-
Regional matkultur : terroir i matlandet Sver...
Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2014. 318 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Hylla BB5
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173316330
- Titel
- Regional matkultur : terroir i matlandet Sverige
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2014
- Omfång
- 318 sidor
- Bandtyp
- Halvklotband
- Mått
- 161 x 227 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 850 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Smak, lukt och synintryck är viktiga ifråga om mat och måltid. Allt viktigare är också berättelserna om matens ursprung. Somligt är bara närodlat. Regional matkultur handlar om starkare samband än så om kulturella kopplingar mellan maten och platsen. Att njuta en Kalix löjromssnitt på korntunnbröd på Seskarö, slompannkaka med nävgröt i Forshaga, rabarberpaj i Flen eller äggakaka i på åsbohönsägg och Linderöd äppelfläsk i Hässleholm är unika upplevelser just där. Med berättelserna om kulturen bakom är dessa rätter där upplevelser i samma klass som ett glas champagne i Champagnedistriktet. Regional matkultur är ett sätt att se på mat som passar lika bra på lyxkrogen som på pizzerian runt hörnet. Martin Ragnars bok är ett pionjärverk som prövar otrampade stigar , skriver matforskaren Håkan Jönsson.
Martin Ragnar är forskare och författare med breda kunskaper från lingvistik till processindustri till matkultur. 2013 utgav han boken Svensk ostkultur.
Carlsson 1 9789173316330 -
Järnvägen till Ronehamn : spekulationer från...
Inbunden bok. Stockholm : Svenska järnvägsklubben. 2002. 120 sidor.
Nära nyskick. Ronnehamn var omkring 1900 en av Gotlands största orter, där ett stort sockerbruk planerades. Järnvägen skulle svara för transporterna. Banan blev byggd, men inte bruket. … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185098934
- Titel
- Järnvägen till Ronehamn : spekulationer från början till slut
- Författare
- Ragnar, Martin - Hardings, Eje - Svenska järnvägsklubben
- Förlag
- Stockholm : Svenska järnvägsklubben
- Utgivningsår
- 2002
- Språk
- Svenska
Stockholm : Svenska järnvägsklubben 9789185098934 -
Ångspårvägen Visby-Visborgs slätt-Hallvards :...
Inbunden bok. Stockholm : Svenska järnvägsklubben. 1995. 119 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag saknas.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789185098798
- Titel
- Ångspårvägen Visby-Visborgs slätt-Hallvards : historien om Kaffebrännar'n & Rone-Majen
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Stockholm : Svenska järnvägsklubben
- Utgivningsår
- 1995
- Språk
- Svenska
Stockholm : Svenska järnvägsklubben 9789185098798 -
Svenska drycker : Från mineralvatten till mjö...
Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2018. 236 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173319195
- Titel
- Svenska drycker : Från mineralvatten till mjölkdestillat
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 236 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 218 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 660 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Tredjeplats i Gourmand Awards 2019 i kategorin "Drinks Writing"!Det första som människan förtär i livet är i de flesta fall modersmjölken, det sista i livet är även det något lättsmält och näringsrikt i flytande form. Däremellan blir det många drycker av olika slag: mjölk, saft, nyponsoppa, kaffe, te, pilsner, vin, läskedrycker, cider, must, sportdryck, brännvin, buljong, bärdrycker och många andra flytande intag.Här inventeras vilka svenska drycker som funnits tidigare i historien och vilka som tagits fram efter hand. Om detta handlar boken, liksom om dryckernas plats i det gastronomiska landskapet. 2015 startades Svenska Dryckesakademien av bl.a. författaren i avsikt att sprida kunskap om drycker framställda i Sverige.I text och med hjälp av många fotografier går författaren igenom vatten; mjölk och andra animalier;sav; must; nektar och saft; örtdrycker; ojästa maltdrycker; jästa drycker; syrade drycker; alkoholdestillerade drycker och destillat; kolsyrade drycker etc. Han diskuterar lagring, blandningar, förpackningar och de olika möjligheter som finns. Svenska drycker är ett arbete som bör bli ett standardverk.Martin Ragnar är författare och civilingenjör, kemist, forskare och språk- och kulturvetare. Han har utgivit bl.a. Svensk ostkultur, Grisens historia och Regional matkultur.
