets Förlag 9789171084750 -
Kålboken - Till vardag och fest hela året run...
Inbunden bok. Bokförlaget Polaris. 2020. 216 sidor.
Nära nyskick. Inbunden, mjukband.
Rikt fotoillustrerad i färg.
Fint skick.Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789177952909
- Titel
- Kålboken : till vardag och fest hela året runt
- Författare
- Løvbom, Mette
- Förlag
- Bokförlaget Polaris
- Utgivningsår
- 2020
- Omfång
- 216 sidor
- Bandtyp
- Flexband
- Mått
- 160 x 220 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 516 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Kål är en råvara med oändliga möjligheter. I Kålboken får du lära dig hur du enkelt kan bli bättre på att använda denna fantastiska grönsaksfamilj späckad med fibrer, vitaminer, antioxidanter och inte minst smak i den dagliga matlagningen. Inspireras av över 130 recept med vitkål, rödkål, grönkål, brysselkål, broccoli, blomkål, kålrabbi, savojkål, svartkål, kålrot Den danska salladsdrottningen Mette Løvbom bjuder inte bara på enkla och mättande vardagssallader utan även på elegantare festmåltider och snabba mellanmål baserade på kål. Dessutom innehåller boken soppor, juicer och läckra snacks. Til varje recept finns förslag på tillbehör samt matnyttiga tips. Och längst bak i boken hittar du detaljerade register, så att du snabbt kan lagra läckra rätter utifrån den råvara du har hemma.
Bokförlaget Polaris 9789177952909 -
Vintillverkningens ABC
Inbunden bok. Albert Bonniers Förlag. 2004. 186 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Inbunden, laminerat pappband med skyddsomslag. Rikt fotoillustrerad i färg. Fint skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789100581664
- Titel
- Vintillverkningens ABC
- Författare
- Torstenson, Lars
- Förlag
- Albert Bonniers Förlag
- Utgivningsår
- 2004
- Omfång
- 186 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 179 x 252 mm Ryggbredd 24 mm
- Vikt
- 803 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vinkännare blir man bäst genom att dricka och njuta av vin, men allra helst bör man odla det själv, eller åtminstone läsa Vintillverkningens ABC av Lars Torstenson, internationellt ryktbar och prisbelönad vinmakare på Vin & Sprits vingård Domaine Rabiega i Provence.Egentligen är det ganska lätt att göra vin. I princip kan man tala om att det finns fem huvudparametrar som en vinmakare kan arbeta med: odlingen, skörden, jäsningen, lagringen och blandningen (assemblage). Torstenson går igenom hela processen från början till slut, lättsamt, humoristiskt och lärorikt. Han kombinerar på ett lyckosamt sätt saklighet med lust kanske en livsnödvändig egenskap hos en vinmakare. Med fackmannens praktiska erfarenheter berättar Torstenson om vinodlingens grunder. Det är framför allt i vingården som kvalitetsvinerna görs. Rätt odlade druvor ger bra viner. Jäsningen går till på olika sätt beroende på vilken sorts vin man vill göra, detsamma gäller lagringen. Torstenson förklarar hur och varför. Även vinkällarens utrustning beskrivs och vi får följa arbetet i vingården under året. Torstenson går igenom de viktigaste druvsorterna och deras egenskaper och kvaliteter, samt beskriver tillverkningsprocessen för andra viner än vita, röda och rosé till exempel portvin, madeira, sherry, vermouth och champagne.Boken avslutas med en omfattande ordlista och ett register. Boken är rikt illustrerad med fotografier av Lars Boesgaard. Författaren har tidigare skrivit Vinprovningens ABC (Albert Bonniers Förlag 2001) och Att tillverka vin (Strömbergs 1997) en bok riktad till fackmannen inom restaurangvärlden.
Albert Bonniers Förlag 9789100581664 -
Choklad, kola och karam.
Inbunden bok. Bokförlaget Forum. 1989. 159 sidor.
Nära nyskick. Inbunden, laminerat pappband. Rikt fotoillustrerad i färg. Format ca 27*19,5 cm. I fint skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789137092539
- Titel
- Choklad kola och karam.
