Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

Orderhantering

När du får en ny order på Bokbörsen aviseras den via e-post. När du loggar in på Bokbörsen hittar du den nya ordern under Mina sidor.

Du har tre vardagar på dig att bekräfta kundens order, sedan annulleras den automatiskt och kunden får ett meddelande. En annullerad order kan inte återskapas. Om du låter två ordrar i följd annulleras, för att du inte bekräftar dem i tid, semesterstängs ditt konto automatiskt. Du kan själv logga in och aktivera ditt konto när du vill börja sälja på Bokbörsen igen.

En order består av en eller flera samtidigt beställda artikalar som du annonserar på Bokbörsen. Under menyvalet Alla ordrar kan du hantera samtliga dina ordrar.

En ny order kan du annullera eller bekräfta. Du annullerar enskild artiklar i ordern om du inte kan leverera dem. Använd det röda krysset till höger om artikeln.

En ny order ska antingen faktureras eller betalas av kunden i förskott. I vissa fall har du möjlighet att välja vilket. Om kunden godkänns i Bokbörsens system för att få handla på faktura skickar du alltid det sålda objektet med bifogad faktura. Om kunden t ex inte uppger (eller saknar) personnummer eller har överskridit sin kreditgräns på Bokbörsen, eller av någon annan anledning inte kvalificerar sig för att få handla på faktura, väljer du själv om du vill begära förskott eller leverera mot faktura.

 

Köp mot faktura

En ny order ska antingen faktureras eller betalas av kunden i förskott. I vissa fall får du valet faktura eller förskott när du bekräftar ordern, i andra fall är faktura eller förskott förvalt.

Fakturorna skapas i löpnummerordning där de första siffrorna är löpnumret och de sista två är kontrollsiffror. Fakturanumret är ett giltigt OCR-nummer. Det är helt enligt Skatteverkets regler att ha flera nummerserier på fakturor och kvitton, bara de går i följd.

Fakturan levereras via e-post till kunden, men vi rekommenderar att du skriver ut den och bifogar den med din leverans. En fakturerad order packar och skickar du inom två vardagar. Frakt kan du boka direkt i ordern. Här finns tips på hur du skickar billigt.

Om någon kund inte betalar din faktura i tid trycker du bara på knappen för påminnelse. Det går då automatiskt ut en påminnelse. Och om kunden ändå inte betalar går ärendet vidare till inkasso utan att du behöver göra något själv. När kunden betalar får du givetvis ut 100% av ditt fakturerade ordervärde. Läs mer om påminnelsehanteringen.

Om kunden väljer betalsätt Faktura, och uppfyller samtliga följande villkor, skapas fakturan automatiskt när du bekräftar ordern:

  • Svenskt person- eller organisationsnummer.
  • Leverans till kundens egen svenska adress enligt folkbokföring eller företagsregister.
  • Max fakturabelopp 1000 SEK.
  • Handlat för max 5000 SEK under de senaste 30 dagarna.
  • Inga pågående inkassoärenden hos Capitum.
  • Inte markerad som "förskottskund" av Bokbörsen. Detta kan göras manuellt av Bokbörsens administratör, eller automatiskt efter anmärkningskontroll av kunden med negativt resultat. Sådan anmärkningskontroll görs automatiskt om kunden sammantaget har mer än 2000 SEK i utestående fordringar från säljare på Bokbörsen.

Om kunden inte uppgivit svenskt personnummer, har pågående inkassoärenden, eller är "förskottskund" måste ordern betalas i förskott. Om leveransadressen inte hämtats från folkbokföringen, eller orderbeloppet överstiger 1000 SEK,  men kunden i övrigt uppfyller kraven, väljer du själv faktura eller förskott. Utrikes ordrar betalas alltid i förskott.

 

Köp mot förskottsbetalning

När du ska leverera mot förskott bekräftar du ordern som vanligt men inväntar sedan kundens förskottsbetalning. När du tagit emot betalningen markerar du ordern som betald och får då fram leveransadressen. Om kunden betalar med kort eller via PayPal känner vi automatiskt av att ordern är betald och du bli aviserad. Du har sedan två vardagar på dig att packa och skicka artiklarna i ordern.

 

Fakturera med betalningsgaranti

Om kunden uppfyller ovan villkor för att få handla mot faktura finns även alternativet Fakturera med betalningsgaranti när du ska bekräfta en ny order. En faktura med betalningsgaranti hanteras precis som en vanlig fakturaorder. Om den inte är betald efter förfallodagen skickar du den med vår tjänst för påminnelse via funktionen längst ner på ordersidan. Om kunden inte betalat när Capitum slutfört sin normala påminnelse och inkassohantering, betalar Bokbörsen ut det fulla ordervärdet till dig.

