Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
GRÅKOLTARNA. En historia om klasskamp

GRÅKOLTARNA. En historia om klasskamp

Notis Förlag 2013. 125 sid. Mycket fint skick! Gråkoltarna var en religiös väckelserörelse i 1730-talets Stockholm. De var fattiga änkor, tjänstekvinnor, handelsbiträden och gesäller som tröttnat på prästernas hyckleri. Gråkoltarna slutade gå i kyrkan, vägrade ta nattvard och tyckte det var onödigt att döpa sina barn. De tog avstånd från lyx och rikedom och ville bara arbeta så mycket att det räckte till det nödvändigaste. De utmanade alla 1700-talets makthierakier och förklarade öppet att de inte tänkte följa lagar som gick emot deras samvete. Genom att studera de heliga skrifterna och genom att söka i sitt inre kom gråkoltarna fram till en helt annan sanning än det som lärdes ut i kyrkan. Men i 1700-talets Sverige fick man förstås inte göra sin egen radikala tolkning av kristendomen. Prästerna förföljde dem och rättsapparatens företrädare väckte åtal. Några av gråkoltarna lyckades man slänga i fängelse med hjälp av olika juridiska finter.
Gråkoltarna är en historisk reportagebok som bl.a. bygger på de bevarade protokollen från rättegångarna och prästernas förhör.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9198073997
Titel
Gråkoltarna : en historia om klasskamp
Författare
Holmqvist, Kalle
Förlag
Notis Förlag
Utgivningsår
2013
Omfång
125 sidor
Bandtyp
Häftad
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 7 mm
Vikt
86 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Gråkoltarna var en religiös väckelserörelse i 1730-talets Stockholm. De var fattiga änkor, tjänstekvinnor, handelsbiträden och gesäller som tröttnat på prästernas hyckleri.
Gråkoltarna slutade gå i kyrkan, vägrade ta nattvard och tyckte det var onödigt att döpa sina barn. De tog avstånd från lyx och rikedom och ville bara arbeta så mycket att det räckte till det nödvändigaste. De utmanade alla 1700-talets makthierarkier och vägrade följa lagar som gick emot deras samvete. Den historiska reportageboken Gråkoltarna är en berättelse om självlärda, modiga fattigintellektuella och om korkade, intoleranta präster och makthavare. Kort sagt en historia om klasskamp.
Gråkoltarnas radikala maktkritik, deras syn på arbete och deras sökande efter en verklig mening med livet är lika aktuella i dag som på 1730-talet.