- Författare
- Walden, Hilary - Forrester, Paul - Wachtmeister, Kerstin
- Förlag
- Bokförlaget Forum
- Utgivningsår
- 1989
- Bandtyp
- Kartonnage
- Mått
- 198 x 273 mm Ryggbredd 18 mm
- Vikt
- 740 g
- Språk
- Svenska
Bokförlaget Forum 9789137092539 -
Äta insekter - Entomaten och det stora protei...
Inbunden bok. Pug Förlag. 1 uppl. 2018. 190 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, pappband. Fotoillustrerad i färg. I fint skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789188699145
- Titel
- Äta insekter: entomaten och det stora proteinskiftet
- Författare
- Engström, Anders
- Förlag
- Pug Förlag
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 190 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 175 x 248 mm Ryggbredd 19 mm
- Vikt
- 660 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Äta insekter är boken som tar framtiden på allvar, och är en grundläggande guide för alla som vill dra sitt strå till stacken genom klimatsmart och resurseffektiv föda. Följ med på journalisten Anders Engströms spännande resa bland entreprenörer, forskare, in i vårt egna land och ut i världen. Inspireras också av nyskapande, nyttiga och spännande recept från Sveriges insektskock Ola Albrektsson.Äta insekter beskriver inte bara vikten av ett proteinskifte och varför det är så smart och hälsosamt att äta just insekter, utan berättar också historien om en helt ny bransch, om utmaningarna som omgärdar den och vad som egentligen krävs för att insekter på riktigt ska bli ett vapen i kampen för vår framtida miljö. Här läser du bland annat om de framtida proteinalternativen, de främsta skälen till att äta insekter och om hur äntligen västvärlden också börjat anamma insektsmat. Boken bjuder bland annat på en omfattande guide till ätbara insekter med råd kring hur du köper, odlar, samlar och tillagar framtidens föda.Anders Engström är journalist, föreläsare och webbdesigner med ett brinnande intresse för teknik, kulturer och hur vi alla kan utvecklas och bli bättre. Han är också grundare av bugburger.se en blogg om framtidens proteinkälla där han sedan 2014 delat med sig av den senaste forskningen och nyheterna kring insektsmat i en modern tid.
Pug Förlag 1 9789188699145 -
Drick för livet - En bok om vinet vår vän. Fr...
Inbunden bok. Wisuell Produktion Annorlunda. 2012. 205 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Inbunden, fotodek pappband med skyddsomslag. Rikt fotoillustrerad i färg. Format ca 28,5*22,5 cm. I fint skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789163398162
- Titel
- Drick för livet : en bok om vinet vår vän
- Författare
- Nilsson, My
- Förlag
- Wisuell Produktion Annorlunda
- Utgivningsår
- 2012
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 230 x 288 mm Ryggbredd 24 mm
- Vikt
- 1278 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Kan vi leva längre och må mycket bättre av goda viner?Ja, då finns det ingen anledning att avstå ett näringsrikt vin. I en sund livsstil bör vinet, ett av våra viktigaste livsmedel, ha sin givna plats. Med hjälp av otaliga forskningsresultat vill vi påvisa att ett välgjort vin kan uträtta underverk på många sätt både som terapeutisk njutning, i förebyggande syfte och som hjälpmedel mot många sjukdomar, icke minst hjärt- och kärlsjukdomar.Drick och njut för hälsans skull.
Wisuell Produktion Annorlunda 9789163398162 -
Vad markerna ger
Inbunden bok. Gebers. 2 uppl. 1974. 169 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, dek pappband. Illustrerad med teckningar av Gunnar Brusewitz.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9120043244
- Titel
- Vad markerna ger : teckningar och citat Gunnar Brusewitz
- Författare
- Haglund, Elsa - Brusewitz, Gunnar
- Förlag
- Stockholm : Geber
- Utgivningsår
- 1974
- Språk
- Svenska
Gebers 2 9120043244 -
Hirams andra kokbok
Inbunden bok. 1967. 160 sidor.
