Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Sänkningen av Blücher den nionde april 1940

Sänkningen av Blücher den nionde april 1940

Inbunden bok. Optimal Förlag. 1 uppl. 2010. 230 sidor.

Mycket gott skick. Skyddsomslag i mycket gott skick. Lätt sned rygg. Lite tilltryckta nederhörn på pärmarna. Skyddsomslagets bakre innerflik/sidoflik stött på en punkt vid ovankanten. Obetydlig veckbildning nertill på skyddsomslagets rygg. 640 gram.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK

Förlagsfakta

ISBN
9789172412019
Titel
Sänkningen av Blücher den nionde april 1940
Författare
Jacobsen, Alf R.
Förlag
Optimal Förlag
Utgivningsår
2010
Omfång
229 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
163 x 234 mm Ryggbredd 23 mm
Vikt
661 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Natten mellan den 8 och 9 april stävade den toppmoderna kryssaren Blücher med släckta lanternor uppför Oslofjorden i spetsen för den tyska Kampfgruppe V. Den norska huvudstaden skulle intas i ett överraskningsanfall, den s.k. Operation Weserübung. Det kortsiktiga krigsmålet var att säkra malmtransporterna till den tyska krigsindustrin från Kiruna via Narvik.

Exakt klockan 3.58 på morgonen gavs ordern till besättningen på den omoderna fästningen Oscarsborg i Oslofjordens mynning att avfyra två av sina Krupp-tillverkade kanoner från 1892. På andra sidan fjorden sköts två ålderdomliga undervattenstorpeder från tidigt nittonhundratal iväg mot det främsta av de oidentifierade fartygen. Strax efter klockan sex på morgonen den nionde april sjönk Blücher och omkring 600 tyska soldater och sjömän miste livet. Ytterligare 1 600 lyckades ta sig i land.

Med sänkningen fördröjdes de tyska invasionstruppernas intåg i Oslo så länge att det norska kungahuset, regeringen och försvarsledningen hann fly.

Det här är den oavbrutet engagerande berättelsen om hur ett underbemannat och omodernt norskt försvar kunde sabotera den tyska övermaktens invasionsplaner.

Sänkningen av Blücher bygger på intervjuer och samtida norska och tyska källor och är en lysande redogörelse över ett avgörande ögonblick i skandinavisk historia.

Alf R Jacobsen är en norsk journalist och författare. Han har skrivit ett stort antal historiska fackböcker men även deckare och thrillers. På svenska har böckerna om andra världskriget nått en stor publik: Blodröd augusti: historien om de norska partisanerna (2008), Scharnhorst: ett slagskepps undergång (2006), Dödligt angrepp: miniubåtsräden mot slagskeppet Tirpitz (2005).

"Historien om Blücher är föredömligt upplagd, som en dramadokumentär
(ja, man kan se händelseförloppet framför det inre ögat) där man får veta vad som hör samman med de olika skeendena, både tekniskt, politiskt och mänskligt."

Kjell E. Genberg i Dast Magazine nr 3, 2010

"Jacobsens bok är alltigenom spännande läsning."

Mats Kockberg i Frisk bris, Nr. 3 2011