Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Hallonlandet : trädgårdens odling under 200 år

Hallonlandet : trädgårdens odling under 200 år

Inbunden bok. Sekel Bokförlag. 1 uppl. 2012. 214 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Smärre hanteringsspår på omslaget. Oläst bok. [rum 2]

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9789187199059
Titel
Hallonlandet : trädgårdens odling under 200 år
Författare
Blomberg, Eva
Förlag
Universus/Roos&Tegner
Utgivningsår
2012
Omfång
214 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
155 x 233 mm Ryggbredd 20 mm
Vikt
480 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Tycker du om att läsa om trädgårdsodling och se vackra bilder? Drömmaom en fin trädgård? Eller är du nyfiken i största allmänhet? Här får du följa med på en kulturhistorisk vandring i trädgårdsodlandets spår. Jag visar hur man tänkt och gjort i hallonlandet, men också hur trädgårdsodlingen förändrats övergripande och vilka som varit pådrivarna i processen. På 1700-talet ville staten att bärbuskar skulle odlas för att få fram ett gott vin. Under 1800-talet tog herrar pomologer och trädgårdsmästare fram nya sorter och man importerade hallon. Aldrig har antalet köksväxter och bärväxter varit så stort som då. Smaken var central och med sockerindustrins framväxt kunde bären konserveras och användas till kakor och efterrätter. På 1900-talet reducerades antalet sorter kraftigt. Vid försöksstationer och försöksodlingar runt om i landet togs nya sorter fram och testades. För växtförädlarna var det nya, moderna och rasbiologiska det rättänkta. Det var inte längre smaken som stod i förgrunden utan avkastning och rationalitet. Med kemins hjälp skulle sjukdomar och skadedjur bekämpas, men det lyckades inte riktigt. Vill du odla hallon eller mask? löd den retoriskt hotfulla frågan. Livsmedelsindustrin tog över och husbehovsodlandet minskade. Några opponerade sig och förespråkade ekologiska metoder och under 1960-talet kom vändningen. Idag vill staten att bären ska bli till bioteknikbär. Låter det gott? Hallon är ju nyttigt, eller hur?