Carlsson 1 9789173319195 -
Svenska drycker : Från mineralvatten till mjö...
Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2018. 236 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Inga tillskrifter eller understrykningar.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173319195
- Titel
- Svenska drycker : Från mineralvatten till mjölkdestillat
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2018
- Omfång
- 236 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 218 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 660 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Tredjeplats i Gourmand Awards 2019 i kategorin "Drinks Writing"!Det första som människan förtär i livet är i de flesta fall modersmjölken, det sista i livet är även det något lättsmält och näringsrikt i flytande form. Däremellan blir det många drycker av olika slag: mjölk, saft, nyponsoppa, kaffe, te, pilsner, vin, läskedrycker, cider, must, sportdryck, brännvin, buljong, bärdrycker och många andra flytande intag.Här inventeras vilka svenska drycker som funnits tidigare i historien och vilka som tagits fram efter hand. Om detta handlar boken, liksom om dryckernas plats i det gastronomiska landskapet. 2015 startades Svenska Dryckesakademien av bl.a. författaren i avsikt att sprida kunskap om drycker framställda i Sverige.I text och med hjälp av många fotografier går författaren igenom vatten; mjölk och andra animalier;sav; must; nektar och saft; örtdrycker; ojästa maltdrycker; jästa drycker; syrade drycker; alkoholdestillerade drycker och destillat; kolsyrade drycker etc. Han diskuterar lagring, blandningar, förpackningar och de olika möjligheter som finns. Svenska drycker är ett arbete som bör bli ett standardverk.Martin Ragnar är författare och civilingenjör, kemist, forskare och språk- och kulturvetare. Han har utgivit bl.a. Svensk ostkultur, Grisens historia och Regional matkultur.
Carlsson 1 9789173319195 -
Grisens historia så mycket mer än fläsk
Inbunden bok. Carlssons. 2015. 364 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKCarlssons -
Grisens historia : så mycket mer än fläsk
Inbunden bok. Carlsson. 2015. 364 sidor.
Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Gallrat biblioteksexemplar i utomordentligt skick. Inlaga så gott som nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173317320
- Titel
- Grisens historia : så mycket mer än fläsk
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 364 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 165 x 230 mm Ryggbredd 25 mm
- Vikt
- 860 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- En engagerad och faktafylld skildring av den svenska grisens kulturhistoria. Här sätts detta mångfasetterade djur in i ett större sammanhang. Och grisen och människan har en lång gemensam berättelse att erbjuda, inte bara djurets kotletter eller dess föga smickrande användning i språket.
"En bok om ett av de intelligentaste djuren borde få inledas av djuret självt", skriver Martin Ragnar. Nu är icke detta möjligt, men däremot möter vi grisen i hundratals foton och illustrationer, där den plirande tittar betraktaren i ögonen eller med berättigad misstänksamhet skyggar med blicken, där den leker och bökar, umgås eller bara vegeterar.
Ragnar skriver om härstamning och egenskaper, om grisens plats i religionen, om dess renlighet och nyttighet som markberedare, som jaktgris, tryffelsvin och sällskapsdjur. Grisen har likaså varit offerdjur, är både tamsvin och vildsvin, ollonsvin och skogssvin. Här möter lantraser och förädlade grisar, men samtidigt mänsklig grymhet och grishat. Naturligtvis avhandlas även grisen som köttdjur och leverantör av skinka och korvar till människans
middagsbord. Därför skriver Ragnar också om slakt och köttprodukter av gris i kyldiskar och olika matvaror.
Inte minst möter läsaren den svenska »urgrisen«, återuppstånden som Linderödssvinet på många ställen i denna insiktsfulla lovsång. Två välkända »gris- och matprofiler« har skrivit varsitt företal till boken uppfödaren Rolf-Axel Nordström och mästerkocken Paul Svensson.
Martin Ragnar är författare, forskare och både humanist och naturvetare/tekniker med en rad böcker på den digra meritlistan. Hans två senaste matböcker är "Svensk ostkultur" och "Regional matkultur". Martin Ragnar är också ideellt engagerad i olika föreningar med mat på agendan.
Carlsson 9789173317320 -
Matens mångfald i Sverige : biologi, gastrono...
Inbunden bok. Carlsson. 2021. 175 sidor.
Nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789189063945
- Titel
- Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2021
- Omfång
- 175 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 218 mm Ryggbredd 19 mm
- Vikt
- 471 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin "Essäer kring måltiden" 2021!
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå. I den här välillustrerade och idérika boken bjuder Martin Ragnar på en engagerad tur in i matens och råvarornas mångfald. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda - utan också i det odlade och uppfödda. Arter, raser och sorter uppmärksammas liksom kulturmiljöer, odlingssystem, skördetider, jordtyper och klimatzoner - men även måltidens sammanhang och serveringssätt. Den biologiska mångfalden är inte bara nödvändig utan även grunden för välstånd, hälsa och framgång. Inom turismen är bejakandet av mångfalden självklar.Denna rikedom hotas dock ständigt och behöver värnas och bejakas, framhåller författaren och påpekar att det samtidigt är ett internationellt projekt. I bokens både företal understryker två praktiskt verksamma personer författarens viktiga helhetsgrepp: biologen/fårbonden Björn Hjernquist och kocken Jakob Holmström. De menar att boken inte bara är för de redan "frälsta" utan att dess budskap bör spridas vitt och brett, även till politiker och byråkrater.Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd för ett företag i vattenreningsbranschen. Matens mångfald i Sverige är en i en lång rad böcker från hans penna inom denna för oss människor så väsentliga fråga om vad vi äter och dricker. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Regional matkultur - terroir i matlandet Sverige och den uppskattade Grisens historia. Ragnar har också uppmärksammats och belönats för sitt författarskap. ------------------"Betyg: 5 av 5 Motivering: Omistlig bok!" Elke Jung, Vinbanken
Carlsson 9789189063945 -
Ångspårvägen Visby-Visborgs slätt-Hallvards :...
Inbunden bok. Stockholm : Svenska järnvägsklubben. 1995. 119 sidor.
Mycket gott skick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9185098795
- Titel
- Ångspårvägen Visby-Visborgs slätt-Hallvards : historien om Kaffebrännar'n & Rone-Majen
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Stockholm : Svenska järnvägsklubben
- Utgivningsår
- 1995
- Språk
- Svenska
Stockholm : Svenska järnvägsklubben 9185098795 -
Finn 1955 : Utgiven av Lukasgillet i Lund
Inbunden bok. Allhems Förlag. 1955. 284 sidor.
Nära nyskick. Halvfranskt band med 5 upphöjda bind, övre guldsnitt och medbundna omslag. Stort formar 32,5 cm x 25,0 cm, 1834 gram. Rikt ill. i färg & sv.v. Ex Libris på främre pärmens insida: "Adolf och Louise von Krusenstierna", Boken skickas som spårbar försändelse … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKAllhems Förlag -
Matens mångfald i Sverige : biologi, gastrono...
Inbunden bok. Carlsson. 2021. 175 sidor.
Nyskick. Inbunden - hardcover, 175 sidor. Carlssons (Stockholm, 2021). Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd fr ett företag i vattenreningsbranchen. Illustrerad.. … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789189063945
- Titel
- Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2021
- Omfång
- 175 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 218 mm Ryggbredd 19 mm
- Vikt
- 471 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin "Essäer kring måltiden" 2021!
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå. I den här välillustrerade och idérika boken bjuder Martin Ragnar på en engagerad tur in i matens och råvarornas mångfald. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda - utan också i det odlade och uppfödda. Arter, raser och sorter uppmärksammas liksom kulturmiljöer, odlingssystem, skördetider, jordtyper och klimatzoner - men även måltidens sammanhang och serveringssätt. Den biologiska mångfalden är inte bara nödvändig utan även grunden för välstånd, hälsa och framgång. Inom turismen är bejakandet av mångfalden självklar.Denna rikedom hotas dock ständigt och behöver värnas och bejakas, framhåller författaren och påpekar att det samtidigt är ett internationellt projekt. I bokens både företal understryker två praktiskt verksamma personer författarens viktiga helhetsgrepp: biologen/fårbonden Björn Hjernquist och kocken Jakob Holmström. De menar att boken inte bara är för de redan "frälsta" utan att dess budskap bör spridas vitt och brett, även till politiker och byråkrater.Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd för ett företag i vattenreningsbranschen. Matens mångfald i Sverige är en i en lång rad böcker från hans penna inom denna för oss människor så väsentliga fråga om vad vi äter och dricker. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Regional matkultur - terroir i matlandet Sverige och den uppskattade Grisens historia. Ragnar har också uppmärksammats och belönats för sitt författarskap. ------------------"Betyg: 5 av 5 Motivering: Omistlig bok!" Elke Jung, Vinbanken
Carlsson 9789189063945 -
Järnvägen till Ronehamn : spekulationer från...
