Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Oförglömligt : ett liv i emigrationsforskningens tjänst

Oförglömligt : ett liv i emigrationsforskningens tjänst

Inbunden bok. Carlsson. 1 uppl. 2014. 535 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nyskick. Mycket fint exemplar. Oläst. Några minimala hanteringsspår på skyddsomslaget, för övrigt i presentskick.

Ulf Beibom avslutar sitt storslagna memoarverk med några vackra, ödmjuka ord när han vandrar en högsommardag under hög och klar rymd på Ölands alvar: "Man kan säga att promenaden för mig längs tidens smala näs som är för hårt att lämna spår på."

Men många spår har han lämnat efter sig, denne den svenska utvandringshistoriens nestor som i år fyller åttio. Det är ett fantastiskt forskningsäventyr han redogör för - om uppväxten och tonåren i Härnösand och Sollefteå kan man läsa i den föregående memoaren Möten och händelser i nipornas stad, som kom 2010).

I Uppsala tillbragte han sjutton terminer och hamnade på historieprofessorn Sten Carlssons seminarier, en man med många idéer om hur oröjda forskningsfält borde plöjas upp. Ett av dem var den svenska emigrationen, den som Vilhelm Moberg påstod var folkrörelsen historikerna glömde. Det ändrade yngre forskare kring Carlsson raskt, flitigast av dem alla var Ulf Beijbom som doktorerade på en avhandling om svenskarna i Chicago.

Då hade han redan lockats av landshövdingen i Växjö, Gunnar Helén, att ta över rodret på en skuta som borde sjösättas i trakter varifrån mängder av smålänningar utvandrat.

Så uppstod Emigrantinstitutet som efter hand fick sitt Utvandrarnas hus. Dit skänkte den inte alltid lätthanterlige Vilhelm Moberg mängder av material kring sina fyra romaner om Karl-Oskar och Kristina. Och så seglade man tryggt på med Ulf Beijbom vid rodret, från 1966 till 2002 då han lät sig pensioneras.

"Till det mest sympatiska med Ulf Beijboms minnen är hans luttrade syn på sig själv, sin verksamhet och på livet i stort. Hans berättelse om Emigrantinstitutets uppgång, framgång och fall är, för att låna en boktitel från Fritiof Nilsson Piraten, en småländsk tragedi." (Ivo Holmqvist, Tidningen Kulturen).

AV ULF BEIJBOM: Anders Larsson, västmanländsk pionjär i Chicago / Erland Carlsson och den svensk-amerikanska kyrkan / Utvandrarromanen och den historiska verkligheten / Drömmen om Amerika / Amerika, Amerika! : en bok om utvandringen / Johan Bolin i Sjösås och Amerika / Guldfeber : en bok om guldrusherna till Kalifornien och Klondike / Pionjärutvandringen / Australienfararna : vårt märkligaste utvandringsäventyr / Utvandrarna och Svensk-Amerika / Svensk etnicitet i Amerika och Australien / Svenskamerikanskt : människor och förhållanden i Svensk-Amerika / Vilhelm Moberg och utvandrarbygden / Kristina från Duvemåla och en miljon andra utvandrare : om verkligheten bakom Vilhelm Mobergs utvandrarepos / Utvandrarna och den stora / Utvandrarkvinnor : svenska kvinnoöden i Amerika / Utvandrarna och den stora depressionen : svenskamerikaner i trettiotalets malström.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789173316507
Titel
Oförglömligt : ett liv i emigrationsforskningens tjänst
Författare
Beijbom, Ulf
Förlag
Carlsson
Utgivningsår
2014
Omfång
535 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
180 x 248 mm Ryggbredd 48 mm
Vikt
1300 g
Språk
Svenska
Baksidestext

Ytterligare författare: Beijbom, Ulf
Ytterligare designers: Carlsson, T