Mera mat : att brödföda en växande befolkning
Lund : Arkiv, 2001 Hft. 252s. 21x14cm, 400g. Illustrerad.
Mycket gott skick.
ISBN 9179241425 Ökar världens befolkning snabbare än tillgången på mat? Är lösningen
på världens livsmedelsproblem att omfördela maten mellan fattiga och
rika länder? Göran Djurfeldt svarar nej på båda frågorna. Mera mat
handlar om produktionen snarare än om fördelningen av livsmedel:
världens jordbruk måste bli effektivare för att kunna mätta en
växande befolkning. Boken analyserar jordbruket i ett globalt perspektiv, med kapitel om
västvärlden, de socialistiska experimenten och den gröna revolutionen
i Asien. Vi får läsa om både katastrofala misslyckanden och vinnande
recept. Hittills har världens livsmedelsproblem hanterats genom
statsledd, delvis planerad utveckling och genom att världen litat på
sina bönder. Denna kombination är den enda hållbara på längre sikt,
hävdar författaren. Författarpresentation:
Göran Djurfeldt är sociolog och har i många år forskat om jordbruk och
landsbygdsutveckling i bland annat Indien, Spanien och Sverige.
Förlagsfakta
- ISBN
- 9179241425
- Titel
- Mera mat : att brödföda en växande befolkning
- Författare
- Djurfeldt, Göran
- Förlag
- Arkiv förlag/A-Z förlag
- Utgivningsår
- 2001
- Omfång
- 252 sidor
- Bandtyp
- Häftad
- Mått
- 142 x 208 mm Ryggbredd 20 mm
- Vikt
- 380 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- en av de viktigaste böcker om utvecklingsfrågor som publicerats på svenska under senare år; klok, nytänkande, klarögd. --Lasse Berg i Omvärlden
Ökar världens befolkning snabbare än tillgången på mat? Är lösningen på världens livsmedelsproblem att omfördela maten mellan fattiga och rika länder? Göran Djurfeldt svarar nej på båda frågorna. Mera mat handlar om produktionen snarare än om fördelningen av livsmedel: världens jordbruk måste bli effektivare för att kunna mätta en växande befolkning.
Boken analyserar jordbruket i ett globalt perspektiv, med kapitel om västvärlden, de socialistiska experimenten och den gröna revolutionen i Asien. Vi får läsa om både katastrofala misslyckanden och vinnande recept. Hittills har världens livsmedelsproblem hanterats genom statsledd, delvis planerad utveckling och genom att världen litat på sina bönder. Denna kombination är den enda hållbara på längre sikt, hävdar författaren.