Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

9789187439742

Din sökning gav ingen träff. Spara sökningen som en Bevakning  
Visa endast

Just nu finns inte titeln du söker på Bokbörsen. Skapa ett användarkonto eller logga in om du vill skapa en bevakning. Klicka sedan på knappen nedan. Du aviseras via e-post så snart artikeln kommer in igen.
Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal

Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal

Inbundna böcker. Universus Press AB. 2022. 164 sidor.

Anna Christina Warg, mer känd som Cajsa Warg, arbetade som husföreståndarinna, mamsell, i det Klinckowströmska hushållet i Stockholm. Hon utkom med sin kokbok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber år 1755 på egen bekostnad. Den gavs ut i 14 upplagor och översattes till tre språk, bland dem tyska.
Varför blev Wargs kokbok så framgångsrik och än idag är vittbekant medan övriga kokböcker från 1700-talet inte lyckades och sedermera föll i glömska? 
I sökandet efter ett svar gör författaren jämförelser med tre andra samtida kokböcker skrivna av Susanna Egerin, Margareta Elzberg och Johan Winberg. För en djupare förståelse av böckernas innehåll delges även den kulturhistoria som råvarorna och livsmedlen bär på. Boken visar att kokböckerna inte uppstod ur ett vakuum, utan var bärare av en lång tids komplex gastronomisk historia. 
Ett enkelt svar på Wargs framgång och popularitet kan inte ges men författaren pekar ut ett flertal faktorer som påverkat. 
Boken innehåller dessutom ett kapitel där recept ur Wargs kokbok tillagats. Det gjordes vid Forskningsrestaurangen, Umeå universitet. 

Förlagsfakta

ISBN
9789187439742
Titel
Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal
Författare
Söderlind, Ulrica
Förlag
Universus Press AB
Utgivningsår
2022
Omfång
164 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 227 mm Ryggbredd 14 mm
Vikt
417 g
Språk
Svenska