Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Dödsdansen : Samlade skrifter av August Strindberg : Trettiofjärde delen

Dödsdansen : Samlade skrifter av August Strindberg : Trettiofjärde delen

Inbunden bok. Stockholm : Bonnier. 1987. 217 sidor.

Nyskick. Mycket fint exemplar. Oläst. I presentskick.

Förlagets guldbruna konstläderband med röda ryggfält och övre guldsnitt. Trådbundet. Samlade skrifter av August Strindberg 34. Med kommentarer av John Landquist. Denna utgåva av August Strindberg Samlade Skrifter är en faksimil av första upplagan 1912-20.

Dödsdansen - i synnerhet den första delen - är ett av de stora mästerverken i Strindbergs dramatiska produktion och kombinerar på ett utomordentligt suggestivt sätt det tidigare naturalistiska dramats maktkampsmotiv och koncentration i tid och rum med de nya inslag som är en följd av den omvälvande Inferno-upplevelsen: verklighetsupplösningen, det religiösa skuld- och försoningstemat, insikten om att skeendet i sista hand regisserats av "makterna".

När dramat kom ut i bokform hösten 1901, utdömdes det av flera ledande kritiker. Oscar Levertin, som totalt saknade förståelse för Strindbergs sena, nyskapande dramatik, talade i en beryktad anmälan om "en plump, långsam och tråkig träskodans, som icke kan gripa eller fängsla". Hans omdöme har eftertryckligt dementerats av eftervärlden. Ett internationellt genombrott kom med Max Reinhardts berömda uppsättning i Berlin 1912, och alltsedan dess har Dödsdansen hört till Strindbergs flitigast spelade stycken på scener världen runt.

Dramat är en fasansfull skildring av äktenskapet mellan den hjärt- och kärlsjuka artillerikaptenen Edgar och hans hustru, den forna skådespelerskan Alice. De lever i det närmaste isolerade på en ö i ett fängelseliknande torn och kan varandra utan och innan. Motorn i deras mardrömslika äktenskap är en blandning av tristess och hat som avbryts av tillfälliga försoningar. Efter 25 år tillsammans väller bitterhet och kärlekshat upp till ytan när vännen Kurt kommer på besök från Amerika ...

Det är ett triangeldrama med få roller. Det är en i grunden tragisk historia, men är rik på (ofta bitter) humor.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100471461
Titel
Samlade skrifter
Författare
Strindberg, August - Strindberg, August
Förlag
Stockholm : Bonnier
Utgivningsår
1987
Språk
Svenska