Kostnaden för tjänsten "betalningsgaranti" är en något förhöjd orderavgift. Se prislista i Bokbörsens avgifter.

 

Bibiliotek och offentlig verksamhet

Det finns en specialtjänst för Sverige alla bibliotek, som kan ha avvikande faktureringsadress och egna rutiner som försenar betalningen av dina fakturor. Statliga, kommunala och regionala förvaltningar (samt vissa företag) kan nu själva välja att bli “bibliotekskunder” på Bokbörsen. En sådan order hanterar du precis som vanligt, men Bokbörsen betalningsgaranti gäller som ovan, fast givetvis utan någon förhöjd orderavgift för dig. Dessa kunder har 30 dagar betalningstid och kan ange en separat e-postadress för fakturan.

 

Utrikes ordrar

För utrikes ordrar finns ingen enhetsfrakt, utan en grundfrakt på 189 kr. I samband med att du bekräftar en utrikes order har du möjlighet att påföra en tilläggsfrakt, som läggs ovanpå grundfrakten. På så vis får du full kostnadstäckning för din fraktkostnad.

 

Packa och skicka

Det är viktigt att du packar artikeln (boken, skivan etc) på ett sätt så att den inte skadas i transporten. Du väljer själv vilken transportör du vill skicka med. Bokbörsen har sammanställt information som kan vara av intresse under Hur skickar jag och vad kostar det? Om du väljer att använda vår starkt rabatterade spårbara frakt klickar du på knappen Skicka spårbart från 62 SEK inrikes, och från Skicka spårbart från 189 SEK inom resten EU, direkt i orden och kan då skicka upp till 20 kg. Frakten belastar ditt saldo.

 

Leveransvillkor

Du levererar med Bokbörsen inrikes enhetsfrakt på 62 SEK till kunder med svensk leveransadress, d v s kunden betalar alltid 62 SEK i frakt för inrikes försändelser från dig, oavsett vikt och antal samtidigt beställda varor vid ett och samma tillfälle. Alla kunder får 21 dagar ovillkorlig ångerrätt, oavsett om kunden är privatperson eller företag. Om kunden ångrar sig får denne återsända varan, givetvis på egen bekostnad, tillbaka till dig.

Frakten på beställningar till eller från andra länder än Sverige består av två delar, en "grundfrakt" om 189 kr, som påförs i kundvagnen på samma sätt som den inrikes enhetsfrakten, och en "tilläggsfrakt" som du själv fritt kan påföra i samband med att du bekräftar din order för att kompensera för extra fraktkostnader för stora och tunga försändelser. Den totala utrikes frakten får således kunden inte kännedom om förrän i du bekräftat ordern. Om kunden anser att frakten är oskälig, och inte vill fullfölja, kan hon självklart i vanlig ordning ångra ordern. Bokbörsens avgift för utrikes ordrar debiteras ditt saldo först när du bekräftar mottagen betalning.

 

Annullera artiklar

Om en order innehåller artiklar (böcker, skivor etc) som du inte kan leverera annullerar du artikeln med det röda krysset till höger i ordern. När du annullerat den sista artikeln i en order annulleras hela ordern. Kunden meddelas automatiskt när du annullerar en artikel.

 

Kundens betalning

Under dina Betalningsuppgifter anger du det plusgiro, bankgiro eller bankkonto du vill använda för att ta emot inrikes betalningar. Kontonumret kommer att stå på dina kundfakturor, och visas som ett av flera betalsätt vid inrikes förskottsbetalning. Du kan även frivilligt erbjuda betalning med Swish eller kortbetalning.

Dina utrikes kunder betalar alltid i förskott till ditt bankkonto om du uppger BIC/IBAN eller med kontokort via PayPal. När du får en kortbetalning betalas pengarna till ditt paypalkonto. Om du inte har något paypalkonto än kan du vänta med att registrera konto tills du fått avisering från PayPal om din första inkommande betalning.

Vid en förskottsbetalning anmodas alltid kunden att ange ordernumret som referens för att du enklat ska hitta ordern. Vid en kortbetalning markeras ordern som betald automatiskt. Om kunden betalar på något annat sätt måste du själv markera ordern som betald.

På en faktura står fakturanumret som kundens betalningsreferens. Skriv ut dina fakturor och placera dem i nummerordning så hittar du lätt en betald faktura. Ibland kan det dock bli något av ett detektivarbete om kunden t ex uppgivit sitt eget namn eller möjligen den köpta titeln som referens på inbetalningen. Men då kan du söka efter dessa på Mina sidor under Alla ordrar.