Inbunden bok. Stockholm : Svenska järnvägsklubben. 2002.
Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9185098930
- Titel
- Järnvägen till Ronehamn : spekulationer från början till slut
- Författare
- Ragnar, Martin - Hardings, Eje - Svenska järnvägsklubben
- Förlag
- Stockholm : Svenska järnvägsklubben
- Utgivningsår
- 2002
- Språk
- Svenska
Stockholm : Svenska järnvägsklubben 9185098930 -
Hielp Maria : en bok om biskop Brynolf Gerlak...
Inbunden bok. Skara stiftshistoriska sällskap. 1 uppl. 2005. 288 sidor.
Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9197500461
- Titel
- Hielp Maria : en bok om biskop Brynolf Gerlaksson
- Författare
- Tysk, Karl-Erik
- Förlag
- Skara stiftshistoriska sällskap
- Utgivningsår
- 2005
- Omfång
- 288 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 175 x 245 mm Ryggbredd 21 mm
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Biskop Brynolf III Gerlaksson var biskop i Skara under 27 år, från 1478 till dess han avled den 24 april 1505. Då det nu gått 500 år sedan hans död vill Skara stiftshistoriska sällskap lyfta fram denne betydelsefulle biskop som betytt mycket för Skara stift och därmed även för Västergötlands historia.
Brynolf, som även har kallats den siste västgötske renässansfursten, färdigställde biskopsborgen Läckö och biskopshuset på Säckestad och möjligen Brunnsbo. Han byggde biskopsborgen i Husaby och där lät han även måla sina företrädare samt rimma en dikt för var och en av dem. Detta diktverk är vårt äldsta sammanhängande herdaminne, personskrift, över skarabiskoparna. Det är också under dennes biskopstid somhans företrädare Brynolf Algotsson blir kanoniserad och skrinlagd i Skara domkyrka den 16 augusti 1492 och han låter trycka och utge både Vita Brynolphi och Brevarium Scarense, två viktiga böcker för den skarensiska kyrkohistorien.
Gerlaksson färdigställer vad hans företrädare påbörjat. Han deltar även aktivt i den svenska rikspolitiken vid denna tid. Utan tvekan är Brynolf Gerlaksson en av de stora gestalterna i Skara stifts historia.
Skara stiftshistoriska sällskap 1 9197500461 -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789189063945
- Titel
- Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2021
- Omfång
- 175 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 218 mm Ryggbredd 19 mm
- Vikt
- 471 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin "Essäer kring måltiden" 2021!
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå. I den här välillustrerade och idérika boken bjuder Martin Ragnar på en engagerad tur in i matens och råvarornas mångfald. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda - utan också i det odlade och uppfödda. Arter, raser och sorter uppmärksammas liksom kulturmiljöer, odlingssystem, skördetider, jordtyper och klimatzoner - men även måltidens sammanhang och serveringssätt. Den biologiska mångfalden är inte bara nödvändig utan även grunden för välstånd, hälsa och framgång. Inom turismen är bejakandet av mångfalden självklar.Denna rikedom hotas dock ständigt och behöver värnas och bejakas, framhåller författaren och påpekar att det samtidigt är ett internationellt projekt. I bokens både företal understryker två praktiskt verksamma personer författarens viktiga helhetsgrepp: biologen/fårbonden Björn Hjernquist och kocken Jakob Holmström. De menar att boken inte bara är för de redan "frälsta" utan att dess budskap bör spridas vitt och brett, även till politiker och byråkrater.Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd för ett företag i vattenreningsbranschen. Matens mångfald i Sverige är en i en lång rad böcker från hans penna inom denna för oss människor så väsentliga fråga om vad vi äter och dricker. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Regional matkultur - terroir i matlandet Sverige och den uppskattade Grisens historia. Ragnar har också uppmärksammats och belönats för sitt författarskap. ------------------"Betyg: 5 av 5 Motivering: Omistlig bok!" Elke Jung, Vinbanken
Carlsson 9789189063945 -
Ångspårvägen Visby-Visborgs Slätt-Hallvards :...
