Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Litteratur i tid. Åtta kapitel ur tidens litteraturhistoria. Häftad.

Litteratur i tid. Åtta kapitel ur tidens litteraturhistoria. Häftad.

Bokförlaget Daidalos 2015. Häftad, Danskt band med flikar, 216 sidor. Förutom rester efter en bortriven klisterlapp på omslaget så är boken i nyskick.Litteraturforskaren Arne Melberg låter Knausgård bli granne med Nabokov och Rousseau. Eller tvärtom. Kajsa Öberg Lindsten känner det spritta till i hjärnan eller hjärtat.




Litteraturforskaren Arne Melberg har under fyra decennier skrivit lärda, personliga böcker om olika aspekter av litteratur ? som reseskildring, självbeskrivning, poesi, utopi o. s. v. Hans nya bok Litteratur i tid handlar om tidsupplevelsen i en mängd författarskap och verk, från antiken till nutiden ? från Platon till Knausgård.

Melberg har en sympatisk saklighet och känslomässig asketism i allt han säger. Också när han liksom talar för sig själv. Man måste inte vara lärd för att förstå honom. Men det gäller att läsa långsamt. Då blir det nästan som fågelskådning: Han pekar ? och bakom varje verk som flaxar förbi öppnar sig ett perspektiv av genrer och århundraden. Så blir Knausgård granne med Nabokov och Rousseau. Eller tvärtom.

Det gäller bara att hålla sig vaken och inte låta sig förlamas av den ström av litterära fakta som en självklar lärdom släpper ut.

För det viktiga är väl ändå att man med sina egna gamla ögon kan få chans att skönja ett eller annat som får det att spritta till i hjärnan eller hjärtat.

Till exempel idén att en vildsint modern författare KANSKE (detta "kanske" är något jag verkligen gillar i Melbergs text!) inte bara fullföljer en tradition, utan också avlivar den (fast Melberg skriver förstås "avslutar"):

"I Knausgårds textlandskap ingår det självbiografiska minnesarbetet en ohelig allians med essäistens reflexioner och bloggarens insisterande och intimiserande närvaro. I ena änden av detta landskap befinner sig krönikören, typ Saint-Simon; i den andra nuets ihärdigt subjektiva twittrare. Hos Knausgård finner man en storslagen sammanfattning av minnesarbetets litterära former; inte minst demonstreras den subjektiverande tendens som är inbyggd i den stora traditionen ? och som hos Knausgård är så påfallande att han kanske inte bara sammanfattar traditionen utan också avslutar den."

KAJSA ÖBERG LINDSTEN

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789171734471
Titel
Litteratur i tid : åtta kapitel ur tidens litteraturhistoria
Författare
Melberg, Arne
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Utgivningsår
2015
Omfång
216 sidor
Bandtyp
Danskt band
Mått
135 x 210 mm Ryggbredd 17 mm
Vikt
254 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I "Litteratur i tid. Åtta kapitel om tidens litteraturhistoria" utforskar Arne Melberg litteraturens förhållande till tiden som fenomen och till dess återverkningar i våra föreställningar och fantasier. Minnet spelar naturligt nog en stor roll i sammanhanget, minnet som det framträder såväl i texter som på platser, till exempel i Peter Eisenmans omdiskuterade minnesmonument i Berlin för Förintelsens offer eller i olika minnesböcker från hertigen av Saint-Simon till Karl Ove Knausgård. Melberg går dessutom i dialog med centrala ?tidsfilosofer? som Augustinus, Kierkegaard och Heidegger. Men själva ryggraden i "Litteratur i tid" utgörs av en serie uppslagsrika diskussioner av tidsmedvetna, för att inte säga tidsbesatta författare från Marcel Proust till Virginia Woolf, Elias Canetti, Vladimir Nabokov, W G Sebald, Göran Sonnevi. Hos dessa, och många fler, tar tiden gestalt.