Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Chicago. Pocket

Chicago. Pocket

Bonnier Pocket 2010. 357 sidor.

Gott skick. Sexfixerat. Underhållande och smaskig kritik mot regimen i Egypten. Maria Schottenius har läst en roman där läsaren får sängkammarkontakt med ett antal exilegyptier i USA.

Sexfixerat. Underhållande och smaskig kritik mot regimen i Egypten. Maria Schottenius har läst en roman där läsaren får sängkammarkontakt med ett antal exilegyptier i USA.

När den egyptiske författaren och tandläkaren Alaa al-Aswany förra hösten dök upp på bokmässan i Göteborg och charmade alla med sin stimmiga kollektivroman från Kairo, ?Yacoubians hus?, var redan nästa bok i sikte. I dag är den här, ?Chicago? från 2007. al-Aswany är arvtagare till sin landsman Nagib Mahfouz med ?Midaqq-gränden? från 1940-talet, men inte bara det, utan till de berättarformer som sköljt över alla med en tv-apparat hemma.

Läsarna får följa en skara exil­egyptier som flyttat till USA. De är bland annat studenter, forskare och spioner och de förhåller sig alla känslomässigt till sitt hemland. Även om ingen människa ser vad den hedervärda, begåvade bonddottern Shaymaa och den talangfulle forskaren Tariq Hasiib företar sig sedan hon serverat honom den delikata egyptiska efterrätten mouhalabiya, har de båda en sorts fjärrstyrda moraldetektorer som de måste navigera efter. De är skapta för varandra, men vad skulle deras familjer ha sagt om etcetera. Det blir med andra ord hur krångligt som helst, helt i onödan, vilket de själva till slut på något vis begriper.

En intelligent och vacker kvinna, Marwa, inser snart att hon dragit världens nitlott som gift sig med den oärlige och oduglige Danana, men hur ska hon komma ur det? Och Muhammed Salah får liv, åtminstone i sina drömmar om sin stora kärlek Zeinab, när han skiljer sig från amerikanskan Chris. En far, Rafat, som anpassat sig till det amerikanska samhället ser sin dotter gå under i knarkmissbruk.

På samma sätt som i ?Yacoubians hus? kryllar det av folk att hålla redan på i romanen ?Chicago?. Boken liknar ett filmmanus med cliffhanger efter varje episod och läsningen en sorts mingelparty där personerna efter korta sekvenser kommer och går. ?Vi har visst träffats förr. Men hur var namnet??

Med tanke på alla berättelser som är sönderklippta och sedan hopsatta i ett större mönster känns romanen väl klunsigt slöjdad, men med klar charm.

Vi får sängkammarkontakt med ett antal egyptier som kämpar för en tillvaro i USA och som på distans måste förhålla sig till den Mubarak-regim som håller på att köra Egypten i botten demokratiskt, politiskt, och även andligt. Slöjorna i Kairo blir fler för varje dag, fundamentalismen hårdnar, de kristna förföljs. I ?Chicago? skruvas ironin kring religiösa reglementen och påbud upp och kritiken mot det egyptiska samhällssystemet biter trots all underhållning på vägen.

Men det som främst drar upp tempo och temperatur i boken är besattheten kring sex. Alaa al-Aswany är tillräckligt sexfixerad som romanförfattare att det skulle förvåna mig om inte också denna

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789174291087
Titel
Chicago
Författare
al-Aswany, Alaa
Förlag
Bonnier Pocket
Utgivningsår
2010
Bandtyp
Pocket
Mått
110 x 178 mm Ryggbredd 21 mm
Vikt
197 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Det är inte lätt att som egyptier komma till Illinois universitet för att studera, undervisa eller forska. Shaymaa, som försöker leva efter de islamska regler som hon fostrats till, inleder en utomäktenskaplig förbindelse och blir gravid. Nagi, som bär på författardrömmar och kämpar för ett öppnare, mer demokratiskt Egypten, förföljs av säkerhetstjänsten och stämplas som terrorist. Rafat, som helt anammat den amerikanska livsstilen, måste ompröva allt när hans dotter fastnar i drogmissbruk. Vardagliga små dramer som blir livsavgörande, stora drömmar som förvandlas till självbedrägerier, skenbart komiska kulturella missförstånd som leder till tragedier – Chicago är en färgstark historieväv där olika religiösa och politiska mönster och värderingar bryts mot och speglas i varandra. Underhållande, tänkvärt, utmanande.Pressröster om Alaa al-Aswanys förra bok, Yacoubians hus:”… en flödande rik fresk över det intensiva, osäkra och föränderliga livet i Kairos gator och gränder.” – Magnus Persson, Svenska Dagbladet”Med precision och sensibilitet, inte så lite sälta och humor väver Alaa al-Aswany skickligt, nästan rytmiskt ihop alla berättelser …” – Örjan Abrahamsson, Arbetarbladet