Inbunden bok.
Mycket gott skick. Svenska Järnvägsklubben, 1995. Förlagets tryckta/dekorerade pappband. Frampärmens marginal närmast ryggen lätt blekt. I övrigt mycket gott skick, men präglat exlibris i nedre hörnet av försättsbladet. 119 s. Rikligt illustrerad. ISBN 91-85098-79-5. … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9185098795
- Titel
- Ångspårvägen Visby-Visborgs slätt-Hallvards : historien om Kaffebrännar'n & Rone-Majen
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Stockholm : Svenska järnvägsklubben
- Utgivningsår
- 1995
- Språk
- Svenska
9185098795 -
Regional matkultur : terroir i matlandet Sver...
Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2014. 318 sidor.
Nära nyskick. Biblioteksinplastad med stämplar, annars utan anmärkning.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173316330
- Titel
- Regional matkultur : terroir i matlandet Sverige
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2014
- Omfång
- 318 sidor
- Bandtyp
- Halvklotband
- Mått
- 161 x 227 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 850 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Smak, lukt och synintryck är viktiga ifråga om mat och måltid. Allt viktigare är också berättelserna om matens ursprung. Somligt är bara närodlat. Regional matkultur handlar om starkare samband än så om kulturella kopplingar mellan maten och platsen. Att njuta en Kalix löjromssnitt på korntunnbröd på Seskarö, slompannkaka med nävgröt i Forshaga, rabarberpaj i Flen eller äggakaka i på åsbohönsägg och Linderöd äppelfläsk i Hässleholm är unika upplevelser just där. Med berättelserna om kulturen bakom är dessa rätter där upplevelser i samma klass som ett glas champagne i Champagnedistriktet. Regional matkultur är ett sätt att se på mat som passar lika bra på lyxkrogen som på pizzerian runt hörnet. Martin Ragnars bok är ett pionjärverk som prövar otrampade stigar , skriver matforskaren Håkan Jönsson.
Martin Ragnar är forskare och författare med breda kunskaper från lingvistik till processindustri till matkultur. 2013 utgav han boken Svensk ostkultur.
Carlsson 1 9789173316330 -
Gotländska mejerier - en historia om mjölk, s...
Inbunden bok. Gotlandica förlag. 2013. 464 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag saknas. Inbunden i dekorerat pappband. Själva boken är i absolut nyskick förutom ett tipexat namn på försättsbladet. Överdådigt rikt, nostalgiskt, instruktivt och pedagogiskt illustrerad med foton och teckningar i färg och sv/v. Författaren tar läsaren med på en läs mer … läs mer
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789186103392
- Titel
- Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Gotlandica förlag
- Utgivningsår
- 2013
- Omfång
- 464 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 170 x 240 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 1285 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Mejerier har funnits på Gotland sedan 1800-talets mitt. I Gotländska mejerier skildras utvecklingen från de första stapplande stegen på 1860-talet fram till idag med Arla Foods stormejeri i Visby och de två gårdsmejerierna Stafva och Hejnumkällingen. Över 90 mejerier har passerat genom åren. Författaren Martin Ragnar tar läsaren med på en spännande resa som rymmer stimulanspaket, organisationshistoria, företagsfusioner, strukturrationalisering, kartellbildningar, kohandel, utrotningen av lantrasboskapen Gotlandskon, framväxten av en internationell mejerijätte – och till detta återetableringen av småskaliga mejerier med såväl getter, får och kor som mjölkleverantörer.
Martin Ragnar, kemiingenjör, är till vardags VD för Svenskt Gastekniskt Center AB i Malmö. Han är född och uppvuxen i Visby och intresserade sig tidigt för Gotlands ekonomiska historia och teknikhistoria under 1800- och 1900-talen. Industrialismens genombrott och hur den format det moderna Gotland utgör den röda tråden i hans omfattande forskning. Tidigare har han bl.a. skildrat silkesodlingen, papperstillverkningen i Lummelunda, stadsgasframställningen i Visby, järnvägslinjerna Ronehamn–Hemse och Visby–Visborgs slätt och sockerraffineringen i Visby.