Gott skick. Inbunden, pappband. Illustrerad i s/v. I bra skick, mindre pärmkantsnötning och blekning.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK -
Det ängsliga matsamhället - Det fina med färd...
Inbunden bok. Fri Tanke Förlag. 1 uppl. 2018. 309 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Förlagsny!
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789188589033
- Titel
- Det ängsliga matsamhället : det fina med färdigmaten
- Författare
- Håkansson, Andreas
- Förlag
- Fri Tanke Förlag
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 309 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 152 x 215 mm Ryggbredd 25 mm
- Vikt
- 501 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vad är egentligen problemet med industrimaten? Allt mer av det vi stoppar i oss har vid något tillfälle befunnit sig i fabrikernas rostfria ståltankar, transporterats på löpande band, behandlats med kemiskt framtagna tillsatser och förpackats i färgglada förpackningar. Istället för gladlynta kockar eller känsliga mathantverkare är det idag kemister, ingenjörer och industriarbetare som designar,
Fri Tanke Förlag 1 9789188589033 -
Den ultimata Barboken - En värld av spritdryc...
Inbunden bok. H.F. Ullmann. 1 uppl. 2009. 816 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Inbunden, klotband med skyddsomslag. Rikt fotoillustrerad i färg. Format 27*19,5*5,5 cm. I fint skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9783833148071
- Titel
- Den ultimata barboken : en värld av spritdrycker och cocktails
- Författare
- André Dominé - Barbara E. Euler - Wolfgang Fassbender - Matthias Stelzig
- Förlag
- H.F. Ullmann
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 816 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 200 x 272 mm Ryggbredd 54 mm
- Vikt
- 2605 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Ett imponerande och rikt illustrerat praktverk som spänner över en hel värd och historia av starkvin, sprit och cocktails. Författren André Dominé berättar allt vad man bör veta om drycker - från vad som hör hemma i en välsorterad bar till ursprung på de främsta spritdryckerna, tillverkning och hur de på bästa sätt kan avnjutas. Ett rikt faktamaterial som kompletteras med ett urval frestande cocktalirecept från klassiker till nya, exotiska och fantasifulla drinkar. Detta är verkligen den ultimata barboken!
H.F. Ullmann 1 9783833148071 -
Stora Matlexikonet
Inbunden bok. Ordalaget Bokförlag. 1 uppl. 2009. 348 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Inbunden, pappband med skyddsomslag. Rikt illustrerad i färg och s/v. I mkt fint skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185465644
- Titel
- Stora matlexikonet
- Författare
- Swahn, Jan-Öjvind
- Förlag
- Ordalaget Bokförlag
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 348 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 180 x 247 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 1038 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "En närmast oumbärlig uppslagsbok!" Upsala Nya Tidning
Här är den uppdaterade versionen av Mathistorisk uppslagsbok, nu helt i färg.
Varför äter man ärtsoppa med fläsk på torsdagar?
Vem uppfann konservburken?
Vad betyder sovel?
Vem var Escoffier?
Hur tillagade romerska kockar en flamingo?
Hur många köttbullar säljer Ikea varje år i USA?
Stora Matlexikonet är en fullmatad resa i matens och dryckernas värld. Uppslagsorden spänner över ett brett fält och tar bl a upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, drycker, kryddor. Här finns också översiktsartiklar om olika länders kök.
Boken rymmer ett 20-tal klassiska recept på t ex julglögg, Blå portens abborrar, Ägg à la Claridge's...
Boken är rikt illusterad i färg.
Pressröster om första upplagan (som hade titeln Mathistorisk uppslagsbok):
"Ingen matroad kan undvara detta upplsagsverk som innehåller otroligt mycket av det en matintresserad kan tänkas vilja slå upp." Nya Wermlands-Tidningen
"Brask, braxenaladåb, brunch... Från det medeltida till det absolut nyaste. Författare till det här storverket (faktiskt!) är ingen mindre än Jan-Öjvind Swahn, folklorist och matkunnig, allt i ett. En ny klassiker..." Östgöta Correspondenten
Jan-Öjvind Swahn är en av våra främsta auktoriteter på mat- och kulturhistoria, tillika professor emeritus i folkloristik. För många är han känd som ledare för Fråga Lund och en av skäggen i TV:s barndom. Han är medlem av Gastronomiska akademien. Tidigare har han bl a varit huvudredaktör för Bra Böckers lexikon och ingått i Nationalencyklopediens vetenskapliga råd.
