Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Till sakralt bruk : kyrkobyggnaden i lundabiskopen Mads Jensen Medelfars (1579-1637) liv och teologi
Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789163720987
Titel
Till sakralt bruk : kyrkobyggnaden i lundabiskopen Mads Jensen Medelfars (1579-1637) liv och teologi
Författare
Arvidsson, Bengt
Förlag
Kulturteologiskt förlag Lund
Utgivningsår
2013
Omfång
272 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
155 x 230 mm Ryggbredd 19 mm
Språk
Svenska
Baksidestext
År 1616 blev Mads Jensen Medelfar Christian IV´s hovpräst och sedan biskop i Lund 1620-1637. Medelfar var väl förtrogen med Christian IV´s omfattande byggnadsverksamhet, och kunde som hovpräst följa slutförandet av slottskyrkan på Frederiksborg och som biskop i Lund byggandet av kyrkorna i de nyanlagda städerna Kristianopel och Kristianstad. Under högtidliga former invigde Medelfar Trefaldighetskyrkan i Kristianstad 1628, och dokumenterade invigningen för eftervärlden i ett omfattande teologiskt arbete, "Encoenia Sacra, Christelig Indvielse Prædicken", tryckt i Köpenhamn 1633.

Utifrån Medelfars liv och verksamhet handlar TILL SAKRALT BRUK om kyrkobyggnaden i kyrko- och fromhetslivet efter reformationen under 1500- talet och i början av 1600-talet. Kring kyrkobyggnaden kretsade människans liv från vaggan till graven, och kyrkobyggnadens konstnärliga skönhet och gudstjänstens rika utformning lyfte människan från det vardagliga till det heliga. Kyrkorummet var ett från det världsliga avskilt rum, som man nalkades med andakt och vördnad. Kyrkoinvigningsceremonien var viktig, genom den avskildes byggnaden från det profana till det sakrala. Boken ger en ingående analys av Medelfars kyrkoinvigningspredikan och av de förlagor han haft.

TILL SAKRALT BRUK är tvärvetenskaplig med utgångspunkt både i kyrko- och teologihistoria och i konsthistoria. Lunds stift förblev även århundradet efter reformationen en vital del av det danska riket. Boken ger en god inblick i Danmarks reformationshistoria, som också var Lunds stifts, och tecknar tidens intressanta kulturhistoria och lärdomstradition. Konsthistoriskt står renässansen i centrum. Teologiskt fördjupar boken tankar kring kyrkobyggnaden och om det sakrala rummet, och ger på så sätt perspektiv på kyrkobyggnadens betydelse för människor än idag i glädje och i sorg, och för stillhet och kontemplation. TILL SAKRALT BRUK är en bok om det rika kulturarv våra kyrkobyggnader utgör.

Bengt Arvidsson har en mångårig idé- och teologihistorisk forskning bakom sig, och har publicerat ett antal tvärvetenskapliga böcker och artiklar om konst och teologi. Han är också författare till flera läroböcker i religionskunskap.