Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Främlingen vid torget

Främlingen vid torget

Tiden 1988. Inbunden (skyddsomslaget saknas), 310 sidor, 560 gram. Mycket gott skick, med en hälsning från översättaren. .Kalla krigets hjältar:
Av Tommy Hansson
Kosmopoliten Arthur Koestler
?En av de mest betydelsefulla in- tellektuella som gjorde en insats för den fria världen och dess vär- den i samband med det kalla kri- get var den ungersk-engelske för- fattaren Arthur Koestler (1905- 83). Koestlers antikommunistiska övertygelse hade den djupa insikt och glöd som brukar prägla den från kommunismen avfällige.
Den kosmopolitiske världsresenären Ar- thur Koestler hade framförallt ett öppet och rörligt sinne och avskräcktes inte ens av sådant ? till exempel astrologi och telepati ? som andra intellektuella plägar avfärda som vidskepelse. Han tillmätte så konstellationen av jordiska händelser i födelsestunden en viss betydelse avseende hans jordiska tillvaro. När han sålunda 1946 belöt att söka ställa sitt ?sekulära horoskop? fann han en hel del av intresse. Koestler hade vid denna tidpunkt slagit sig ner i London och uppsökte den ärevördiga tidningen Times lokaliteter. I det gamla dammiga tidningslägg han slog upp fram- för sig fann han i det nummer som utkom födelsedagen den 5 september 1905 bland diverse trivialiteter uppgifter om revolu- tionär oro i Tiflis och pogromer i Kisjinev samt information om vad en dåtida poli- tisk storhet som kejsar Wilhelm II i Tysk- land hade för sig.
Sionistisk övertygelse
?När jag slog igen det tjocka svarta lägget och kom ut igen på Printing House Square?, skriver Koestler i sitt självbiografiska verk Pil i det blå (1952), ?ansåg jag att mitt sekulära horoskop hade lämnat upplys- ningar beträffande det kraftfält till vilket jag var född och de inflytelser som skulle forma min karaktär i minst lika stor om- fattning som stjärnorna skulle ha gjort. Ibland tycker jag emellertid att detta låter hädiskt och att den medeltida astrologen, denna löjliga profetfigur med sin svarta spetsiga hatt och broderade sidenmantel, hade djupare insikt i människans verkliga öde än våra dagars politiker och psykiater. Men även denna reflexion är kanske för- anledd av mitt horoskop som ju visade att
Arthur Koestler ? kom- munistuisk avfälling och betydelsefull intellektu- ell.
jag var född i det ögonblick då solen gick ner för förnuftets tidsålder.?
Arthur Koestler föddes alltså 1905 som enda barnet i en judisk familj i Budapest, som då inrymdes i den österrikisk-unger- ska dubbelmonarkin. Farfadern hade flytt från Ryssland under Krimkriget och anta- git namnet Koestler i staden Miskolcz i Ungern på 1860-talet (namnet har genom åren stavats olika). Fadern var en ganska verklighetsfrämmande affärsman, som emellanåt hade det gott ställt men mesta- dels tycks ha befunnit sig i ett pressat ekonomist läge. Arthur var ett brådmoget barn som länge skulle plågas av sitt barns- liga utseende och sin litenhet. Det förra skulle ändras med åren, däremot inte det senare ? Koestler nådde som vuxen den måttliga längden 157 centimeter.
E

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9155030068
Titel
Främlingen vid torget
Författare
Koestler, Arthur - Koestler, Cynthia - Nilsson, Hans-Jacob - Harris, Harold
Förlag
Stockholm : Tiden
Utgivningsår
1988
Språk
Svenska