Ordalaget Bokförlag 1 9789185465644 -
Peters principer - Hur att vara flexibel
Inbunden bok. Gastronomiförlaget. 1991. 133 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Inbunden, fotodek laminerat pappband med skyddsomslag. Illustrerationer. I fint skick, dedikation av Peter Ölander samt tillskrift av andra.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9187444100
- Titel
- Peters principer : hur att vara flexibel
- Författare
- Ölander, Peter
- Förlag
- Lidingö : Gastronomiförl
- Utgivningsår
- 1991
- Språk
- Svenska
Gastronomiförlaget 9187444100 -
KOK-KONSTEN SOM VETENSKAP OCH KONST
Inbunden bok. Albert Bonniers Förlag. 1979. 1006 sidor.
Mycket gott skick. Faksimilupplaga av 2:a rev upplagan 1896, utgiven av Gastronomiska Akademin. Inbunden, helt klotband. Format 26*16*6 cm. I fint skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKAlbert Bonniers Förlag -
Svampälskarens kokbok
Inbunden bok. LT´s förlag. 1994. 108 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, laminerat pappband. Rikt fotoillustrerad i färg.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9136032115
- Titel
- Svampälskarens kokbok
- Författare
- Wrange, Eva - Peterson, Nisse
- Förlag
- Stockholm : LT
- Utgivningsår
- 1994
- Språk
- Svenska
LT´s förlag 9136032115 -
Svensk Spritbok - Destillirerna, Sprithistori...
Inbunden bok. Grenadine. 1 uppl. 2007. 166 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Inbunden, fotodek laminerat pappband med skyddsomslag. Rikt fotoillustrerad i färg. Stort format ca 29,5*27 cm. I mkt bra skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185329519
- Titel
- Svensk spritbok
- Författare
- Örjan Westerlund
- Förlag
- Grenadine
- Utgivningsår
- 2007
- Omfång
- 166 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 270 x 295 mm Ryggbredd 18 mm
- Vikt
- 1349 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Svensk Spritbok
om vår spritkultur:
historia, snapskryddning
och små entreprenörer
Sverige är mångfacetterat när det gäller spriten och
hur vi umgås med den. Här är boken som skildrar
detta. Svenskens förhållande till starkvaror tycks ibland
ansträngt. Eller är det bara hos politikerna?
I Svensk Spritbok kan man läsa om motbok och nykterister.
Likaså beskrivs Grönstedts Cognac, Absolut
Vodka och vår tradition av kryddsprit. En stor del av boken täcker också
våra små spritentreprenörer, från Mackmyra och Norrtelje Brenneri till Cariel och Saturnus.
Sverige har världsmästarnivå på mat- och dryckeskunskaper. Vi är framgångsrika med vår olagrade vodka
och fruktsprit, men även med ekfatlagrade Grönstedts Cognac och Black Ribbon.
Alltför sällan nämns är de mindre tillverkarna. Svensk Spritbok listar dessa entreprenörer. Boken beskriver
tillverkning, produkter och visioner hos ett femtontal tillverkare. Bland annat omnämns Träkumla Rom på
Gotland, Cariel med vaniljvodkan, Nils Oscar i Nyköping och prisbelönta Norrtelje Brenneri i Roslagen.
Boken innehåller grundläggande fakta om sprittillverkning. Svensk sprit- och snapsvisehistoria tas upp
lättsamt men detaljerat. I Svensk Spritbok fi nns många roliga detaljer om hembränning, ekfat, råvaror och
några så myter.
Några smakprov ur innehållet är:
Snapskryddning: Inte svårare än matlagning!
