Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Det allmänmänskliga och det kulturbundna

Det allmänmänskliga och det kulturbundna

Häftad bok. Norstedts Akademiska Förlag. 2004. 270 sidor.

Mycket gott skick. Paperback. 1999/2004. Prisma. 319 g. ISB: 9172976381. 271 s. Kortsida. 135mm tjocklek. 15mm höjd. 210mm används som kurslitteratur toppskick. Innehåll: Förord.- 1 Inledning 2 Ett händelsefölopp på Norr Mälsarstand. 3 Naturliga beteenden 4 Olikheter och likheter 5 Universaler - det allmänmänskliga. 6 De tvingande behoven. 7 Den inflätande kulturen 8 Hat och våld 9 Att göra gott 10 Expressiv kultur: rit och konst 11 Tro på det övernaturliga 12 Identitet: ålder och genus 13 Etnicitet och nationalism 14 Universella värderingar 15 Natur och kultur 16 Det psykosomatiska argumentet 17 ett helhetsperspektiv Efterorid Noter referenser. Summary ( Om kultur är variation i sedvänjor vardagsrutine värderingar och trosföreställniungar vad är det då som varierar? Om de kulturella formeran är variationer på ett tema, vilket är temat? ÅD utreder frågan om förbindelsen mellan det allmänmänskliga temat ochkulturbudenheten. Utgångspunjkten är den amerikanske psykologen Henry Murrays teori om psykogena behov. Dessa båda möjliggör och begränsar mänskligt handlande men utan att slutgligt bestämma beteendet. Det är inte biologin som har sista ordet. Det är istället historien, samhället kulturen sisuatione och individen. Krig och barmhärtighet utgår delvis från samma allmänmänskliga behov av självrespekt men det är skilda omständigheter och den andre till samarit. Vad ligger då bakom vardagsbetsyren julfirandet, och bröllopscetermoninran religoisteen lusten att titta påactponfilmer attityderan till det motsatta könet avvisandet av främlingar eller helt enkelt önskan att vara normal?)

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9172976381
Titel
Det allmänmänskliga och det kulturbundna
Författare
Åke Daun
Förlag
Norstedts Akademiska Förlag
Utgivningsår
2004
Omfång
270 sidor
Bandtyp
Häftad
Vikt
319 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Vad ligger egentligen bakom så skilda saker som vardagsbestyr, julfirande, bröllopsceremonier, religiositet, lusten att titta på actionfilmer och attityder till främlingar? Om kultur är sådant som variation i sedvänjor och värderingar i trosföreställningar, vad är det egentligen som varierar?

Åke Daun, professor i etnologi vid Nordiska museet och Stockholms universitet, utreder i denna bok frågan om förbindelsen mellan det allmänmänskliga och det kulturbundna.