Sydostasien : [ur Allt om mat] Serie: Smaker från hela världen
Inbunden bok. Stockholm : Bonnier tidskrifter. 2008. 124 sidor.
Gott skick.
23x20 cm, 445 g. Rikt färgfotoillustrerad.
ISBN 9789189346932.
Förlagets beskrivning
Asiatisk mat är riktig snabbmat. Simsalabim, så är allt klart i
wokgrytan! Nja, det är faktiskt inte hela sanningen. Innan allt kan
fräsas krävs en hel del strimlande, hackande och malande. Men när
allt väl är förberett kan man - innan gästerna hinner säga
»pak chee« (koriander på thailändska) - servera en varm och
fräsch måltid.
Till skillnad från många europeiska länders strikta måltidsordning
dukas alla rätter fram samtidigt, som ett dignande och färgglatt
smörgåsbord. Och precis som i österländsk filosofi är
nyckelordet »balans«; det viktiga är att låta starka och milda
inslag matcha varandra.
Den här boken har delats in i fyra kapitel:
Grönsaksrätter och såser innehåller recept på vårrullar, soppor,
goda röror och andra smårätter, som antingen kan serveras som
förrätt eller som tillbehör.
Fisk- och skaldjursrätter ger förslag på hur kräftor, räkor, lax
och hoki kan komma till sin rätt tillsammans med chili, kokos, pak
soi och andra traditionellt asiatiska ingredienser.
Kycklingrätter visar hur kycklingtemat kan varieras på hela skalan
från milt till hett. Klassiska rätter - tom kha gai (kycklingsoppa
med ingefära) och satay (grillspett) med jordnötssås - som många
bekantat sig med på svenska takeaway-menyer finns med.
Kötträtter presenterar hur vanlig nötfärs, fläskfilé och biff
kan ingå i rätter med tydlig, asiatisk knorr. Grytor, sallader och
köttbullar är några aptitretande varianter.
Recepten är anpassade till svenska förhållanden, och för det mesta
behövs inget mer än en wokgryta, en skärbräda och några vassa
knivar för att tillaga dem. Lycka till - och tänk på att maten
inte måste ätas med pinnar (de flesta i Sydostasien äter faktiskt
med sked och gaffel)!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789189346932
- Titel
- Sydostasien : [ur Allt om mat]
- Författare
- Karlström, Ulla - Lundin, Cecilia - Wrede, Eva - Allt om mat
- Förlag
- Stockholm : Bonnier tidskrifter
- Utgivningsår
- 2008
- Språk
- Svenska