Skeppets Whisky, om ett svenskt stolpskott i whiskybranschen och hur Nöbbelöv fi ck en vänort i Skottland.
Ek: Sparbankens, vishetens och vintillverkarens träd
Spritens råvaror; från vete och potatis till äpplen och sparris.
Om författaren
Författare är Örjan Westerlund, en brinnande engagerad konnässör
i destillat, choklad, cigarr och andra lagliga njutningsmedel.
Örjan har tidigare skrivit En bok whisky såld i över 20.000
exemplar, liksom fyra andra böcker om bl a bourbon och
choklad. Totalt har de en försäljning på ca 45.000 exemplar.
Örjan har provning av kryddsprit och bitter hos V&S bakom
sig. Han har själv kryddat sprit i ett femtontal år. Som populär
föreläsare har han åtskilliga hundratal provningar bakom sig,
bl a om kryddsprit, whisky och choklad. Och om Örjan själv
får välja så blir det Bäsk med kokta rödbetor, salt och smör...
Ytterligare designers: Blåsjö, Lena
Ytterligare författare: Westerlund, Örjan
Ytterligare illustratörer: Blåsjö, Lena
Grenadine 1 9789185329519 -
Husmoderns Kokbok - Det borgerliga hemmets ko...
Inbunden bok. B. Wahlströms Bokförlag. 31 uppl. 1938. 446 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, dek förlagsband. "1075 recept, 14 färgplanscher och 13 s/v illustrationer". I mkt gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKB. Wahlströms Bokförlag 31 -
Stenålderskost - Bli smal och frisk med den k...
Inbunden bok. Optimal Förlag. 1 uppl. 2003. 260 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, laminerat pappband.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9172411031
- Titel
- Stenålderskost - Bli smal och frisk med den kost vi är skapta för
- Författare
- Loren Cordain
- Förlag
- Optimal Förlag
- Utgivningsår
- 2003
- Omfång
- 260 sidor
- Bandtyp
- Kartonnage
- Mått
- 161 x 234 mm Ryggbredd 22 mm
- Vikt
- 494 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Smal, frisk och energisk med
hälsosam, läcker och enkel mat.
Nya dieter kommer och går, men våra gener förblir desamma. Dr. Loren Cordain är världens främsta expert på paleolitisk kost, d.v.s. hur man åt på stenåldern, och hur denna kost, anpassad till moderna tider, ger oss bästa hälsa. Du blir inte mammutjägare med denna magra och proteinrika diet, men du blir smal, frisk och energisk, enligt Cordain.
Lär dig hemligheten från våra tidiga förfäder
Ät magert och proteinrikt så maximerar du ämnesomsättning och energi
Förebygg och förbättra din hälsa vad gäller hjärtsjukdomar, cancer och syndrom X
Över 100 läckra recept och 6 kompletta veckomatsedlar
Optimal Förlag 1 9172411031 -
Sjökrogar - Skärgårdsfolk och krögarrecept
Inbunden bok. Läsförlaget. 1 uppl. 2005. 287 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Inbunden, fotodek pappband med skyddsomslag. Rikt fotoillustrerad i färg. Format ca 23,5*20,5 cm.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9189618696
- Titel
- Sjökrogar : skärgårdsfolk och krögarrecept
- Författare
- Gunnar Ohrlander
- Förlag
- Läsförlaget
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 287 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 205 x 233 mm Ryggbredd 26 mm
- Vikt
- 1024 g
- Språk
- Svenska
Läsförlaget 1 9189618696 -
Östgötamat - en smaksak
Inbunden bok. Östergötlands länsmuseum. 1996. 180 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden, laminerat pappband. Rikt fotoillustrerad fr.a i färg. Format ca 27,5*21,5 cm. I bra skick, mindre pärmnötning.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9185908266
- Titel
- Östgötamat : en smaksak
- Författare
- Gladh, Katarina - Douglas, Marietta - Wallenquist, Inga - Billeson, Göran
- Förlag
- Linköping : Östergötlands länsmuseum
- Utgivningsår
- 1996
- Språk
- Svenska
Östergötlands länsmuseum 9185908266 -
Surströmming - en handbok
Inbunden bok. Grenadine. 1 uppl. 2009. 69 sidor.