Gotlandica förlag 9789186103392 -
Lumppapper från Lummelunda: En rätt igenom fa...
Inbunden bok. Gäddsax förlag. 2008. 100 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden i förlagets laminerade pappband. Smutstitelbladet med författarens namnteckning. Illustrerad.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9197400327
- Titel
- Lumppapper från Lummelunda : en rätt igenom fastländsk historia om Gotlands enda pappersbruk
- Författare
- Ragnar, Martin
- Utgivningsår
- 2019
- Språk
- Svenska
Gäddsax förlag 9197400327 -
Berlinerblått i blåklinten: En berättelse om...
Inbunden bok. Gotlands Hembygdsförbunds förlag. 2007. 207 sidor.
Mycket gott skick. Inbunden i förlagets laminerade pappband. Illustrerad.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789186806064
- Titel
- Berlinerblått i blåklinten : en berättelse om Visby gasverk
- Författare
- Ragnar, Martin - Gotlands hembygdsförbund
- Utgivningsår
- 2019
- Språk
- Svenska
Gotlands Hembygdsförbunds förlag 9789186806064 -
Gotländska mejerier - en historia om mjölk, s...
Inbunden bok. Gotlandica förlag. 2013. 464 sidor.
Nära nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789186103392
- Titel
- Gotländska mejerier - en historia om mjölk, smör och ost på Gotland genom 150 år
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Gotlandica förlag
- Utgivningsår
- 2013
- Omfång
- 464 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 170 x 240 mm Ryggbredd 30 mm
- Vikt
- 1285 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Mejerier har funnits på Gotland sedan 1800-talets mitt. I Gotländska mejerier skildras utvecklingen från de första stapplande stegen på 1860-talet fram till idag med Arla Foods stormejeri i Visby och de två gårdsmejerierna Stafva och Hejnumkällingen. Över 90 mejerier har passerat genom åren. Författaren Martin Ragnar tar läsaren med på en spännande resa som rymmer stimulanspaket, organisationshistoria, företagsfusioner, strukturrationalisering, kartellbildningar, kohandel, utrotningen av lantrasboskapen Gotlandskon, framväxten av en internationell mejerijätte – och till detta återetableringen av småskaliga mejerier med såväl getter, får och kor som mjölkleverantörer.
Martin Ragnar, kemiingenjör, är till vardags VD för Svenskt Gastekniskt Center AB i Malmö. Han är född och uppvuxen i Visby och intresserade sig tidigt för Gotlands ekonomiska historia och teknikhistoria under 1800- och 1900-talen. Industrialismens genombrott och hur den format det moderna Gotland utgör den röda tråden i hans omfattande forskning. Tidigare har han bl.a. skildrat silkesodlingen, papperstillverkningen i Lummelunda, stadsgasframställningen i Visby, järnvägslinjerna Ronehamn–Hemse och Visby–Visborgs slätt och sockerraffineringen i Visby.
Gotlandica förlag 9789186103392 -
Regional matkultur : terroir i matlandet Sver...
Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2014. 318 sidor.
Nyskick.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173316330
- Titel
- Regional matkultur : terroir i matlandet Sverige
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2014
- Omfång
- 318 sidor
- Bandtyp
- Halvklotband
- Mått
- 161 x 227 mm Ryggbredd 23 mm
- Vikt
- 850 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Smak, lukt och synintryck är viktiga ifråga om mat och måltid. Allt viktigare är också berättelserna om matens ursprung. Somligt är bara närodlat. Regional matkultur handlar om starkare samband än så om kulturella kopplingar mellan maten och platsen. Att njuta en Kalix löjromssnitt på korntunnbröd på Seskarö, slompannkaka med nävgröt i Forshaga, rabarberpaj i Flen eller äggakaka i på åsbohönsägg och Linderöd äppelfläsk i Hässleholm är unika upplevelser just där. Med berättelserna om kulturen bakom är dessa rätter där upplevelser i samma klass som ett glas champagne i Champagnedistriktet. Regional matkultur är ett sätt att se på mat som passar lika bra på lyxkrogen som på pizzerian runt hörnet. Martin Ragnars bok är ett pionjärverk som prövar otrampade stigar , skriver matforskaren Håkan Jönsson.
