Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Subaltern : Politisk gastronomi

Subaltern : Politisk gastronomi

Häftad bok.

Nyskick. h:ström - Text & Kultur, Utg.2017 | Danskt band (limhäftad med flikar).

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173272377
Titel
Subaltern 1-2(2017) Politisk gastronomi
Förlag
h:ström - Text & Kultur AB
Utgivningsår
2017
Omfång
174 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
148 x 230 mm Ryggbredd 17 mm
Vikt
270 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Om vi ska tro poeten Raoul Hausmann, vars ga rning och krets vi introducerade i #3 och #4 2016, a r tarmen ett viktigare organ a n hja rnan vid fo rfattandet av poesi, och ingen skulle i dag fo rneka matsma ltningens och tarmkanalens omistlighet fo r den intellektuella verksamheten. Men trots att det a r uppenbart i va r materialistiska tidsa lder att na ring inte bara a r grundvillkoret fo r den ma nskliga existensen utan fo r livet som sa dant, a r fra gan om fo da och vad sociologen Harriet Friedmann kallar matanskaffningens historia na got som sa llan behandlas i detalj av filosoferna eller de politiska ta nkarna. Trots att gra nslinjen mellan ande och ko tt tunnas ut i takt med neuro- och kognitonsvetenskapens ro n, och trots paleoantropologers uppta ckter av kulturens ro tter i djurens liv, a tersta r sambandet mellan na ring och metafysik, politik och gastronomi, att tecknas. Arbetsdelningens verklighet, det vill sa ga att de flesta ekonomer, filosofer och politiker i historien fo rsetts med mat som andra odlat, framsta llt, slaktat, och kanske rentav tillrett och avsmakat, har medfo rt att a tandet osynliggjorts som etisk, filosofisk och politisk problematik. Fo dan har fo rlagts till det nedersta steget av behovstrappan, och har alltfo r ofta utesta ngts fra n metafysikens och filosofins spekulationer. Matens, matanskaffningens och matproduktionens industrialisering fo ser ma nskligheten in i det vi kallar de kapitalistiska livsformerna, men behovet av fo da o ppnar ocksa fo r en gemenskap da r livets avha ngighet av na ringen uppdagar na rheten mellan politik och metafysik eftersom na ringen a r identiteten av ande och natur . Och insikten om denna na rhet kan leda oss na rmare den gastrosofi och politiska gastronomi som texterna i detta nummer hja lper oss att utveckla.