Nyskick. Rikt fotoillustrerad i färg. Nyskick, oläst.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185329816
- Titel
- Surströmming : en handbok
- Författare
- Ringblom, Fredrik
- Förlag
- Grenadine
- Utgivningsår
- 2009
- Omfång
- 69 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 180 x 250 mm Ryggbredd 10 mm
- Vikt
- 370 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- En handbok surströmming En smal bok kan det tyckas, men tänk efter: känner du inte flera i din vänskapskrets som vurmar för denna syrade nordsvenska specialitet? Och är det inte så att de personer som äter surströmming på ett närmast religiöst övertygat sätt talar sig varma för delikatessen och vill värva fler till dess vänkrets? Här kommer äntligen en bok med fakta om en välkänd, kontroversiell men självklar del av vår husmanskost. En handbok surströmming är den bok som ger dig fakta om surströmmingen, dess historik och kulinariska bakgrund. Det är en handbok som, i vanlig ordning, hänger sig mer åt bakgrund och fakta än recept och kåserande. Därmed inte sagt att det inte är underhållande visste du till exempel att det finns paralleller mellan den gamla tsarryska armén och den syrade svenska strömmingen? Visste du att det är en myt att saltbrist orsakade surströmmingen? Och visste du att denna väletablerade konserv produktutvecklas än idag? I boken kan läsaren fördjupa sig såväl om historia som jäsning och sill-zoologi. Detta tillsammans med resereportage till några tillverkare, ett par favorit-recept och avslutningsvis några kärvänliga snaps-visetexter. Sammantaget en mycket läsvärd bok, för både sörlänningar som redan förstått poängen med surströmming, men även för skeptiska norrlänningar som behöver nya kunskaper om en av våra ursprungligaste maträtter. En handbok surströmming är en faktabok, som trots stort underhållningsvärde står långt ifrån det lätt bondkomiska skimmer som ofta omger denna äktsvenska delikatess. Denna bok ger läsaren kunskap om bakgrunden till det arv som lett fram till denna bit svensk husmanskost. Fredrik Ringblom är född och uppvuxen i surströmmingsland, i Ångermanland. Han har en bakgrund på olika restauranger i Ångermanland inklusive älvbåt, som stuveriarbetare, som tränindustriarbetare, som sjöman och som officer, passande nog bland annat i flottan. Fredrik Ringblom är sedan länge surströmmingsätare med många svullna burkar bakom sig, främst sedan tiden i nations-livet i Umeå och då speciellt i Ångermanlands Nation. Med denna merit och med drivkraft att berätta fakta, vetenskap och kulinarisk historia, lyckas han här putsa bort en hel del av den mer burleska stämpel som surströmmingen fått. Det till fördel för det intressanta mathistoriska arv som denna bit svensk husmanskost verkligen är.
Grenadine 1 9789185329816 -
Tårtmönsterboken - 124 st moderna tårtillustr...
Inbunden bok. Mellerstedts Förlag. 1947. 186 sidor.
Gott skick. Skyddsomslag saknas. Inbunden, förlagsband. Fotoillustrerad fr.a i s/v. Format 27,5*22,5 cm. I bra skick, mindre början till sprickbildning i framsidans ryggfals (se bild). … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKMellerstedts Förlag -
Poäter - Om mat och poesi
Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2012. 287 sidor.
Nyskick. Skyddsomslag i nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173314961
- Titel
- Poäter : om mat och poesi
- Författare
- Schiöler, Niklas
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2012
- Omfång
- 287 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 157 x 215 mm Ryggbredd 28 mm
- Vikt
- 570 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Alla äter vi, så även poeter. Ändå har poeter genom historien använt mat och smaksensationer påfallande lite i sina verk. Varför är färsk koriander, grillad palsternacka, rökt sik, långkoksmört kött sönderfallande i munnen, glaciärvit yoghurt, aromen av saffran, chilidrypande melonsaft i mungipan, gyllenbrunt rostade pinjenötter, mörk choklad och mycket annat så ovanligt i dikten?
