Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Hjalmar Bergman : Brev IV : 1925-1930

Hjalmar Bergman : Brev IV : 1925-1930

Inbunden bok. Albert Bonniers Förlag. 2014. 621 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Mycket fint exemplar. Oläst. Ett litet märke efter etikett på skyddsomslagets framsida och några minimala hanteringsspår, för övrigt i nyskick.

Från 1925 och framåt tilltar Hjalmar Bergmans alkoholmissbruk och de nattliga eskapaderna ökar i antal. Än en gång försöker han frigöra sig från hustrun, men de förblir bundna till varandra. Han söker sig allt oftare till Berlin och det hektiska nöjeslivet där.

Ändå fortsätter han oförtrutet att skriva och produktionstakten är nästan lika hög som tidigare. Nu tillkommer Flickan i frack, Jonas och Helen och den underskattade Lotten Brenners ferier. Med Swedenhielms får han sin största framgång på teaterscenen. Hans sista roman blir Clownen Jac, som formar sig till ett litterärt testamente.

I ett brev till Tor Bonnier 1925 säger sig Bergman ha börjat en ny avdelning i sitt författarskap: ”Jag räknar med att ha cirka tio år kvar (kanske lurar jag mig) och dem tänker jag ägna till att uppsöka och beskriva vad som är värdefullt i livet. Jag har inte stort annat att göra.”

Och en vidareutveckling av tankegången följer i en novell från samma år, där han mot samhällets och människans snikenhet och grymhet ställer diktandet som ”ett försök att fastslå, vad som är värdefullt och vad som icke är värdefullt. Därför sysslar dikten så ofta med till synes obetydliga ting, sådana som en svalas flykt, en fjärils vingar, ett barns leende, mjukheten i en smekning. /---/ Utan denna syn är Paradiset förlorat.”

På nyårsdagen 1931 dör Bergman ensam i Berlin av ett slaganfall.

Redaktör för den fjärde och sista delen av Hjalmar Bergmans brev är Kerstin Dahlbäck, Bergmanspecialist och professor emerita.


AV HJALMAR BERGMAN: Maria, Jesu moder / Solivro, prins av Aeretanien / Det underbara leendet / Familjens renhet / Blå blommor / Junker Erik / Savonarola / Guidantonio Vespucci / Hans nåds testamente / Amourer / Vi Bookar, Krokar och Rothar / Löngången / Loewenhistorier / Två släkter / Parisina / Dansen på Frötjärn / Falska papper / Holger Brate / Knutsmässo marknad / Klockeberga och Ryglinge / Farmor och Vår Herre / Vem dömer? / Eros begravning / Spelhuset / Vävaren i Bagdad / Porten / Jag, Ljung och Medardus / Nya sagor / Chefen fru Ingeborg / Swedenhielms : komedi i fyra akter / Flickan i frack / Döden som läromästare / Jonas och Helen : en studie över fantasi och ungdom / Dollar : komedi i tre akter / Kerrmans i paradiset / Lotten Brenners ferier / Patrasket : komedi i tre akter / Girolamo Savonarola : munken som tjänade Gud / Kärlek genom ett fönster och andra berättelser / Clownen Jac / Labyrinten / Avsked / Film / Herr Markurells död och andra noveller / Sagan / Lasse i Rosengård och andra sagor / Ungdomsdramatik / Skisser och berättelser 1905-1912 / Sagor 1919-1927 / Radiodramatik / Kåserier och kritiker / Filmnoveller / Hans nåds maitresse : komedi i tre akter.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789100124069
Titel
Brev. 4, 1925-1930
Författare
Bergman, Hjalmar
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår
2014
Omfång
621 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
145 x 218 mm Ryggbredd 42 mm
Vikt
907 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Från 1925 och framåt tilltar Hjalmar Bergmans alkoholmissbruk och de nattliga eskapaderna ökar i antal. Än en gång försöker han frigöra sig från hustrun, men de förblir bundna till varandra. Han söker sig allt oftare till Berlin och det hektiska nöjeslivet där. Ändå fortsätter han oförtrutet att skriva och produktionstakten är nästan lika hög som tidigare. Nu tillkommer Flickan i frack, Jonas och Helen och den underskattade Lotten Brenners ferier. Med Swedenhielms får han sin största framgång på teaterscenen. Hans sista roman blir Clownen Jac, som formar sig till ett litterärt testamente. I ett brev till Tor Bonnier 1925 säger sig Bergman ha börjat en ny avdelning i sitt författarskap: ”Jag räknar med att ha cirka tio år kvar (kanske lurar jag mig) och dem tänker jag ägna till att uppsöka och beskriva vad som är värdefullt i livet. Jag har inte stort annat att göra.” Och en vidareutveckling av tankegången följer i en novell från samma år, där han mot samhällets och människans snikenhet och grymhet ställer diktandet som ”ett försök att fastslå, vad som är värdefullt och vad som icke är värdefullt. Därför sysslar dikten så ofta med till synes obetydliga ting, sådana som en svalas flykt, en fjärils vingar, ett barns leende, mjukheten i en smekning. [---] Utan denna syn är Paradiset förlorat.” På nyårsdagen 1931 dör Bergman ensam i Berlin av ett slaganfall. Redaktör för den fjärde och sista delen av Hjalmar Bergmans brev är Kerstin Dahlbäck, Bergmanspecialist och professor emerita.