Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Älskar att resa

Älskar att resa

Folket i Bild. 1962. Inbunden, kartonnage, 227 sidor, 260 gram.

Gott skick. Signaturen Bang är en klassiker i svensk journalistik. Barbro Alving var världsreporter, kåsör, kvinnokämpe och pacifist. Men också en komplex privatperson full av självtvivel, enligt dottern.
Bang och Ruffa? Hon var trött på att vara känd som en myt, en superstar. Mamma ville inte gå omkring som någon levande legend, säger dottern Ruffa Alving Olin, som gett ut samlingsboken Bang om Bang.

I boken samlas brev, dagboksanteckningar och personliga artiklar som Bang skrivit.

? Mamma ville själv skriva sina memoarer, säger Ruffa Alving Olin. Eftersom det aldrig blev av ville jag ändå ge en bild av Bang som privatperson. Jag valde att låta henne berätta i form av de anteckningar som finns i boken. Ingen kan skriva så bra om Bang som hon själv.

Berömd världsreporter
Det är 2009 och 100 år sedan Barbro Alving föddes, i Uppsala 1909. Tidigt gjorde hon sig ett namn som journalist på Dagens Nyheter. I samband med hennes rapportering från Berlinolympiaden 1936 satte sig Bang i läsekretsens medvetande.

Bang fick de mest prestigefyllda uppdrag. Hon rapporterade direkt från platser där samtidshistoria skrevs: inbördeskrigets Spanien, finska vinterkriget, Hiroshima efter bomben, efterkrigs-Tyskland, Ungern 105085, Ingemar Johanssons match mot Floyd Patterson, Vietnamkriget, Pragvåren 1968 och så vidare.

Bangs sätt att skriva var effektivt och träffsäkert. Men det var inte lika enkelt att vara Bang som det kunde tyckas.

? Stundtals led mamma av stort självtvivel och självleda. Hennes texter kom inte till så enkelt som de ger sken av, säger Ruffa Alving Olin.

Kvinna i männens värld
Bang jobbade hårt och dövade ofta sin skrivkramp med alkohol. I ett brev från 1935 skriver Barbro Alving att hon inte gjort något annat än supit och jobbat under de senaste tre åren.

? Mamma hade ett slitsamt leverne som ensam kvinna bland idel män i journalistvärlden, säger Ruffa Alving Olin. Det var ett ständigt supande i branschen, och Bang tampades till och från mot alkoholismen.

Bang och RuffaAtt Ruffa Alving Olin föddes utom äktenskapet väckte stort uppseende på 1930-talet. Barbro Alving var borta mycket under dotterns uppväxt, så stora delar av hennes uppfostran sköttes av adelsdamen Loyse Sjöcrona, Bangs älskade livskamrat.

? En mor skulle ju vara hemma på den tiden, säger Ruffa Alving Olin. Vår familjesituation var annorlunda, men jag kan inte säga att jag led av det. Jag var snarare väldigt glad över att vara ett "Bangbarn".

Besökte fängelset
Hon berättar om hur stolt hon var den gången hon fick ledigt från skolan för att åka och hälsa på sin mamma på fängelset, där Bang satt i en månad för att ha vägrat göra tjänst i civilförsvaret.

Hade Bang dåligt samvete över att hon var borta så mycket från hemmet?
? Jag tror inte direkt att hon gick omkring och hade dåligt samvete, men det är klart att hon led av många komplex. Hon ville vara så mycket, kunna

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish