Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Tjänstekvinnans son - En själs utvecklingshistoria 1849-1867

Tjänstekvinnans son - En själs utvecklingshistoria 1849-1867

Albert Bonniers Förlag 1999. Svenska klassiker. Inbunden, kartonnage, 219 sidor.

Nyskick. Recensioner av Tjänstekvinnans son :


FredrikRunebert 2005-07-21 23:43
Huvudpersonen i ?Tjänstekvinnans son? Johan antas vara Strindbergs alter ego. Mycket tyder på att boken till viss del är självbiografisk. Johan som i början av boken är tio år är väluppfostrad och vill göra rätt för sig men får ändå bestraffningar för sådant som han inte har gjort. Det första exemplet är när fadern anklagar Johan för att ha druckit ur faderns vinbutelj. Johan förnekade detta och fick stryk av fadern ända tills han erkände. Efter detta utvecklade Johan en offermoral som gick ut på att göra så stora offer som möjligt. Lidandet var något eftersträvansvärt och stora offer såsom att låta sina syskon få allt av de gåvor som fadern gav barnen var något som gjorde Johan stolt över sig själv.

Med tiden gjorde han bekantskap med en medelålders kvinna som var djupt religiös och som ingick ett helt och hållet asexuellt förhållande med Johan. I diskussioner och i brevväxlingar sporrade de varandra att göra offer och att inte kräva alltför mycket av livet. Johan kom dock i kontakt med andra impulser och blev mer frihetlig. Man skulle följa sitt samvete och behövde inte gå till kyrkan varje söndag. Plikter överhuvudtaget var inte nödvändigt utan det var känslan som räknades. Trots detta hade Johan också en fallenhet för vetenskapen.

Johan kom dock att bryta både med den medelålders kvinnan och mannen som gav Johan den senare impulsen genom att dra allting till sin spets. Sökandet beror mycket på den otrygghet Johan känner. Hans föräldrar är ganska känslokalla och Johan känner först sympati med modern men förstår sedan att fadern också gjorde uppoffringar för familjen. Fadern hade dock svårt att visa sina känslor och Johan kände en stark oro och ångest samt en känsla av rotlöshet.

Hela boken domineras av Johans sökande efter mening i tillvaron. Underrubriken är också ?En själs utvecklingshistoria 1849-1867?.

Strindberg, August: Tjänstekvinnans son, Albert Bonniers förlag, 1928
Betyg 3

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9100568457
Titel
Tjänstekvinnans son : en själs utvecklingshistoria (1849-1867)
Författare
Strindberg, August
Förlag
Stockholm : Bonnier
Utgivningsår
1999
Språk
Svenska