I "Poäter", en poesi- och mathistorisk resa från Homeros till Jamie Oliver, kommer Niklas Schiöler några svar på spåren till varför maten kommit på lyriskt undantag. Men inte minst får vi här ta del av en mängd historiska avvikelser , just sådana matfyllda dikter som sätter snurr på smaklökarna och får näsvingarna att vibrera.
I denna bok dras därför sinnena oemotståndligt åt två håll, två som sammanfaller: det poetiska och det kulinariska.
Niklas Schiöler är docent i litteraturvetenskap och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker och är en av de främsta kännarna av Tranströmers författarskap.
Carlsson 1 9789173314961 -
KONDISBOKEN - En guide till klassiska kaféer...
Millhouse Förlag, 2003. Andra helt reviderade upplagan. Inbunden, laminerat pappband. 158 sid. Rikt fotoillustrerad i färg. Format 24*17,5 cm. I fint skick. Vikt 590 g. … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9189614100
- Titel
- Kondisboken
- Författare
- Maria Kindblom
- Förlag
- Millhouse Förlag
- Utgivningsår
- 2003
- Bandtyp
- Inbunden
- Vikt
- 597 g
- Språk
- Svenska
9189614100 -
Kulinaria - Mat, makt och myter
Gidlunds förlag, 2013. Limhäftad, mjuka pärmar, sk danskt band. 215 sid. Illustrerad i färg och s/v. Format 19,5*13 cm. I bra skick, lätt snedläst. Vikt 350 g. … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789178448777
- Titel
- Kulinaria : mat, makt och myter
- Författare
- Piltson
- Förlag
- Gidlunds förlag
- Utgivningsår
- 2013
- Omfång
- 215 sidor
- Bandtyp
- Danskt band
- Mått
- 130 x 195 mm Ryggbredd 15 mm
- Vikt
- 350 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Hur mådde egentligen Venus von Willendorf ? Vad var det för död som lurade i profeten Elisas gryta? Varför vägrade Pytagoras äta bönor? Kan hundar och insekter vara ett värdefullt tillskott till kosthållet? Vilken sorts mat erbjuds man i en traditionell gödningskur, och varför är samma mat nu påbjuden som hälsosam?
Kulinaria skildrar på ett lärt och underhållande sätt myter och sedvänjor kring mat och dryck från människans förhistoria fram till vår tids mer eller mindre belagda kostråd. Under resans gång kommer läsaren att få såväl insikter och aha-upplevelser och bringas att rynka på näsan och skaka på huvudet. Ifrågasättandet av auktoriteter löper som en röd tråd genom texten, om det så rör klassiska konstnärer, Lonely Planets reseskildringar eller Livsmedelsverkets dietister.
Signaturen Piltson blev ett välbekant och uppskattat, men också kontroversiellt, namn bland kostintressenter när han 20062007 drev bloggen Piltsons kommentarer.
9789178448777 -
Sörmländsk matsafari
Flens kommun, 2006. Inbunden, dek pappband. 108 sid. Rikt fotoillustrerad i färg. Format 25,5*21,5 cm. I fint skick. Vikt 600 g.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 916319211X
- Titel
- Sörmländsk matsafari
- Författare
- Nordli, Katarina - Nordli, Harald
- Förlag
- Flen : Flens kommun
- Utgivningsår
- 2006
- Språk
- Svenska
916319211X -
BRÖDMINNEN
120 sidor.
Mycket gott skick. Carlsson Bokförlag, 1987. Inbunden, laminerat pappband. Rikt fotoillustrerad i s/v.
Format 27*22 cm.
Bra skick.Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789177980773
- Titel
- Brödminnen
- Författare
- Bernhard, Kerstin - Möller, Lotte
- Förlag
- Stockholm : Carlsson
- Utgivningsår
- 1987
- Språk
- Svenska
9789177980773
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