Martin Ragnar är forskare och författare med breda kunskaper från lingvistik till processindustri till matkultur. 2013 utgav han boken Svensk ostkultur.
Carlsson 1 9789173316330 -
Matens mångfald i Sverige : biologi, gastrono...
Inbunden bok. Carlssons förlag. 2021. 175 sidor.
Mycket gott skick. Kartonnage. Rikt illustrerad i färg.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789189063945
- Titel
- Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2021
- Omfång
- 175 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 218 mm Ryggbredd 19 mm
- Vikt
- 471 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin "Essäer kring måltiden" 2021!
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå. I den här välillustrerade och idérika boken bjuder Martin Ragnar på en engagerad tur in i matens och råvarornas mångfald. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda - utan också i det odlade och uppfödda. Arter, raser och sorter uppmärksammas liksom kulturmiljöer, odlingssystem, skördetider, jordtyper och klimatzoner - men även måltidens sammanhang och serveringssätt. Den biologiska mångfalden är inte bara nödvändig utan även grunden för välstånd, hälsa och framgång. Inom turismen är bejakandet av mångfalden självklar.Denna rikedom hotas dock ständigt och behöver värnas och bejakas, framhåller författaren och påpekar att det samtidigt är ett internationellt projekt. I bokens både företal understryker två praktiskt verksamma personer författarens viktiga helhetsgrepp: biologen/fårbonden Björn Hjernquist och kocken Jakob Holmström. De menar att boken inte bara är för de redan "frälsta" utan att dess budskap bör spridas vitt och brett, även till politiker och byråkrater.Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd för ett företag i vattenreningsbranschen. Matens mångfald i Sverige är en i en lång rad böcker från hans penna inom denna för oss människor så väsentliga fråga om vad vi äter och dricker. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Regional matkultur - terroir i matlandet Sverige och den uppskattade Grisens historia. Ragnar har också uppmärksammats och belönats för sitt författarskap. ------------------"Betyg: 5 av 5 Motivering: Omistlig bok!" Elke Jung, Vinbanken
Carlssons förlag 9789189063945 -
Myter
Häftad bok. Nationalmuseum. 2:a uppl. 1983. 284 sidor.
Nära nyskick. 21 cm x 18 cm. 636 gram. (låda20220803-2?0).
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9171002375
- Titel
- Myter
- Författare
- Holten, Ragnar von - Nationalmuseum
- Förlag
- Stockholm : Nationalmuseum
- Utgivningsår
- 1983
- Språk
- Svenska
Nationalmuseum 2:a 9171002375 -
Grisens historia – Så mycket mer än fläsk
Inbunden bok. Carlsson. 2015. 364 sidor.
Nära nyskick. Skyddsomslag i gott skick. Själva boken ser närmast ut som ny, men utvändigt är skyddsomslaget lite nött med tydliga hanteringsspår och viss ojämnhet.
""En bok om ett av de intelligentaste djuren borde få inledas av djuret självt", skriver Martin Ragnar. Nu är icke detta möjligt läs mer … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK- ISBN
- 9789173317320
- Titel
- Grisens historia : så mycket mer än fläsk
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2015
- Omfång
- 364 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 165 x 230 mm Ryggbredd 25 mm
- Vikt
- 860 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- En engagerad och faktafylld skildring av den svenska grisens kulturhistoria. Här sätts detta mångfasetterade djur in i ett större sammanhang. Och grisen och människan har en lång gemensam berättelse att erbjuda, inte bara djurets kotletter eller dess föga smickrande användning i språket.
"En bok om ett av de intelligentaste djuren borde få inledas av djuret självt", skriver Martin Ragnar. Nu är icke detta möjligt, men däremot möter vi grisen i hundratals foton och illustrationer, där den plirande tittar betraktaren i ögonen eller med berättigad misstänksamhet skyggar med blicken, där den leker och bökar, umgås eller bara vegeterar.
