Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Bokbörsen

Den svenska marknadsplatsen för lästa böcker, lyssnade skivor och tittade filmer. Sök bland tre miljoner annonser från tjugo tusen säljare som levererar direkt till dig.

  • Öppet köp 21 dagar
  • Betalning mot faktura
  • Inrikes enhetsfrakt 62 kr oavsett vikt och antal artiklar från samma säljare och i samma kundvagn.
Nordiskt ljus hemma

Nordiskt ljus hemma

Inbunden bok Bokförlaget Forum. 1 uppl. 2004. 192 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Boken har en liten tryckskada på baksidan och ett litet hål i omslaget på samma ställe. Namnteckning inuti.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9137123378
Titel
Nordiskt ljus hemma
Författare
Ingrid Sommar - Tove Gyllenstierna
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2004
Omfång
192 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
242 x 298 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
1416 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det nordiska ljuset känner vi från konsten. Begreppet syftar då ofta på motiv från naturen, genomlysta av en särpräglad blårosa dager. I den här boken används ”det nordiska ljuset” även för att tala om belysning. Hur vi inreder med ljus hemma kan också ha en speciellt nordisk ton, utvecklad i nära samklang med nordiskt klimat och natur.   Det mest typiska ligger i samspelet mellan naturligt ljus och belysning, i att vi i Norden favoriserar ett variationsrikt och mångfasetterat ljus. Inte en enda dominant ljuskälla, utan många ljuspunkter som ger ett rikt spel mellan skuggor och dagrar.  Skillnaderna mellan årstiderna är dramatiska. Medan vi under vinterhalvåret är helt beroende av det artificiella ljuslandskap vi kan skapa inomhus vill vi under sommarhalvåret suga i oss varje gnutta av dags- och solljus. Boken har därför två huvudsakliga delar: den mörka respektive den ljusa årstiden.  Delen om den mörka årstiden tar upp belysning ur flera aspekter. Från belysandets grunder till levande ljus och brasor, hur man balanserar kontraster, påverkar ljuset genom inredningens material och färger. Liksom hur man använder ljus för att skapa en varm atmosfär.  Delen om den ljusa årstiden handlar om det nordiska dagsljusets samspel med belysning. Om hur vi inreder för att förstärka känslan av sommarljus, om fönstrets betydelse för ljuset inne i ett rum och om rum och ljusförhållanden på gränsen mellan ute och inne.  Merparten av kapitlen har en handfast prägel. Meningen är att man ska kunna omsätta kunskapen i de egna hemmet.  Kapitlet om psykologi och hälsoaspekter ger en snabbskiss av hur dagens medicinska och psykologiska forskare ser på det växlingsrika nordiska ljuset och hur det påverkar oss. Kapitlet om konstnärernas hem pekar på hur de inredningsideal, som skapades just när det skandinaviska ljusmåleriet stod som högst för hundra år sedan, fortfarande är en stark inspirationskälla i dagens nordiska hem.  Om nordiskt ljus som bärare av poesi och mystik handlar två av bokens kapitel. Här berättas till exempel om den typiska lampan i fönstret och om det diskreta ljus som krävs för att kura skymning. Ingrid Sommar är en av landets mest anlitade designskribenter med flera böcker bakom sig. Tove Gyllenstierna är mångsidig journalist med ett specialintresse för design och inredning. Avsnitten om belysning är bearbetade av Eric Desmeules, flitigt anlitad ljussättare. Fotografen Mathias Neros inspirerande bilder speglar det nordiska ljuset under ett års tid.