Ragnar skriver om härstamning och egenskaper, om grisens plats i religionen, om dess renlighet och nyttighet som markberedare, som jaktgris, tryffelsvin och sällskapsdjur. Grisen har likaså varit offerdjur, är både tamsvin och vildsvin, ollonsvin och skogssvin. Här möter lantraser och förädlade grisar, men samtidigt mänsklig grymhet och grishat. Naturligtvis avhandlas även grisen som köttdjur och leverantör av skinka och korvar till människans
middagsbord. Därför skriver Ragnar också om slakt och köttprodukter av gris i kyldiskar och olika matvaror.
Inte minst möter läsaren den svenska »urgrisen«, återuppstånden som Linderödssvinet på många ställen i denna insiktsfulla lovsång. Två välkända »gris- och matprofiler« har skrivit varsitt företal till boken uppfödaren Rolf-Axel Nordström och mästerkocken Paul Svensson.
Martin Ragnar är författare, forskare och både humanist och naturvetare/tekniker med en rad böcker på den digra meritlistan. Hans två senaste matböcker är "Svensk ostkultur" och "Regional matkultur". Martin Ragnar är också ideellt engagerad i olika föreningar med mat på agendan.
Carlsson 9789173317320 -
GRISENS HISTORIA. Så mycket mer än fläsk.
Inbunden bok. Carlssons Bokförlag • Stockholm. Orginalutgåva/ 1:a uppl. 2015. 364 sidor.
Mycket gott skick. Förlagets pappband i mycket bra skick med dito skyddsomslag.
Inga namnteckningar, understrykningar eller tillskrifter.
Rikligt illustrerad med fotografier m.m i färg och svartvitt.
Format ca. 22.5 cm x 16.5 cm.
Ett välhållet och bra exemplar. … läs merInrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKCarlssons Bokförlag • Stockholm Orginalutgåva/ 1:a -
Spårstumpen 1996. Nummer 61-63
Tidning, tidskrift. Föreningen Gotlandståget. 1996. 10+16+28 sidor.
Gott skick. Klammerhäftade. Illustrerade.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKFöreningen Gotlandståget -
Spårstumpen 1994. Nummer 57-58
Tidning, tidskrift. Föreningen Gotlandståget. 1994. 28+28 sidor.
Gott skick. Klammerhäftade. Illustrerade.
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEKFöreningen Gotlandståget -
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
-
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
- ISBN
- 9789189063945
- Titel
- Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
- Författare
- Ragnar, Martin
- Förlag
- Carlsson
- Utgivningsår
- 2021
- Omfång
- 175 sidor
- Bandtyp
- Inbunden
- Mått
- 160 x 218 mm Ryggbredd 19 mm
- Vikt
- 471 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin "Essäer kring måltiden" 2021!
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå. I den här välillustrerade och idérika boken bjuder Martin Ragnar på en engagerad tur in i matens och råvarornas mångfald. Den biologiska rikedomen finns inte bara i det vilda - utan också i det odlade och uppfödda. Arter, raser och sorter uppmärksammas liksom kulturmiljöer, odlingssystem, skördetider, jordtyper och klimatzoner - men även måltidens sammanhang och serveringssätt. Den biologiska mångfalden är inte bara nödvändig utan även grunden för välstånd, hälsa och framgång. Inom turismen är bejakandet av mångfalden självklar.Denna rikedom hotas dock ständigt och behöver värnas och bejakas, framhåller författaren och påpekar att det samtidigt är ett internationellt projekt. I bokens både företal understryker två praktiskt verksamma personer författarens viktiga helhetsgrepp: biologen/fårbonden Björn Hjernquist och kocken Jakob Holmström. De menar att boken inte bara är för de redan "frälsta" utan att dess budskap bör spridas vitt och brett, även till politiker och byråkrater.Martin Ragnar är forskare, författare och entreprenör, till vardags vd för ett företag i vattenreningsbranschen. Matens mångfald i Sverige är en i en lång rad böcker från hans penna inom denna för oss människor så väsentliga fråga om vad vi äter och dricker. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Regional matkultur - terroir i matlandet Sverige och den uppskattade Grisens historia. Ragnar har också uppmärksammats och belönats för sitt författarskap. ------------------"Betyg: 5 av 5 Motivering: Omistlig bok!" Elke Jung, Vinbanken
Carlsson 9789189063945
Your country and preferred language.
Select your country Select languageDenna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.
Stäng
Välkommen till Sveriges största bokhandel
Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.
- Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
- Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn